fbpx
europolitics
Bruxelles Consiliul European

Regiunile fac apel la un buget european ambițios, politici publice de coeziune și o mai bună cooperare

Conferința Regiunilor Maritime Periferice (CRMR) a adoptat un manifest cu privire la viitorul negocierilor UE vineri (18 octombrie), solicitând mai mult sprijin regiunilor Europei, un buget ambițios care să susțină o agendă economică durabilă și nicio reducere a coeziunii politice, transmite EURACTIV.

Printre punctele cheie ale manifestului se numără necesitatea unei Europe care să permită regiunilor să fie  contribuitori cheie la legitimitatea democratică a proiectului european, susținută de un buget ambițios al UE.

O strategie pe termen lung pentru o dezvoltare teritorială echilibrată, care va lua în considerare diversitatea teritoriilor și va promova neutralitatea carbonului până cel târziu în 2050, este considerată de CPMR un pas necesar, împreună cu menținerea politicii de coeziune drept principala politică de investiții a UE.

„Regiunile, ca organizații politice cheie la nivel teritorial, sunt și trebuie considerate actori cheie de către instituțiile europene, pentru a ajuta la punerea în aplicare a politicilor europene și pentru atingerea obiectivelor europene”, a declarat pentru EURACTIV președintele PCMR, Vasco Cordeiro, care este și președintele guvernului din Azore.

„Este foarte important ca această abordare să fie realizată pe baza solidarității, un element cheie și o problemă-cheie în proiectul european… Solidaritatea între regiuni, instituții și statele membre este legătura cheie care ne ține împreună”, a spus Cordeiro.

Eleni Marianou, secretarul general al CPMR, a adăugat că „nu putem avea un proiect european ambițios, o coeziune teritorială, socială și economică ambițioasă, fără să votăm și să propunem un buget ambițios”.

Printre prioritățile CRMR, aceasta a enumerat coeziunea, accesibilitatea, migrația și rolul regiunilor, integrarea, sărăcia și schimbările climatice. “Vrem să ne adresăm noilor aleși europarlamentari și noii Comisiei Europene”, a spus ea.

Manifestul CPMR accentuează necesitatea de a acorda prioritate creșterii durabile albastre și specializării inteligente, cu un accent special pe energiile regenerabile marine, industriile maritime, acvacultura și pescuitul.

În plus, va solicita o ambiție puternică în ceea ce privește transportul maritim durabil și  Autostrăzile Maritime, ca elemente cheie în abordarea neutralității carbonului, dar și pentru mai mult sprijin în vederea eficientizării aviației.

În ceea ce privește migrația, Manifestul va solicita politici care să recunoască rolul pe care îl pot juca regiunile și să ofere mecanisme financiare adecvate bazate pe nevoile teritoriilor, în special a celor de la frontiera externă a UE.

Migrația, integrarea migranților și dezvoltarea ar trebui să fie mai bine legate și aliniate la respectarea drepturilor omului și a dreptului internațional.

Regiunile CPMR solicită o Uniune Europeană ambițioasă

CPMR a emis vineri o declarație în legătură cu negocierile bugetului UE de la Bruxelles, îndemnând Consiliul European să intensifice eforturile pentru a avea o Uniune mai ambițioasă.

În declarația sa, CPMR a solicitat un buget mai ambițios și a afirmat „sprijinul său față de poziția Parlamentului European pentru un cadru financiar multianual bazat pe contribuțiile statelor membre fixate la 1,3% din venitul național brut (VNB) și introducerea de noi resurse proprii “. 

“Suntem foarte îngrijorați de propunerile președinției finlandeze de a reduce efectiv politica de coeziune, și de aceea am votat în unanimitate cu privire la declarația pe care am trimis-o deja în această dimineață șefilor de stat din Bruxelles”, a declarat vineri Marianou pentru EURACTIV.

CPMR insistă asupra faptului că bugetul de cooperare teritorială europeană ar trebui să reprezinte cel puțin 3,5% din finanțarea totală a politicii de coeziune și dorește ca Consiliul „să respecte poziția sa cu privire la arhitectura Cooperării Teritoriale Europene (ETC) pentru a garanta programele de cooperare transfrontalieră maritimă și pentru a evita perturbarea cu privire la domeniul de aplicare și geografie pentru programele de după 2020 ”.

Președinția croată dorește un acord cu privire la coeziune

Cu ocazia celei de-a 47-a Adunări Generale a PCMR de la Palermo, Sicilia, joi, Tajana Huzak, ministru adjunct pentru dezvoltare regională și fonduri UE pentru Croația, a subliniat că adoptarea unui acord privind coeziunea este esențială pentru o tranziție ușoară la următoarea fază și a promis că președinția croată de anul viitor se va concentra pe regulile de coeziune.

Huzak a adăugat că insulele nu pot fi tratate în aceeași manieră precum continentul și că tranziția energetică în insule ar trebui să înceapă cât mai curând posibil.

Related posts

Cum va reacționa Uniunea Europeană dacă Donald Trump declanșează războiul comercial

Adelina Miron

Haos instituțional sau colaborare? De ce decizia Ursulei von der Leyen de a suprapune responsabilitățile mai multor comisari va genera confuzie și potențiale conflicte

Adelina Miron

Cum se prezintă România și Bulgaria înainte de un nou raport MCV. Scapă vecinii de la Sud de Dunăre de monitorizare?

Europolitics.ro

Bas Eickhout, despre eșecul verzilor în Est: „Partidele ecologiste din regiune au criticat modelul american, ceea ce, pentru țările de-aici, a fost colacul de salvare!”

Vlad Epurescu

Ce opțiuni are Ursula von der Leyen după ce comisia JURI i-a blocat pe Rovana Plumb și pe Laszlo Trocsanyi

Adelina Miron

Este nevoie de o strategie pentru macroregiunea Carpaților? De ce se împotrivește Comisia Europeană acestui demers

Europolitics.ro

Leave a Comment