fbpx
europolitics
Defence Stiri

Airbus și Dassault Aviation vor construi avionul viitorului care va apăra Europa

airbus, eurofighter

Airbus și Dassault Aviation au ajuns la un acord de colaborare pentru a dezvolta și fabrica viitorul sistem de luptă aerian al Europei, care include inclusiv un avion de vânătoare menit a completa și, eventual, a înlocui, actuala generație de avioane Eurofighter și Rafale în perioada 2035 – 2040. Parteneriatul a fost confirmat într-un document semnat de directorul executiv al Airbus Dirk Hoke și președintele Dassault Aviation Eric Trappier.

Berlin, Paris și Londra au preferat, de-a lungul istoriei, să achiziționeze sistemele de luptă din industria de apărare internă. Costurile mari de a fabrica avioane au determinat marile capitale europene să pună la un loc costurile de dezvoltare și să colabpreze, producând avioane precum modelul franco-german Alpha Jet sau franco-britanicul Jaguar.

Cu toate acestea, francezii au preferat deseori să meargă pe cont propriu și așa au apărut modelele Mirage 2000 și Rafale. În acest context, nemții au preferat să colaboreze cu Marea Britanie și cu Italia, rezultând din aceste parteneriate avioanele Tornado și Typhoon.

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a determinat Berlinul să își facă alte calcule. Emmanuel Macron, președintele Franței și Angela Merkel, cancelarul Germaniei, speră ca următorul model de avion de luptă european să însemne o colaborare deplină între cele mai mari economii ale UE. Mai mult de atât, Franța și Germania contemplează la momentul când tancul Leopard 3 va înlocui modelele Leclerc și Leopard 2 undeva în anii 2030.

Airbus este liderul consorțiului Eurofighter care îi mai include pe cei de la BAE Systems și de la Leonardo și fabricantul modelului de avion de luptă Eurofighter Typhoon. Dassault Aviation este constructorul avionului Rafale. Ambele tipuri de avioane sunt multirol, au motoare gemene și aripi delta și sunt folosite de forțele aeriane ale Marii Britanii, Germaniei, Italiei, Spaniei, Franței și Egiptului.

Ca niciodată nu a fost Europa mai determinată să acționeze în direcția de a stimula sectorul industriei militare, pentru a-și proteja suveranitatea. Proiectul comun al celor două mari companii poartă numele Future Combat Air System (FCAS) iar Dassault și Airbus vor mai construi împreună noi modele de rachete și drone. Sistemul integrat de apărare aeriană va fi interoperabil și conectat la un perimetru mai larg, pentru a coordona avioane, sateliți, sisteme NATO și sisteme de luptă terestre și navale.

În anul 2017, Airbus a prezentat un video promoțional în care scotea în evidență capabilitățile pe care le urmărește a le încorpora în FCAS, precum caracteristici care să permită penetrarea sistemelor ostile de apărare aeriană fără a fi observat, dotări cu senzori puternici incluzând un radar sintetic de apertură capabil să identifice țintele inamice, senzori de comunicare care să facă legătura cu rețelele terestre și cu cele de pe sateliții care gravitează pe orbita Pământului și posibilitatea ca, de la bordul avionului, pilotul să poată manevra drone invizibile. Alte tehnologii amplasate în diverse puncte includ arme cu laser, securitate informatică avansată pentru a proteja avionul împotriva atacurilor cyber și ajutoare de pilotare asistate cu inteligență artificială.

Related posts

Patru miniștri de externe ai UE solicită discuții de aderare cu Macedonia de Nord și Albania

Adelina Miron

Planul premierului Kyriakos Mitsotakis de propulsare a Greciei către prosperitate

Adelina Miron

Planul Maiei Sandu pentru ca Republica Moldova să înlocuiască România ca furnizor de securitate energetică regională cu gaze naturale

Vlad Epurescu

BMW, Daimler, Audi și Volkswagen au stabilit standardele timp de un secol. Acum, și-au dat seama că au rămas în urmă

Adelina Miron

Franța este noul motor al creșterii economice europene

Adelina Miron

Conflictele care scindează, azi, Uniunea Europeană

Adelina Miron

Leave a Comment