fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Istorie

Cum a vrut Nicolae Ceausescu sa trimita armata in Polonia pe 23 august 1989 si sa impiedice instalarea primului guvern non-comunist din fostul bloc sovietic

O seara calduroasa din 23 august a adus in statele fostului bloc sovietic primul guvern non-comunist si palida adiere a democratiei. Polonia era prima tara membra a Tratatului de la Varsovia care se dezbraca de haina ponosita a comunismului. Nu foarte multe s-au spus despre pozitia Romaniei, Ceausescu vrand sa initieze o operatiune militara pentru a opri “distrugerea socialismului”.

In Polonia, incepand cu anul 1988, Gorbaciov si aliatii sai au inceput sa aiba un rol mult mai activ decat in Ungaria. Gorbaciov urmarea sa impiedice regimul condus de Wojciech Jaruzelski ca nu cumva sa deraieze Polonia de pe drumul sau catre reformele liberatoare. Astfel ca, liderii sovietici au incurajat reintrarea in legalitate a Solidaritatii, o miscare reformista si anti-comunista. Gorbaciov i-a pus la Masa Rotunda pe membrii Solidaritatii si pe cei ai regimului comunist pentru un schimb de stachete pasnic. Se urmarea organizarea primelor alegeri libere si stabilirea une noi legislaturi poloneze.

Polonia a fost una dintre tarile socialiste care a avut parte de cele mai groaznice tensiuni sociale. Revoltele din ’53, ’56 si din ’70 stau marturie. Armata a intervenit in forta impotriva propriului popor pentru a inabusi revoltele. Incepand cu anul 1980, intre electricianul Lech Walesa si generalul Wojciech Jaruzelski debutase primul dialog social.

Vrand sa evite momente sangeroase, Gorbaciov i-a sugerat lui Josef Czyrek, un membru marcant al Partidului Muncitoresc Polonez, “sa tina cont de realitatile din societatea poloneza si sa inceteze a mai actiona cu frica.” Liderul sovietic simtea cu Partidul Munitoresc pierdea timp in procesul reformator. Desi Wojciech Jaruzelski credea ca se va putea baza pe sovietici, acestia au facut exact opusul, fortandu-i pe comunisti sa accepte Solidaritatea.

Criza din Beijing, inceputa in aprilie 1989, a fost generata de o miscare pro-democratica ce a ocupat Piata Tiananmen, inspirata de moartea lui Hu  Yaobang, liderul CCP, inlaturat de la putere in 1987 deoarece dorea sa impuna in China o serie de reforme liberale.  Apogeul a fost atins in noaptea dinspre 3 spre 4 iunie, atunci cand cordoane de trupe armate si forte speciale au intrat in centrul Beijingului si s-au ciocnit cu demonstrantii, cele mai dure lupte ducandu-se in Piata Tiananmen. Peste 1000 de oameni au fost ucisi.

Imaginile cu masacrul din China au fost interpretate in mod diferit. In patru dintre tarile membre Pactului de la Varsovia – este vorba de Romania, Bulgaria, Germania de Est si Cehoslovacia -, orice idee care avea legatura cu liberalismul era respinsa din start folosindu-se metode de represiune. Pentru unii dintre liderii din blocul sovietic, solutia chineza era un model pentru a rezolva miscarile pro-democratice folosindu-se metode de represiune.

barbat

Povestea unei imagini simbol si cum au strivit sovieticii mugurii Primaverii de la Praga

Uniunea Sovietica tolerase cu sughituri politicile liberaliste ale Cehiei, aflate in 1968 sub conducerea lui Alexander Dubček. Politica externa a sovieticilor, denumita Doctrina Brejnev, trebuia impusa cu orice pret asa ca, in noaptea lui 20 spre 21 august, Uniunea Sovietica si principalii sai aliati din Tratatul de la Varsovia, si anume Bulgaria, Ungaria, Germania de Est si Polonia, au atacat Cehoslovacia.

Invazia a primit numele de cod “Dunarea” si 500.000 de trupe au fost mobilizate in aceasta actiune in urma careia 500 de cehi si de slovaci au fost raniti iar 108 si-au pierdut viata. Pentru sovietici a fost un succes intrucat acestia au intarit autoritatea Partidului Comunist Ceh.

Leonid Brejnev si liderii Pactului de la Varsovia se temeau ca deciziile luate in Cehoslovacia, incluzand aici abolirea cenzurei si stoparea persecutiilor politice, nu ar fi in detrimentul intereselor acestora. Sovieticii se temeau ca Cehia va incerca sa iasa din bloc iar acestia ar fi fost lasati descoperiti in eventualitatea unui razboi cu NATO. Nu era vorba doar de pozitia strategica a Cehiei, cat si de faptul ca sovieticii nu ar mai fi avut acces la baza industriala a Cehoslovaciei in cazul unui razboi.

Click aici pentru a citi acest material!

Pe de alta parte, Gorbaciov nu dorea in niciun fel repetarea, in Europa de Est, a scenelor sangeroase din China. Liderul sovietic efectuase in mai o vizita la Beijing iar autoritatile chineze sperau ca protestele sa se domoleasca. Gorbaciov, vazand de la fata locului furia protestatarilor, atunci cand s-a intors la Moscova, a inceput sa se concentreze exclusiv pe problema din Polonia. pe 4 iunie aveau sa aiba loc alegerile legislative. Tot atunci, a avut loc si masacrul din Piata Tiananmen.

Gorbaciov era socat. Imaginile cu baia de sange din capitala Beijing se suprapuneau cu cele din Polonia, acolo unde Solidaritatea obtinuse o victorie coplesitoare la alegerile parlamentare. Imediat dupa oficializarea rezultatelor, decizia Politburo-ului a fost sa nu raspunda militar crizelor din Europa de Est. Gorbaciov era, insa, la curent, ca liderii comunisti din Berlinul de Est, din Praga, din Bucuresti si de la Sofia erau alarmati de evenimentele din Ungaria si din Polonia. Folosindu-se de toate canalele posibile, liderii sovietici au vrut sa isi faca cunoscute intentiile in aceste tari ca nu va folosi violenta pentru a inabusi revoltele populare.

 

In iulie, in fata Consiliului Europei, liderul URSS a avut un discurs socant

Ordinea politica si sociala din unele tari europene s-a schimbat in trecut si ar putea sa se schimbe din nou, in viitor. Totusi, este o problema ce ii priveste exclusiv pe cetatenii acestor tari; ei sunt singurii care pot sa aleaga. Orice amestec in afacerile interne prin care sa se limiteze suveranitatea statelor este de nepermis!

 

Disperarea i-a cuprins pe liderii comunisti din cele patru tari mentionate. Fisurile aparute in ideologia comunista incepeau sa devina din ce in ce mai adanci.
Pe 23 august, Solidaritatea ajungea la putere iar pe 10 septembrie, Ungaria isi deschidea granitele spre Austria pentru a le permite miilor de emigranti est-germani care se refugiasera in aceasta tara sa fuga spre Republica Federala Germana. Spectul unui guvern non-comunist in Polonia a provocat alarma generala in sanul statelor anti-reformiste din estul Europei. Autoritatile romanesti si-au exprimat consternarea fata de “distrugerea socialismului din Polonia!” Intr-o intorsatura ironica a istoriei a pozitiei pe care Romania a avut-o in 1968 atunci cand URSS a invadat Cehoslovacia, liderii de la Bucuresti le-au solicitat, in secret, omologilor din celelalte tari membre ale Pactului de la Varsovia sa trimita trupe in Polonia pentru a impiedica venirea la putere a Solidaritatii.

 

Ca Partid Comunist si tara socialista, noi nu putem sa consideram ca ceea ce se intampla in Polonia tine de treburile interne. Consideram ca toate tarile socialiste sunt afectate. Partidele comuniste si cele muncitoresti ar trebui sa reactioneze cu fermitate si sa ceara ca Solidaritatea sa nu fie incredintata cu misiunea de a forma un nou guvern. Noi am decis sa apelam la liderii partidelor membre din Pactul de la Varsovia si altor tari socialiste sa isi exprime serioasa ingrijorare si sa ceara o actiune militara comuna pentru a impedica situatia grava din Polonia si sa aparam socialismul si poporul polonez.

 

Consfatuirea Comitetului Politic Consultativ al statelor participante in Tratatul de la Varsovia si care a avut loc in perioada 7 – 8 iulie la Bucuresti a prilejuit momentul pentru Ceausescu de a desfiinta miscarea Solidaritatii din Polonia. Liderii sovietici au respins actiunea lui Ceausescu, care a protestat la randul sau vehement. “Cat timp exista clase antagoniste, lupta de clasa ramane o lege fundamentala a dezvoltarii socialiste!” Ceausescu a cautat inclusiv sustinerea Partidului Muncitoresc din Polonia pentru o actiune militara comuna a tarilor din Tratatul de la Varsovia dar, inclusiv liderii comunisti polonezi au respins, cu delicatete, aceasta invitatie.

Pe 9 iulie, in Polonia, isi facea aparitia intr-o vizita spectaculoasa George Bush, presedintele SUA, care si-a reafirmat sustinerea fata de Solidaritatea si de Lech Walesa. Dupa o perioada de lungi negocieri, pe 19 august, Jaruzelski il numea in functia de premier pe Tadeusz Mazowiecki, un intelectual catolic si unul dintre simbolurile miscarii Solidaritatea.

ceausescu

VIDEO Incapatanarea lui Ceausescu, reformistul Gorbaciov, Perestroika, tarile est-europene si cum a inceput sa cada comunismul

Schimbarile dramatice si reformele politice care au avut loc in Uniunea Sovietica in mandatul lui Mihail Gorbaciov au fost in deplina legatura cu schimbarile din Estul Europei. O serie de reforme sovietice au fost inspirate de reformele din Est. Unele au fost incurajate de populatia est-europeana, de multe ori infruntand ostilitatea liderilor din aceste tari.

Click aici pentru a citi intregul material!

Pe 21 august, Nicolae Ceausescu ii convoca pe toti liderii Tratatului de la Varsovia pentru a discuta despre ceea ce avea sa se intample in Polonia: numirea primului guvern non-comunist. Dictatorul roman era dispus sa apeleze la Doctrina Brejnev. Ceea ce nu stia el era ca Gobaciov renuntase la ea.  Iar liderii Partidului Muncitoresc i-au raspuns lui Ceausescu: “Respingem afirmatiile tovarasilor romani, care au spus ca participarea in guvernul R.P. Polone a reprezentantilor Solidaritatii serveste celor mai reactionare cercuri imperialiste si ca aceasta este nu numai o problema interna a Poloniei, ci se refera la toate tarile socialiste!” Maghiarii, pe 24 august, au raspuns pe un ton la fel de dur: “Tarile noastre isi aleg in mod independent drumul si metodele cele mai potrivite pentru dezvoltarea lor!”

Solutia chineza, promovata de liderii est-germani si incurajata de Ceausescu, nu a fost pusa niciodata in practica. In schimb, in doar cinci luni de zile, sfarsitul comunismului in Polonia a fost urmat de o transformare similara in Ungaria, de caderea Zidului Berlinului, de Revolutia de Catifea din Cehoslovacia si de Revolutia romana din decembrie 1989, soldata cu executia sotilor Ceausescu, in ziua Craciunului. Germania s-a reunificat in 1990 iar Uniunea Sovietica s-a dizolvat.

Related posts

Întoarcerea spiritului din 1989 pentru salvarea democrației europene de astăzi

Adelina Miron

O poză veche de 35 de ani cu Francois Mitterand și Helmuth Kohl ne aduce aminte de valorile Uniunii Europene

Vlad Epurescu

Anul în care Hitler, Trotsky, Freud și Stalin au locuit în același oraș

Adelina Miron

Cum s-a ridicat Uniunea Europeană din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial și de ce contează în ecuația Brexitului

Adelina Miron

Ziua libertății, sau când s-a prăbușit Zidul Berlinului

Europolitics.ro

Ce ar putea învăța Boris Johnson din experiențele lui Boris Elțîn și Václav Klaus pentru situația în care se află Marea Britanie

Adelina Miron

5 comments

avatar
Romanul August 22, 2014 at 7:33 pm

Acestea sunt pur si simplu fabulatii care nu par a avea alt rol decat de a manipula opinia publica spre a acorda simpatie rusilor si ungurilor. Cum este posibil ca, dupa ce in decembrie 1981 Romania a avut o pozitie vehementa impotriva, care a impiedicat invadarea Poloniei de catre trupele celorlalti membri ai Tratatului de la Varsovia (precum si in cazul invadarii Cehoslovaciei din 1968), sa doreasca sa intervina militar in 1989, in conditiile in care, la acea vreme, relatiile dintre Ceausescu si Gorbaciov ajunsesera deja manifest la cutite? Acestea sunt realitatile istorice si nu tot felul de alte scorneli care sa-i demonizeze pe Ceausescu si pe poporul roman, cei care de fapt au fost SINGURII ce au dovedit curaj si pozitii onorante. De fapt, in decembrie 1989, la ultima intalnire cu Gorbaciov, in prezenta celorlalti lideri de state membre ale Tratatului de la Varsovia, Ceausescu i-a cerut lui Gorbaciov sa retraga trupele rusesti din TOATE celelalte state membre al Tratatului in care se aflau. Nu a fost sustinut de nici un alt sef de stat in acest demers care ii viza direct, Romania neavand nicodata dupa 1958 prezente trupe rusesti pe propriul teritoriu. Acestea sunt fapte consemnate istoric care vorbesc de la sine…

Reply
avatar
hancu mihai June 22, 2015 at 10:48 am

Ca bine zici Bolsevicule !
Ce mare om de stat ,si dornic de libertate si Ceausescu asta.
Fabulatii si manipulare.

Reply
avatar
Takeda July 7, 2015 at 9:11 pm

Ei ca sa vezi… un adevarat iubitor de libertate si democratie, Ceausescu asta… :))

Reply
avatar
rmelicescu July 2, 2015 at 1:11 pm

Daaaaa,bine zice Bolsevicu’ !!!!! datorita Reactiunii Mondiale,Masono-Imperialiste,s-a pus “frana lu’Dore….”,pardon,Lu’ Nea Nicu si coana Leana,in lupata lor,pt instaurarea regimurilor…adevarat,super adevarate,Populare,Democr…,Nation…etc.,etc ! Ca bine zice ..Toa’su !! ..;.si toti “pretenii’ !! …si toti Savantii renumiti,care fac si acum,zid neclintit,in jurul memoriei ,Celei mai Savante dintre savanti ! Aferim si Sictir !!!

Reply
avatar
Sándor March 20, 2018 at 10:03 am

La cum arata Armata in’89,nici un sfert din trupele trimise n-ajungeau in Polonia..O parte ramanea in pana pe drum,alta ratacea traseul si vreo jumate ramanea in lanurile de porumb.Din obisnuinta.

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia