fbpx
europolitics
Istorie

Helmut Kohl a vrut “sa curete” de turci societatea germana: “Pur si simplu nu se pot integra!”

Helmut Kohl, pe vremea cand era cancelarul Germaniei, avea un plan prin care sa reduca drastic numarul turcilor care locuiau in Germania. Totul se petrecea in 1982 iar Kohl sustine ca, la vremea aceea, exista o dezbatere nationala pe aceasta tema.

kohl

“Planul lui Kohl, la acea vreme, facea parte dintr-o dezbatere mai larga despre imigratie”. Asa suna declaratia emisa de biroul sau de presa de la Berlin.

Care era contextul politic si social la acea vreme? In 1973, la 12 ani de la semnarea acordurilor de imigrare cu guvernul de la Ankara, guvernul de coalitie al Germaniei a hotarat sa nu mai recruteze forta de munca din Turcia. Numai ca numarul turcilor care continuau sa emigreze in Germania crestea de la o luna la alta, intrucat, emigrantii turci inaintau oficialitatilor cereri de reunire a familiei pentru a fugi in Germania. Mai mult, dupa ce in Ankara a avut loc o lovitura de stat in anii ’80, din ce in ce mai multi turci isi depuneau cereri de azil politic in Germania.

Nemtii aveau si ei problemele lor. Dupa cea de-a doua criza a petrolului din anii ’80, economia tarii incepuse sa o ia la vale si, in 1982, in Germania erau peste 1,8 milioane de oameni care nu aveau loc de munca, de sase ori mai multi decat in 1973.

Helmut Kohl i s-a confesat, astfel, lui Margaret Tatcher, pe 28 octombrie 1982, ca vrea sa reduca, in decursul a patru ani, numarul turcilor imigranti cu 50%. “Nu avem nicio problema cu comunitatile portugheze, cu italienii, cu asiaticii, toti acestia s-au integrat perfect in societatea noastra. Este insa imposibil pentru germani sa ii asimileze pe turci.”, ar fi spus Kohl conform minutei secrete ce a fost redactata de A.J. Coles, unul dintre oamenii prezenti la acea intalnire.

Diferenta dintre cele doua culturi era evidentiata de Kohl prin exemplele de mariaje fortate si prin faptul ca foarte multi turci preferau sa munceasca ilegal. “Unul din doi turci trebuie sa plece, si celor care raman trebuie sa le oferim educatie speciala”, mai spusese Kohl. Fostul cancelar considera ca turcii sunt pur si simplu incapabili de a se integra.

Dar cum voia Kohl sa ii scoata afara din tara pe turci? Guvernul de la Bonn a aprobat in 1983 o lege prin care li se ofereau strainilor 10.500 de marci germane si rambursarea cuantumului asigurarii de pensie. Programul a fost ineficient, doar 100.000 de turci au parasit atunci Germania, in conditiile in care zeci de mii isi depuneau cereri de azil politic.

Lucrurile intre germani si turci s-au mai reglat de-a lungul timpului. DUpa revoltele rasiale de la inceputul anilor ’90 din Rostock sau Solingen, nemtii au inceput sa fie mai solidari cu imigrantii. Acum, atragerea imigrantilor in Germania a devenit unul din punctele de dezbatere in campania electorala. Pentru nemti, imigrantii reprezinta acum o oportunitate intrucat Germania sufera la capitolul muncitori calificati.

Related posts

Povestea impresionantă a lui Simone Veil, prima femeie care a ocupat funcția de președinte a Parlamentului European

Vlad Epurescu

Povestea impresionantă a lui Katherine Johnson, computerul uman de la NASA care a făcut calculele matematice pentru misiunea Apollo 11

Vlad Epurescu

Lecția pe care Andrew Carnegie le-o transmite milionarilor din zilele noastre

Adelina Miron

Reîntoarcerea lui Stalin. De ce rușii s-au apucat să construiască statui cu fostul lider sovietic

Adelina Miron

Povestea din spatele unei imagini simbol: soldatul sovietic care flutură steagul victoriei deasupra Reichstagului

Vlad Epurescu

Crizele care l-au adus, în urmă cu 20 de ani, pe Vladimir Putin la putere

Vlad Epurescu

3 comments

avatar
Andres August 4, 2014 at 10:27 pm

In 1982 biroul de presa a cancelarului se afla la Bon.

Reply
avatar
hi hi hi! August 10, 2014 at 1:28 pm

poate ar fi mai bine ca tarile sa-si puna problema de ce sufera de lipsa de mana de lucru autohtona.

Reply

Leave a Comment