fbpx
europolitics
Defence Stiri

SUA are un răspuns pentru Huawei: Pentagonul se bazează pe transportatorii comerciali din SUA pentru a ajuta la câștigarea cursei 5G

Armata americană obișnuiește să fie cu un pas înainte. În anii 1980, investiția Pentagonului în tehnologii avansate precum hoția și internetul a ajutat la câștigarea Războiului Rece cu Uniunea Sovietică și a consacrat statutul Statelor Unite de unica superputere a lumii.

Astăzi, Statele Unite se află într-un punct de inflexiune similar în competiția sa cu China. Dar, de această dată, guvernul Statelor Unite nu este pregătit să ocupe poziția fruntașă într-o serie de domenii tehnologice cheie care vor defini viitorul războiului, relatează Foreign Policy.

Unul dintre aceste domenii cheie este tehnologia și rețelele wireless de generația a cincea, cunoscute sub numele de 5G. 5G va oferi viteze și volum de date exponențial mai rapide decât rețelele de telefonie mobilă de astăzi, facilitând o serie de tehnologii noi care promit să revoluționeze întreaga economie globală, în domenii precum autovehiculele auto și inteligența artificială.

Pentru militarii americani, 5G are implicații semnificative pe câmpul de luptă. Trecerea la 5G va face posibilă distribuirea unor volume mai mari de date în timp real, pe distanțe mari – fie că este o dronă care trimite imagini video înapoi la centrul de comandă sau soldați care transmit radio în locația lor – permițând departamentului Apărării să conecteze sistemele compartimentate moștenite într-o singură rețea mai largă, oferind instantaneu o imagine cuprinzătoare a câmpului de luptă. În viitoarele conflicte cu arme letale noi, cum ar fi rachetele hipersonice – care pot parcurge o milă pe secundă – acest tip de viteză și acuratețe vor fi esențiale pentru a evita erorile potențial dezastruoase.

Există însă un consens tot mai mare potrivit căruia China este trend setter atunci când vine vorba de 5G. În prima jumătate a anului 2019, gigantul chinez al telecomunicațiilor Huawei deținea o cotă de 28 la sută din piața globală de telecomunicații. În întreaga lume, atât Huawei, cât și ZTE, o altă companie chineză, își oferă serviciile pentru a construi rețele 5G individuale în diferite țări. Beijing intenționează să implementeze prima rețea de sine stătătoare 5G în 2020.

„Părerea generală a industriei este că Huawei se află în fața celorlalți producători de echipamente 5G în dezvoltarea hardware-ului”, a declarat Christopher Yoo, profesor la Universitatea din Pennsylvania, specializat în drept și tehnologie.

Cu toate acestea, Yoo a avertizat că abia începe cursa pentru 5G. Industria continuă să caute modelul potrivit pentru a implementa 5G în mod comercial – iar viitorul este greu de prevăzut, a spus el.

Șeful personalului din cadrul Secretariatului Apărării din SUA s-a referit la competiția 5G în termeni mai optimiști: “Suntem în primul sfert al unui joc de fotbal, și ambele părți au puncte pe panou”, a declarat într-un interviu în exclusivitate la Pentagon.

Departamentul Apărării spune că inovațiile în tehnologia 5G vor fi realizate în sectorul privat, nu de guvernul SUA. Deci, în loc să-și construiască propria rețea 5G și echipamente de telecomunicații, Pentagonul se străduiește să găsească modalități de a permite și de a stimula inovația în sectorul comercial. Acestea vor fi integrate în activitatea deja realizată de către cei patru mari transportatori din SUA – Verizon, AT&T, Sprint și T-Mobile – care se poziționează bine pe harta 5G.

Deși se preconizează că sectorul comercial va suporta cea mai mare parte a costurilor legate de dezvoltarea 5G, inițiativa nu va fi gratuită pentru contribuabili. În acest an, direcția departamentului 5G lucrează cu un buget de 52 de milioane de dolari, însă oficialii anticipează că costurile vor crește semnificativ pe măsură ce eforturile vor crește.

Senatul a recomandat alocarea a peste 400 de milioane de dolari pentru programul „5G-XG” al departamentului anul viitor. Acești bani se vor îndrepta către instalarea rețelelor comerciale și aplicațiilor 5G la diverse baze militare pentru testare, dezvoltarea de noi garanții de securitate cibernetică pentru protejarea rețelelor militare și planificarea viitoarelor generații de tehnologie de telecomunicații – 6G și nu numai.

Related posts

Cum ar putea Europa revigora economia mondială

Adelina Miron

Poate Grecia să își redreseze economia? Ce spune FMI

Adelina Miron

De ce politica dictată de Donald Trump – America First – este o amenințare pentru Europa și Asia

Adelina Miron

Este Europa cu adevărat pregătită pentru a avea o forță militară proprie?

Adelina Miron

Marea Britanie și UE intră în ultima săptămână de negocieri. Se poate ajunge la un acord?

Adelina Miron

Dependența financiară a Germaniei față de China cenzurează discursul despre respectarea drepturilor omului

Adelina Miron

Leave a Comment