fbpx
europolitics
Bruxelles Comisia Europeana

Ursula von der Leyen s-a decis: când va anunța propunerile pentru comisari europeni și portofoliile alocate

comisari europeni

Ursula von der Leyen intenționează să își prezinte echipa de comisari europeni la începutul săptămânii viitoare, scrie POLITICO. Sunt șanse mari ca anunțul cu privire la componența Colegiului Comisarilor să fie făcut luni sau marți, deoarece Italia s-a angajat să confirme, în această săptămână, numele comisarului pe care îl va desemna.

Deja Ursula von der Leyen a început audierile candidaților propuși de statele membre și intenționează să nominalizeze doi vice-președinți care să fie însărcinați cu politicile care vor reglementa domeniile digitalizării și mediului.

Înainte de a fi primit voturile Parlamentului European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a publicat un document de poziție în care a explicat principalele direcții strategice pe care Executivul Uniunii Europene le va aborda în următorii cinci ani.

Mediul și digitalul au primit un spațiu considerabil în respectivul material, mai ales că și discursul noului președinte al Comisiei Europene ținut în Parlamentul European s-a axat în jurul acestor două teme. Ursula von der Leyen și-a asumat că „Europa trebuie să conducă tranziția către o planetă sănătoasă și o nouă lume digitală. Dar se poate face acest lucru doar dacă-i aducem pe oameni împreună și prin modernizarea economiei noastre de piață socială unică, pentru a se potrivi noilor ambiții de astăzi.”

De altfel, în primele 100 de zile de la preluarea președinției Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a promis că va veni cu un pachet de măsuri în domeniile politicilor climatice și digitalizării. Cam acestea vor fi și principalele task-uri pentru doi dintre comisarii europeni care vor ocupa funcția de vice-președinte.

În ceea ce privește mediul, soluțiile noului președinte al Comisiei Europene cuprind extinderea sistemului de certificate de carbon pentru a acoperi sectorul maritim și reducerea certificatelor gratis alocate industriei aeronautice, introducerea unei taxe pe carbon la frontiera statelor pentru ca produsele poluante să nu ajungă în țările mai puțin dezvoltate din Uniune și reactualizarea obiectivelor trasate pentru 2030 cu privire la reducerea emisiilor de carbon din atmosferă, acestea urmând să crească de la 40% la 55%.

Ursula von der Leyen va mai pune la dispoziție un Plan de Investiții pentru o Europă Sustenabilă care să asigure în următorul deceniu o finanțare de un trilion de euro pentru a dezvolta „toate colțurile Uniunii Europene”. Mai sunt enumerate economia circulară, fondurile de coeziune pentru zonele carbonifere aflate în tranziție și o strategie pentru protejarea biodiversității ca direcții pentru combaterea schimbărilor climatice.

În ceea ce privește tehnologia și mediul digital, domeniile cheie acoperite variază de la inteligența artificială la implementarea serviciilor digitale și modul în care aceste activități vor fi taxate. În document se mai vorbește despre replicarea cu succes a standardelor pentru rețelele 5G, atingerea unui grad ridicat de suveranitate tehnologică, definirea unor acțiuni coordonate pentru implicațiile etice care privesc folosirea inteligenței artificiale, triplarea bugetului Erasmus+ și eliminarea barierelor care stau în calea unei educații de calitate.

Mediul a fost unul dintre portofoliile Comisiei vizat și de România, însă faptul că Executivul condus de Viorica Dăncilă i-a propus pe Dan Nica și pe Rovana Plumb, două nume controversate care au fost respinse din start de Ursula von der Leyen, a privat țara noastră ca să primească o poziție de top la nivelul administrației europene.

Oferta Comisiei, aceea ca persoana desemnată de România să ocupe fotoliul de comisar european la Transporturi, este și aceasta periclitată de ambiția premierului de a miza tot pe Rovana Plumb, în ciuda avertismentelor primite de premier de la Bruxelles că fostul ministru ar putea să nu primească un vot pozitiv la audierea sa în comisia de specialitate din Parlamentul European.

Related posts

Ce urmează după ce Rovana Plumb nu a reușit să treacă de primul filtru al Parlamentului European și ce opțiuni are Ursula von der Leyen

Vlad Epurescu

Poate un veteran al tehnologiei să fie răspunsul Franței la marile provocări IT? Emmanuel Macron îl propune pe Thierry Breton pentru Comisia Europeană

Adelina Miron

Cum se poziționează principalele grupuri politice din Parlamentul European înainte de audierile comisarilor

Vlad Epurescu

Parlamentul European este pregătit să confirme noua Comisie Europeană cu un semn de întrebare: va fi Olivér Várhelyi independent de Viktor Orban?

Adelina Miron

Încă o durere de cap pentru Ursula von der Leyen: candidatul polonez, prestație catastrofală la audierile din comisia AGRI

Europolitics.ro

De ce Rovana Plumb a fost respinsă, din nou, de comisia JURI

Europolitics.ro

Leave a Comment