fbpx
europolitics
Bruxelles Parlamentul European

Zece pagini de întrebări pentru Sylvie Goulard. Ce vor să afle europarlamentarii, după ce candidatul Franței nu a trecut prima rundă de audieri

Eurodeputații vor să lămurească suspiciunile de etică și integritate ce planează în jurul lui Sylvie Goulard după prima rundă de audieri în comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Candidatul francez pentru fotoliul de comisar european însărcinat cu responsabilitățile pieței unice și ale apărării se va confrunta cu întrebări suplimentare, începând cu finanțarea campaniei sale electorale și până la capacitatea ei de a gestiona un astfel de portofoliu.

Deputații europeni solicită mai multe informații despre problemele etice și juridice ale lui Sylvie Goulard, precum și despre modul în care va gestiona acest vast portofoliu al Comisiei Europene, conform unei schițe de întrebări accesate de POLITICO.

Comisarul desemnat pentru piața internă se va confrunta cu întrebări suplimentare din partea eurodeputaților, după o audiere intensă care a avut loc pe 2 octombrie și în care nu a convins, petrecând mult timp pentru a evita întrebările privind o cercetare legală aflată în derulare în Franța și un contract controversat de consultanță derulat în perioada în care era parlamentar.

Lista întrebărilor începe cu una dintre principalele îngrijorări cu privire la portofoliul lui Goulard: „Cum veți gestiona, coordona și stăpâni activitatea unui portofoliu atât de mare aflat sub responsabilitatea dumneavoastră – fără precedent … cu conflictele de interese și sarcina suplimentară de creare a uneia dintre cele trei direcții generale… și chiar cu responsabilitatea politicilor media și audiovizuale? ”

„Sunteți propusă pentru gestionarea unui portofoliu larg și vă rugăm să fiți mai concret”, se menționează ulterior în documentul de 10 pagini.

O secțiune denumită „integritate” se concentrează pe a cerceta afirmațiile potrivit cărora asistenții Parlamentului European ai lui Goulard au fost folosiți pentru activitatea politică internă, precum și pe activitatea sa de consultant pentru un think tank din SUA, plătită consistent pe vremea când era europarlamentar. 

În ceea ce privește ancheta din Franța, deputații se întreabă dacă și-ar da demisia din funcția de comisar dacă va fi găsită vinovată. “Dacă da, nu vă este teamă că procedura actuală într-un stat membru va afecta activitatea dumneavoastră în cadrul Comisiei?”

În timpul audierii sale, Goulard a promis că va „respecta rezultatul” cercetării legale în ceea ce privește utilizarea asistenților, insistând că este „nevinovată” și le-a solicitat eurodeputaților să respecte „prezumția de nevinovăție”.

În ceea ce privește postul de consultant, proiectul îi cere să „enumere exhaustiv” toate activitățile „executate în calitate de consilier special la Institutul Berggruen”. De asemenea, este menționat că familia Berggruen a contribuit la finanțarea campaniei prezidențiale a lui Emmanuel Macron, urmată de întrebarea : „Cum ați ajutat la conectarea acestor oameni în vederea finanțării alegerilor prezidențiale? ”

În ceea ce îl privește pe fondatorul Institutului Berggruen, Nicolas Berggruen, proiectul afirmă că este „investit politic într-un stat membru al Uniunii Europene. Considerați că această situație este acceptabilă, etic și politic, pentru a vă asuma funcția în cadrul Comisiei Europene?”

Politici publice

Întrebările despre politica publică adresate de europarlamentari sunt la fel de cuprinzătoare.

Europarlamentarii notează că „sunt necesare mai multe detalii pentru a înțelege dacă va exista sau nu compatibilitate între portofoliul dumneavoastră și cel al comisarului desemnat (Margrethe Vestager) nominalizat să ocupe funcția de vicepreședinte executiv pentru afacerile digitale.

Despre Directiva privind Serviciile Digitale, eurodeputații o întreabă pe Sylvie Goulard cum intenționează să „păstreze drepturile fundamentale”, să se asigure că giganții IT nu vor fi nevoiți să monitorizeze întregul conținut de pe platformele lor și să protejeze principiul țării de origine.

De asemenea, comisarul desemnat va trebui să răspundă la întrebări privind politica audiovizuală, principalele sale priorități în acest domeniu și modul în care se va asigura că sectorul va primi „atenția pe care o necesită”.

“Ce contramăsuri veți lua împotriva concurenței neloiale din SUA în cadrul Oorganizației Mondiale a Comerțului?”, se întreabă deputații europeni cu privire la comerț. 

Întrebările vizează, de asemenea, planurile sale pentru politica industrială a UE, precizându-se că eurodeputații „nu văd noutatea” în viziunea sa.

Ei se întreabă cum se va alinia această strategie cu obiectivul de a atinge neutralitatea  carbonului până în 2050, menționând că există riscul ca anumite sectoare să se retragă din Europa în timp ce urmărește acest obiectiv: „Cum intenționați să susțineți aceste industrii în procesul lor de decarbonizare și cum veți face din decarbonare o afacere atractivă pentru industriile în cauză?”

Related posts

Prima reacție a Ursulei von der Leyen după ce Sylvie Goulard a fost respinsă de Parlamentul European

Vlad Epurescu

Ce rol poate avea Ursula von der Leyen în a asigura o dezvoltare sustenabilă a economiei Uniunii Europene

Adelina Miron

În ce măsură va reuși Comisia Europeană să vină cu un plan pentru combaterea schimbărilor climatice

Vlad Epurescu

Încă un candidat cu probleme! Sylvie Goulard, propunerea Franței de comisar, ar putea fi din nou audiată de Parlamentul European

Vlad Epurescu

După Rovana Plumb și László Trócsány, cine urmează să pice în Parlamentul European? Ce strategie are Ursula von der Leyen și pe cine a nominalizat Ungaria

Vlad Epurescu

Regiunile fac apel la un buget european ambițios, politici publice de coeziune și o mai bună cooperare

Adelina Miron

Leave a Comment