fbpx
europolitics
Bruxelles Comisia Europeana

Schimbări în peisajul economic european. Comisarii propuși să îi țină piept lui Trump, dar și luptelor din domeniul tehnologic și bugetar

Uniunea Europeană și-a desemnat, marți, noua echipă executivă care va fi responsabilă și de a găsi răspunsuri la seria de amenințări provocate de monopolurile industriei tech americane, scrie Bloomberg

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a desemnat pe Phil Hogan în funcția de comisar european responsabil de comerțului, Margrethe Vestager va conduce în continuare Comisia pentru Concurență în timp ce își va asuma responsabilitatea pentru afacerile digitale, iar Paolo Gentiloni va supraveghea bugetele naționale.

Portofoliile reprezintă prima luare de poziție a Ursulei von der Leyen pe cea mai mare piață unică din lume, deoarece se confruntă cu riscuri economice, de la războiul comercial SUA – China și un Brexit turbulent până la evitarea impozitelor pe profit și creșterea datoriilor publice. 

“Vreau o Comisie care să fie condusă cu hotărâre, care să fie concentrată în mod clar pe problemele imediate și care să ofere răspunsuri”, a spus Ursula von der Leyen, marți, jurnaliștilor în capitala belgiană, unde a petrecut săptămâni întregi pentru a forma o echipă alcătuită din comisari din fiecare țară UE, cu excepția Marii Britanii, care urmează să părăsească blocul până la 31 octombrie.

Alte numiri-cheie îl includ pe Frans Timmermans din Olanda în funcția de responsabil pentru climă și Valdis Dombrovskis din Letonia în calitate de comisar pentru servicii financiare.

Comisarii desemnați vor fi audiați în Parlamentul European între 30 septembrie și 8 octombrie, întregul grup urmând să fie votat pe 23 octombrie.

Portofoliul pentru comerț

Hogan, un democrat creștin irlandez, va părăsi poziția de comisar agricol pentru a prelua responsabilitățile din zona comerțului. Acest lucru se datorează faptului că agricultura este o parte cheie a acordurilor de liber schimb pe care UE le-a încheiat cu Canada, Japonia și țările din America de Sud în ultimii cinci ani și a unor pacturi similare pe care blocul le urmărește cu Australia și Noua Zeelandă.

“Phil Hogan este un negociator excelent, foarte corect”, a spus Ursula von der Leyen. „A gestionat portofoliul agriculturii într-un mod strălucit și asta mă aștept de la el în calitate de comisar pentru comerț. Va fi un negociator foarte corect, dar hotărât. ”

Hogan va prelua patru scenarii problematice de la predecesoarea lui, suedeza liberală Cecilia Malmstrom: amenințarea președintelui Donald Trump de a impune tarife pentru mașinile și piesele auto europene, pe motive de securitate națională; cererile Washingtonului de a include agricultura într-un acord planificat de eliminare a tarifelor pe care UE dorește să îl limiteze la bunurile industriale; intențía Statelor Unite de a taxa o gamă de bunuri din UE drept represalii împotriva ajutorului pe care UE l-a oferit constructorului de avioane Airbus SE; provocările pe care Trump le impune ordinii comerciale globale susținute de Organizația Mondială a Comerțului. 

Numirea lui Hogan trimite două semnale politice contrastante în Marea Britanie deoarece acesta ar conduce orice discuții ale UE cu Marea Britanie după Brexit în direcția unui acord de liber schimb,

În primul rând, deoarece peisajul politic britanic a fost zdruncinat de insistența Uniunii Europene de a garanta că nu vor fi impuse controale la frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord după retragerea Marii Britanii, noul portofoliu al lui Hogan arată solidaritatea politică a Europei față de Dublin în contextul Brexit.

„Brexit-ul, dacă se va întâmpla, nu este sfârșitul a ceva, ci este începutul relației noastre viitoare”, a spus Ursula von der Leyen. “Este foarte important să avem împreună un acord de comerț liber foarte bun, deoarece cred că acesta va determina relațiile bune pe care dorim să le avem în viitor.”

Întărirea concurenței

În timp ce va păstra portofoliul de la Concurență, Vestager va prelua, de asemenea, rolul de vicepreședinte executiv pe probleme digitale.

Atenția asupra poziției a crescut, de asemenea, din cauza apelurilor răspândite în întreaga Europă către întreprinderile tehnologice la nivel mondial pentru a plăti mai multe taxe corporative.

Gentiloni, un fost prim-ministru socialist italian, îl va urma pe Pierre Moscovici din Franța, în calitate de comisar pentru afaceri economice al UE, însărcinat cu aplicarea limitelor blocului european privind deficitele bugetare naționale și a datoriei publice. 

Poziția este sensibilă din punct de vedere politic, întrucât UE încearcă să includă atât actorii eurosceptici, cum ar fi italianul Matteo Salvini, care intenționează să conteste cartea de norme fiscale a Europei și să crească cheltuielile interne pentru a spori dezvoltarea.

Related posts

Șase state europene i-au scris lui Jean Claude Juncker: vor reforma procesului de extindere a Uniunii Europene

Adelina Miron

Cum arată noua Comisie Europeană în termenii promisiunilor Ursulei von der Leyen: o uniune a apărării, planuri mari pentru migrație și un „nou început”

Adelina Miron

Prima mare dezbatere a noii Comisii Europene: ce înseamnă “apărarea stilului de viață european”

Adelina Miron

EXCLUSIV Iuliu Winkler, despre relațiile comerciale dintre SUA și UE: „Politica protecționistă a lui Donald Trump este un fel de sărut al morții!”

Vlad Epurescu

Ce conexiuni cu Rusia ar fi avut László Trócsányi, candidatul maghiar la funcția de comisar european pentru Extindere

Adelina Miron

Noile politici energetice ale Comisiei Europene vor fi susținute de trei piloni. Oamenii, planeta și parteneriatele vor dicta transformarea sectorului energetic

Adelina Miron

Leave a Comment