fbpx
europolitics
Bruxelles Consiliul European

Summit-ul Consiliului European: Liderii UE iau in calcul sa-i impuna Rusiei noi sanctiuni

Liderii Uniunii Europene aveau planuri mari inainte de acest summit, insa sunt la un pas sa o dea de gard. Sa le luam pe rand.

Pe scurt:
1. Evenimentele din Siria au deturnat negocierile privind mentinerea aceluiasi nivel de sanctiuni impuse Rusiei. Liderii UE planuiau la acest summit de la Bruxelles sa clarifice modul in care abordeaza relatia cu Rusia. S-a dus orice sansa de reducere a sanctiunilor in contextul unei normalizari a relatiei dintre Rusia si Ucraina. Rusii au bombardat orasul Aleppo si totul s-a incheiat aici, cu interventia in forta a SUA. Franta, Marea Britanie si Germania insista pentru adoptarea de noi sanctiuni impotriva Rusiei pentru sustinerea acordata regimului sangeros condus de Bashar al-Assad. Finlanda si Estonia s-au alaturat celor trei mari puteri iar stirea a fost confirmata de Sauli Niinistp, presedintele Finlandei.

2. Razboiul si criza umanitara din Aleppo. Uniunea Europeana urmareste sa obtina garantii de securitate de la guvernul sirian inainte de a acorda ajutor umanitar in zonele controlate de opozitie din orasul Aleppo. Sute de mii de civili si peste 1.000 de luptatori rebeli au fost prinsi in estul orasului Aleppo in timpul bombardamentelor orchestrate de avioanele rusesti si siriene.

3. Pe agenda discutiilor, in capul listei, era acordul comercial dintre UE si Canada. Parlamentul regional din Valonia (Belgia) a respins aceasta initiativa, iar discutiile au intrat in impas.

4. Federica Mogherini, Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, voia sa anunte ca au inceput sa dea roade eforturile Uniunii Europene de a-i stopa pe migrantii din Africa sa isi mai paraseasca tarile pentru a veni pe Batranul Continent. Dar, a ignora faptul ca arhitectii intelegerii dintre UE si Turcia cu privire la migrantii din Orientul Mijlociu este ca si cand ai sta cu mana la ochi si stii ca ai in casa o bomba cu ceas.

5. Este primul summit european la care participa Theresa May, premierul Marii Britanii. Dorinta sa era pentru un Brexit calm, constructiv si ordonat. Dar, acestea nu sunt si gandurile blocului european. In schimb, Theresa May le-a spus liderilor europeni, in contextul unei discutii despre fenomenul migratiei, ca ar fi bine sa nu mai organizeze summit-uri la care Marea Britanie sa nu fie invitata, “altfel va fi greu pentru mine sa accept lucruri pe care le-ati agreeat intre voi”.

6. Petro Poroshenko este optimist ca Ucraina poate semna acordul comercial cu Uniunea Europeana. Presedintele Ucrainei a declarat pentru NOS, televiziune olandeza, ca este increzator ca toate statele membre vor ratifica acordul comercial dintre UE si Ucraina. Alegatorii olandezi au respins aceasta intelegere in cadrul unui referendum organizat de Olanda in luna aprilie. Mark Rutte, premierul Olandei, ii va informa pe colegii sai asupra stadiului ratificarii acordului comercial UE-Ucraina. Rutte a semanat foarte mult pesimism inainte sa intre in cladire, la summit-ul Consiliului European. “Nu ma astept la o concluzie in aceasta seara. O sa imi anunt colegii”. Rutte a agreeat cu parlamentul olandez ca va trebui sa informeze despre solutia adoptata inainte de 1 noiembrie.

Related posts

Totul depinde de Ursula von der Leyen. De ce votul negativ dat Rovanei Plumb în comisia JURI nu înseamnă că, deocamdată, ea ar fi fost respinsă

Vlad Epurescu

EXCLUSIV Bas Eickhout, candidatul Verzilor la președinția Comisiei Europene: „Să terminăm cu monopolurile energetice și relația lor cu mediul politic!”

Vlad Epurescu

Margrethe Vestager și-a conturat agenda de comisar pentru următorii cinci ani. Pe ce va pune accent șefa Concurenței europene

Adelina Miron

Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții au înființat Fondul European de Bioeconomie Circulară

Adelina Miron

Poate Europa să preia frâiele comerțului internațional? Care sunt provocările

Adelina Miron

În Comisia condusă de Ursula von der Leyen, un irlandez va prelua frâiele negocierilor acordului Brexit pentru comerț cu Marea Britanie

Adelina Miron

Leave a Comment