fbpx
europolitics
Bruxelles Comisia Europeana

Republica Moldova avansează în integrarea europeană. Ce reforme cheie își asumă

În urma schimbării guvernului din iunie 2019, Republica Moldova a decis implementarea reformelor cheie în ceea ce privește îmbunătățirea standardelor democratice și a statului de drept, pentru a permite cetățenilor să beneficieze pe deplin de Acordul de Asociere UE-Moldova, a transmis Comisia Europeană, pe 12 septembrie, într-un comunicat de presă.

Acest lucru rezultă din Raportul de Punere în Aplicare al Asociației, publicat în urmă cu trei zile – în contextul Politicii Publice Europene de Vecinătate revizuite – cu privire la implementarea angajamentelor din Acordul de Asociere UE-Moldova pe perioada ultimului an. Raportul se va înscrie în Consiliul anual de Asociere UE-Moldova, care va avea loc la Bruxelles la 30 septembrie 2019.

“Noul guvern al Moldovei a demarat un plan de reformă important pentru consolidarea democrației și a statului de drept. Ne așteptăm ca autoritățile să își respecte angajamentele asumate și să pună în aplicare promițătorul Acord UE-Moldova, în beneficiul cetățenilor noștri. Uniunea Europeană este pregătită să continue să însoțească și să susțină această lucrare, pentru că prețuiește această relație”, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Diplomație, vicepreședinte Federica Mogherini.

Comisarul pentru politica europeană de vecinătate și pentru negocierile privind extinderea, Johannes Hahn, a adăugat: “În iulie 2019 am reluat deja plățile pentru sprijinul bugetar, am semnat și cu acordurile de finanțare ale Guvernului pentru dezvoltarea locală durabilă și pentru statul de drept care vor permite implementarea programelor care aduc rezultate tangibile pentru oamenii din Moldova. Suntem pregătiți să intensificăm în continuare sprijinul și sfaturile noastre financiare ca răspuns la agenda generoasă de reforme a Guvernului. Toate acestea sunt semne clare ale aprecierii noastre pentru pașii deja asumați și o încurajare a autorităților de a-și urma traiectoria reformelor ambițioase”.

Raportul de astăzi – pregătit de Serviciul European de Acțiune Externă și de serviciile Comisiei Europene – arată că, în timp ce reformele din sectorul economic și bancar au avansat pe parcursul anului 2018, reformele structurale fundamentale ale sistemului judiciar, lupta împotriva corupției, urmărirea penală a fraudării serviciilor bancare din 2014 și asigurarea pluralității mass-mediei au rămas în urmă.

În urma invalidării netransparente a alegerilor pentru primăria de la Chișinău din iunie 2018, UE și alți actori internaționali au remarcat un derapaj în situația statului de drept și a democrației, care sunt valori și principii cheie în centrul asocierii dintre UE și Moldova. Ținând cont de aceste evoluții, UE a decis, în 2018, să stopeze plățile pentru sprijinul bugetar și asistența financiară macroeconomică, precum și recalibrare și reducerea ajutorului financiar suplimentar.

Noul guvern care a venit la putere în iunie 2019 s-a angajat să consolideze punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu Zona sa de Liber Schimb Solidă și Cuprinzătoare, respectând pe deplin principiile sale de bază. Guvernul a adoptat o serie de programe axate pe reformele cele mai urgente și a luat măsuri semnificative, în special ăn cadrul electoral, în lupta împotriva corupției și în depolitizarea instituțiilor statului. Ca răspuns, Comisia a reluat acordarea de sprijin bugetar și a semnat trei acorduri de finanțare cruciale, în valoare totală de aproape 55 de milioane euro.

Related posts

Margrethe Vestager și-a conturat agenda de comisar pentru următorii cinci ani. Pe ce va pune accent șefa Concurenței europene

Adelina Miron

Președintele Consiliului Uniunii Europene propune un favor pentru Polonia

Adelina Miron

Comisia Europeană, undă verde pentru Croația să intre în Schengen

Vlad Epurescu

De ce europarlamentarii de la Renew și S&D l-au blocat pe Oliver Varhely și i-au cerut să răspundă la întrebări suplimentare

Adelina Miron

De ce Emmanuel Macron este cel care a suferit un eșec de proporții prin eliminarea din cursă a lui Sylvie Goulard, și nu Ursula von der Leyen

Europolitics.ro

Planul Adinei Vălean, propunerea de comisar a României, pentru transportul european

Vlad Epurescu

Leave a Comment