fbpx
europolitics
Bruxelles Parlamentul European

Rezumatul sesiunii plenare de la Strasbourg a Parlamentului European și ce urmează după ce Ursula von der Leyen a fost numită în fruntea Comisiei Europene

Punctul culminant al sesiunii plenare din Parlamentul European din această săptămână a fost alegerea lui Ursula von der Leyen în funcția de președinte al Comisia Europeană. Alte aspecte importante au inclus declarația Vioricăi Dăncilă, prim-ministru al României, despre rezultatul președinției la Consiliul UE și cea a lui Antti Rinne, primul ministru al Finlandei, cu privire la prioritățile pentru actuala președinție finlandeză a Consiliului.

Parlamentul a dezbătut, de asemenea, declarațiile Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate privind punerea în aplicare a programului Strategia globală a UE și situația din Venezuela (adoptând, de asemenea, o rezoluție), din Golful Persic și din Republica Moldova. Au avut loc dezbateri, de asemenea, cu privire la declarațiile Consiliului și ale Comisiei privind asistența umanitară în zonele mediteraneene și aerul curat din orașele UE. Membrii au decis, de asemenea, cu privire la numărul delegațiilor interparlamentare.

Ce urmează după numirea Ursulei von der Leyen la președinția Comisiei Europene

Marți, 16 iulie, a avut loc procedura de vot în Parlamentul European pentru numirea Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene. După o declarație lungă de 32 de minute a candidatului PPE, s-a trecut la procedura de vot. Ursula von der Leyen a primit 383 voturi pentru, 327 împotrivă și 22 abțineri  (numărul minim necesar era de 374). Membrii Parlamentului European vor trebui, în octombrie, să voteze componența colegiului comisarilor, după audieri cu fiecare candidat în parte, pentru a le fi evaluate direcțiile de politică pentru următorii cinci ani. Vă recomandăm să citiți materialul „Nouă promisiuni făcute de Ursula von der Leyen, noul președinte al Comisiei Europene”. Veți afla, de-aici, ce a spus noul președinte al CE că va face în următoarele 100 de zile.

Viorica Dăncilă a vorbit despre prestația României în fruntea Consiliului UE

Premierul României Viorica Dăncilă s-a adresat în plenul de la Strasbourg pentru a prezenta rezultatele Președinției Române a Consiliului UE. Programul Președinției s-a axat pe patru aspecte esențiale: convergența europeană, securitate, locul Europei pe scena mondială și valorile comune. Echipa Președinției a reușit să încheie aproximativ 90 de dosare în mai multe domenii cheie. Despre prestația României puteți citi în materialul „Radiografia președinției României de la Consiliul UE: dosarele de succes, eșecurile, marii absenți din dezbateri și Summit-ul de la Sibiu”.

Planurile Finlandei pentru următoarele șase luni

Antti Rinne, prim-ministrul Finlandei, a prezentat programul de activități al acestei țări pentru următoarele șase luni de președinție a Consiliului UE. Prioritățile pentru această nouă președinție sunt: consolidarea valorilor comune și a statului de drept, o Uniune Europeană mai competitivă și mai incluzivă, consolidarea poziției UE ca lider mondial în acțiunile din domeniul climei și consolidarea securității cetățenilor.

Marea Mediterană și problema refugiaților: ce urmează

Tragediile recente din Marea Mediterană reflectă necesitatea unei acțiuni concertate la nivelul statelor membre și subliniază nesustenabilitatea măsurilor actuale. Continuă să se înregistreze pierderi de vieți omenești, în ciuda faptului că UE are un angajamentul sporit pentru acordarea de asistență umanitară migranților și solicitanților de azil care sosesc cu barca pe malurile de nord ale Mediteranei. Consiliul și Comisia au făcut declarații cu privire la planurile lor de abordare a acestei probleme. Propunerile privind revizuirea Legislația din Dublin și sistemul comun european de azil au rămas, însă, blocate. Problema va fi mai mult sigur ridicată pe agenda Parlamentului în lunile următoare.

Related posts

România dă peste cap Uniunea Europeană. Cum afectează saga desemnării candidatului pentru comisar european inclusiv discuțiile pe bugetul UE

Vlad Epurescu

Ce urmează după ce Rovana Plumb nu a reușit să treacă de primul filtru al Parlamentului European și ce opțiuni are Ursula von der Leyen

Vlad Epurescu

Uniunea Europeană va pune capăt monitorizării corupției în Bulgaria, dar nu și în România. Douăsprezece obiective pe care țara noastră le are de îndeplinit

Adelina Miron

Dacian Cioloș, răspuns pentru Emmanuel Macron: „Reforma instituțiilor europene nu ar trebui să afecteze extinderea Uniunii Europene!”

Vlad Epurescu

Ursula von der Leyen, scrisoare pentru Guvernul României: „Grăbiți-vă și nominalizați-vă comisarul!”

Vlad Epurescu

De ce se opune Emmanuel Macron începerii procesului de aderare la UE cu Macedonia de Nord și Albania

Adelina Miron

Leave a Comment