fbpx
europolitics
Bruxelles Parlamentul European

Se întrevede războiul comercial dintre SUA și UE. Paolo Gentiloni, candidatul Italiei la Comisia Europeană pentru Economie, vrea să taxeze companiile străine poluante

Comisia Europeană va începe rapid să lucreze la un sistem de taxe care să fie aplicate firmelor străine poluante, a declarat joi, în timpul audierilor din Parlamentul European, candidatul italian Paolo Gentiloni pentru funcția de comisar însărcinat cu politicile economice și fiscale. O asemenea măsură ar putea afecta companiile americane și ar adânci un război comercial cu Washington.

În fața europarlamentarilor, Paolo Gentiloni a mai promis, de asemenea, eforturi fiscale „adecvate” pentru a contracara încetinirea economică a zonei euro, despre care a spus că ar putea fi mai lungă decât se preconizează în prezent. „Vom încerca să fim foarte rapizi și eficienți în a implementa o taxă de frontieră pe carbon”, a spus Gentiloni, care urmează să preia funcția de comisar în noiembrie.

El a avertizat cu privire la obstacolele legale și tehnice în elaborarea taxei, dar a spus că lucrările vor începe imediat pentru a se asigura că taxa va fi compatibilă cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Impozitul este menit să protejeze companiile europene de concurenții din țările în care schemele de protecție împotriva schimbărilor climatice nu sunt la fel de stricte. Președintele Statelor Unite, Donald Trump, și-a scos țara din Acordul Internațional de la Paris, care avea drept scop reducerea emisiilor de carbon.

Observațiile lui Gentiloni vin a doua zi după ce Statele Unite au declarat că vor crește cu 10% taxele pentru avioanele Airbus fabricate la nivel european și va crește cu 25% taxele la importurile de vinuri franceze, la whiskey-ul irlandez și scoțian și la produsele din brânză de pe întregul continent euroean ca pedeapsă pentru subvențiile ilegale acordate de UE companiei Airbus.

În comentarii separate adresate europarlamentarilor, Gentiloni, un fost prim-ministru socialist italian, a mai spus că o cotă minimă de impozit pe profit la nivel european ar fi una dintre soluțiile posibile pentru a contracara ceea ce a spus că este o concurență fiscală inacceptabil de excesivă în statele UE. În prezent, cele 28 de țări ale UE decid în mod liber cotele naționale de impozitare pentru firme, UE având puteri limitate doar cu privire la ratele minime de impozite pe vânzarea produselor (TVA).

Dacă nu se va ajunge la o abordare globală în anul 2020, Gentiloni a reiterat ideea că UE ar trebui să acționeze singură pe planul implementării unei taxe la nivelul întregului bloc asupra corporațiilor digitale. El a spus că este încrezător, deși „nu este pe deplin optimist”, cu privire la un acord internațional până la termenul stabilit.

În cazul în care nu există un consens, el a spus că Executivul UE va începe să lucreze la o propunere de impozitare digitală în Uniune începând cu vara viitoare și că va încerca să înlăture puterea de veto a guvernelor UE cu privire la acest subiect.

Gentiloni, care va fi, de asemenea, responsabil cu politica economică a blocului, a declarat că UE ar trebui să ia în considerare măsuri care să favorizeze creșterea într-un moment în care blocul se confruntă cu riscuri de încetinire economică prelungită.

„În această situație, politicile noastre economice ar trebui să fie puternic orientate către creștere și investiții”, le-a spus europarlamentarilor.

Related posts

EXCLUSIV Iuliu Winkler, despre relațiile comerciale dintre SUA și UE: „Politica protecționistă a lui Donald Trump este un fel de sărut al morții!”

Vlad Epurescu

Rovana Plumb, pe o listă de zece candidați pentru funcția de comisari europeni care au probleme de integritate. Mâine va fi audiată de comisia JURI

Adelina Miron

Ce rol poate avea Ursula von der Leyen în a asigura o dezvoltare sustenabilă a economiei Uniunii Europene

Adelina Miron

Încă o durere de cap pentru Ursula von der Leyen: candidatul polonez, prestație catastrofală la audierile din comisia AGRI

Europolitics.ro

În Uniunea Europeană, subvențiile pentru agricultură i-au îmbogățit pe cei aflați la putere și au creat o „mafie agricolă”

Adelina Miron

Provocările primelor 100 de zile pentru Ursula von der Leyen. Cum va arăta agenda noii Comisii Europene

Adelina Miron

Leave a Comment