fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Istorie

Cum i-a ingenuncheat Reagan pe sovietici si ce ar trebui sa invete Obama

Ronald Reagan a fost cel de-al 40-lea presedinte al Americii si, totodata, unul dintre cei mai puternici adversari ai Uniunii Sovietice. Este liderul politic care a anticipat prabusirea Uniunii Sovietice.

Cum a negociat Reagan cu sovieticii

Viziunea lui Reagan fata de modul in care se poate negocia cu Uniunea Sovietica este comparata cu reusitele SUA din cele trei crize in care a fost implicata Uniunea Sovietica: Berlin 1948-1949, Berlin 1961 si Cuba 1962. Reagan nu si-a ascuns niciodata ostilitatea sa fata de Uniunea Sovietica si, in iesirile sale publice, nu a contenit sa loveasca in sovietici, considerand ca o strategie agresiva este mult mai oportuna decat una bazata pe reciprocitate.

Ronald Reagan este presedintele SUA care a schimbat fundamental maniera americanilor de a negocia cu sovieticii. In spatele acestei schimbari stau convingerile presedintelui fata de politica externa a sovieticilor, caracterizand confruntarea Americano-Sovietica cu o lupta a binelui cu raul. Cele mai faimoase discursuri in care Reagan a desfiintat Uniunea Sovietica au fost in 9 iunie 1982, in fata Parlamentului Britanic si pe 8 martie 1983.

Ronald Reagan, 9 iunie 1982

“Marsul catre libertate si democratie va lasa Marxism-leninismul in cenusa istoriei”

 

Ronald Reagan, 8 martie 1983

“Uniunea Sovietica este Imperiul Raului”

Reagan era convins ca modul in care sovieticii negociaza este cu totul diferit fata de cel al statelor din Vest. Sovietici nu erau de incredere in negocierile pe baza de reciprocitate si nu isi tineau cuvantul. Reagan a acuzat pe fata Uniunea Sovietica de faptul ca este dispusa sa comita orice crima, oice minciuna si orice truc murder pentru a mentine intacta lumea comunista.

Modul lui Reagan de a negocia cu sovieticii era urmatorul: totul trebuie disputat pe picior de forta si sa demonstreze cu argument credibile faptul ca americanii sunt dispusi sa isi foloseasca puterea pentru a-si proteja interesele. Intarirea fortei militare americane in fata sovieticilor a fost unul dintre marile obiective ale lui Reagan inca de la inceputul campaniei sale presidentiale.

Strategia negocierii pe un ton imperativ demonstrand determinarea Americii de a-si folosi forta militara a fost cu totul opusa fata de cea a lui Jimmy Carter, pe care Reagan l-a acuzat ca “a riscat credibilitatea si securitatea noastra nationala!”


Ronald Reagan, 29 ianuarie 1980 

“Natiunile pot sa intre mai repede in necazuri daca dau inapoi in loc sa tina piept pentru ceea ce cred”

Reagan considera ca un razboi pe care nu si l-ar dori nimeni ar avea mult mai multe sanse sa izbucneasca daca SUA ar demonstra ca este o natiune slaba si nesigura. A rostit aceasta asertiune chiar in timpul unei reclame Tv din campania electorala, in octombrie 1980!

Pe termen scurt, orice negociere cu sovieticii este un joc fara miza. De-aceea, SUA trebuie sa aiba initiative si, intr-o confruntare cu acestia, America trebuie sa dea avertismente credibile si serioase ca poate sa faca uz oricand de capacitatile sale militare.

 

Ce a insemnat Doctrina Reagan

Reagan a escaladat fara ezitare Razboiul Rece, accelerand o politica antagonica fata de cea a detensionarii relatiilor, impusa de Carter si care incepuse in 1979, dupa Razboiul din Afghanistan. Reagan a ordonat ca fortele armate ale Americii sa se inarmeze rapide cu proiectile si implementarea multor altor programe militare, precum cel al avionului B-1 Lancer anulat de Administratia Carter si producerea de rachete MX.
Impreuna cu Marea Britanie, condusa la acea vreme de premierul Margaret Thatcher, Reagan a denuntat in termini ideologi Uniunea Sovietica. Dupa ce pilotii sovietici au prabusit cursa 007 a Liniilor Aeriene Coreene, Reagan a suspendat toate serviciile aviatice ale rusilor in SUA si a renuntat la o serie de contracte, lovind financiar Uniunea Sovietica.

Mai mult decat atat, Reagan si administratia sa au oferit ajutor miscarilor de rezistenta anti-comuniste intr-un efort concentrat spre prabusirea guvernelor comuniste din Africa, Asia si America Latina. Reagan nu a avut nicio problema sa infiltreze CIA-ul in Afghanistan si Pakistan si sa ii echipeze pe mujahedini pentru a lupta impotriva sovieticilor. Asa a luat sfarsit si ocupatia sovietica in Afghanistan, dar americanii au achitat acest pret mai tarziu, atunci cand, in Razboiul din Afghanistan din anii 2000, localii au luptat impotriva americanilor folosind chiar armele date de Reagan!

Reagan a trimis forte armate in Liban, Beirut si in Siria in Razboiul din Liban din 1983 si SUA a invadat Grenada in toamna aceluiasi an pentru a sprijini o lovitura de stat impotriva guvernului marxist-leninist.

 

Ronald Reagan si sfarsitul Uniunii Sovietice

reagan2La mijlocul anilor ’80, Uniunea Sovietica era un urias cu picioare de lut. Cheltuielile militare erau uriase iar agricultura colectivizata si economia planificata atarnau ca niste pietre de moara de soarta Uniunii Sovietice. Lovitura de gratie a venit din partea Arabiei Saudite care a marit productia de petrol. Preturile s-au prabusit in 1985. Intrucat petrolul era una dintre principalele surse de venit ale Uniunii Sovietice, in timpul lui Gorbaciov, economia sovietica a inceput sa stagneze si sa intre in declin. Reagan, vazand schimbarile impuse de Gorbaciov in politica sovietica, glasnostul si perestroika, a trecut la diplomatie si l-a incurajat pe Gorbaciov sa incheie o serie de intelegeri militare care au schimbat lumea.

Reagan dorea o lume care sa nu mai fie sub amenintarea nuclear pe care o cataloga drept “irationala, inumana si buna numai la a ucide oameni”. S-au tinut patru conferinte pe aceasta tema: la Geneva, reykjavik, Washington si Moscova. Jocul lui Reagan era urmatorul: stia foarte bune ca daca ii va convinge pe sovietici sa lase sa patrunda in tarile asuprite de comunism mai multa democratie si sa incurajeze libera exprimare, atunci sfarsitul comunismului ar fi aproape.


Ronald Reagan, la Zidul Berlinului, pe 12 iunie 1987
:

“Domnule secretar Gorbaciov, daca dumneavoastra cautati pacea si prosperitatea Uniunii Sovietice si a Europei de Est, daca dumneavoastra cautati liberalizarea, atunci veniti la aceasta poarta. Domnule Gorbaciov, deschideti portile! Domnule Gorbaciov, daramati acest zid!”

 

Atunci cand Reagan s-a dus la Moscova in 1988, el a fost primit ca pe o celebritate. A fost intrebat de un jurnalist daca el mai considera Uniunea Sovietica “imperiul raului”. A raspuns ca nu!

In noiembrie 1989, la zece luni dupa ce Reagan parasise fotoliul de presedinte, Zidul Berlinului era daramat iar Razboiul Rece a fost declarat inchis la Summitul din Malta tinut pe 3 decembrie 1989. Doi ani mai tarziu, Uniunea Sovietica se prabusea.

 

Moralitatea strategiei lui Reagan

Desigur, Doctrina Reagan a fost criticata sever de-a lungul istoriei. “Avem un drept moral sa ii ajutam pe oameni sa se elibereze de sub opresiune. Este punctul central al politicii noastre externe”, spunea Elliott Abrams, asistentul Secretarului de Stat al Americii motivand sustinerea americanilor din luptele din Nicaragua. A incuraja principiile si valorile americane precum democratia, libertatea si independenta sprijinind insurgenti si rasturnand guverne a fost o operatiune desfiintata de istorici si de oamenii politici.

Culmea este ca, in timpul Razboiului Rece, SUA a fost imlicata in mai multe actiuni militare decat a fost Uniunea Sovietica. Doctrina Reagan a fost una a paradoxului si care, de multe ori, impunea democratia prin intermediul fortelor armate. Reagan are dreptate cand spunea ca statele democratice au fost remarcabil de pasnice in relatile dintre ele, insa mijloacele prin care aceasta democratie este impusa nu intotdeauna au fost privite cu ochi buni.

Related posts

Cum s-a ridicat Uniunea Europeană din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial și de ce contează în ecuația Brexitului

Adelina Miron

Anul în care Hitler, Trotsky, Freud și Stalin au locuit în același oraș

Adelina Miron

Ziua libertății, sau când s-a prăbușit Zidul Berlinului

Europolitics.ro

Întoarcerea spiritului din 1989 pentru salvarea democrației europene de astăzi

Adelina Miron

O poză veche de 35 de ani cu Francois Mitterand și Helmuth Kohl ne aduce aminte de valorile Uniunii Europene

Vlad Epurescu

Ce ar putea învăța Boris Johnson din experiențele lui Boris Elțîn și Václav Klaus pentru situația în care se află Marea Britanie

Adelina Miron

6 comments

avatar
Livia March 24, 2014 at 12:37 am

Ronald Reagan,un Excelent Presedinte !
Un Om al Lui DUMNEZEU
Pt.Timpul Lui DUMNEZEU !!!
(păcat de votantii pt.Timpul lui …Obama !)

Reply
avatar
SANITARUL July 15, 2015 at 3:50 pm

musulmanul nu poate invatza de la PRES. REAGAN. el a invatzat deja cum sa distruga s.u.a , din coran.

Reply
avatar
Pisti July 22, 2014 at 10:28 pm

Singurul merit a lui reagan pentru dezmembrarea URSS e gasirea tradatorului care si-a vandut patria si oamenii. Da, gorbaciov.
Generalul Patton zicea:
Politicienii sunt cea mai joasa forma de viata pe pamant. Si socialdemocratii sunt cea mai joasa clasa de politicieni.

Gorbaciov a condus partidul socialdemocrat al Rusiei dupa ce si-a vandut si destramat patria. Cam atat!

Reply
avatar
ilie August 1, 2014 at 5:03 pm

SA “”INVETZE””OBAMA(BARRY SOETERO-adevaratul nume)????
ESTE INCAPABIL SA O FACA PTR. CA NEURONII SAI(2 SAU TREI) SANT PRINSI IN DOCTRINA DEMOCRATO-PROGRESIVA-SOCIALISTO-COMUNISTA.
A AVUT BUNI “”PROFESORI”” DELA CARE A INVATZAT SI DOLLARI DE LA SOROSZ(PE NUMELE SAU ADEVARAT, SCHWARTZ)

Reply
avatar
totedati August 26, 2014 at 3:07 am

« Reagan a acuzat pe fata Uniunea Sovietica de faptul ca este dispusa sa comita orice crima, oice minciuna si orice truc murder pentru a mentine intacta lumea comunista. »
și atunci senilul de reagan ce-a zis, facem și noi ca ei și chiar mai mult decît ei! comitem orice crimă, folosim orice truc oricît de murdar, ne aliem cu oricine e contra urss-ului chiar dacă vom distruge totul în jurul nostru, orice urmă de … democrație!

culmea cinismului, ticăloșiei și imbecilității a fost cînd a dat ok-ul plasării bomboanelor nucleare pakistanezilor în pachețelul cu felicitări de anul nou chinezesc! atunci s-a cimentat prietenia toxică a licuriciului cu saudiții și a prins aripi nebunia jihadistă din afganistan!

însă reagan are o scuză, după ce a învins a întins o mînă sinceră urss-ului! din păcate era deja singur! echipa de zgomote din spate saliva plină de bale mirosind a petrodolari … vrem mai mult!

și astfel blestemul învingătorilor s-a mai desfășurat o dată pe pînza istoriei … america n-a știut să profite cu adevărat de deschiderea urss-ului, a mers înainte pe același drum al confruntării, al cităm « este dispusa sa comita orice crima, oice minciuna si orice truc murder » pentru simplul motiv că dacă au învins cu aceste metode înseamnă că sunt … bune!

de ce să nu le folosim în continuare!? astfel au încurajat dizolvarea urss-ului, ruperea țărilor baltice, contrar înțelegerilor de la malta și ignorînd bomba cu ceas a extrem de semnificativei minorități ruse din aceste țări, au pus umărul la destrămarea urss-ului și au continuat să încurajeze extinderea islamismului wahabit în fostele republici musulmane ale urss-ului doar pentru că banii băgați în buzunare erau convingători!

în rusia în loc de democrație, piață liberă și prosperitate s-a instaurat o oligarhie de căpuși perciunate care sugeau tot și ăsta a fost momentul în care rușii au zis e destul! s-a terminat cu promisiunile de la malta, s-a rupt prietenia!

de atunci încolo pentru ruși democrația occidentală și economia de piață liberală sunt doar povești vînătorești … au ales definitiv democrația în stil chinezesc, la fel și economia originală de piață a acestora … de ce nu? uite unde au ajuns chinezii! putem și noi, chiar mai mult decît ei!

Reply
avatar
CHURCHILL August 30, 2014 at 8:42 am

Interesant, cum se vedeau itele politicii rusesti de acum deja in 1980:

“Sovietici nu sunt de incredere in negocierile pe baza de reciprocitate si nu isi tin cuvantul.
Rusia ca stat totalitar dicatorial este dispusa sa comita orice crima, orice minciuna si orice truc murdar pentru a-si duce la capat politica
imperialist fascista.”

Obama si Merkel ar trebui sa-si tatueze pe frunte fraza:

“Natiunile pot sa intre mai repede in necazuri daca dau inapoi in loc sa tina piept pentru ceea ce cred”

Cu rusii se negociaza cu succes numai dupa principiul:

“Vorbeste amabil si tine un buzdugan mare in mana.”

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia