fbpx
europolitics
Bruxelles Parlamentul European

Primele rezultate de la alegerile europarlamentare: Popularii și Socialiștii nu mai fac majoritatea. Alte rezultate din țările europene

Urnele din întreaga Europă au fost închise, iar în următoarele ore se va prefigura adevărata imagine a acestor alegeri. Deocamdată, se pare că Europa a primit un mesaj mixt. Cele două blocuri de centru-stânga și de centru-dreapta care domină actualmente politica europeană par să fi pierdut suficiente locuri iar coaliția din prezent și-a pierdut majoritatea.

Verzii pro-europeni, liberalii și naționaliștii anti-europeni au obținut voturi în plus, așezând Europa pe un drum care, deocamdată este neclar. Oficialii Parlamentului European au declarat că prezența la vot pentru alegerile din acest an va fi la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, undeva la 51%, potrivit estimărilor preliminare.

Rezultatele alegerilor europarlamentare au trimis unde de șoc în întreaga Europă. Premierul grec, Alexis Tsipras, a convocat alegeri anticipate după rezultatele dezamăgitoare ale partidului său în alegerile europene. Syriza a fost estimat cu doar 23,94% din sufragii, fiind în urma principalului partid de opoziție Noua Democrație, care a primit 33,28%.

Conform televiziunii de stat ZDF, o treime din tinerii germani au votat pentru Verzi. Luisa Neubauer (23 de ani), o tânără activistă care luptă pentru protejarea mediului, a spus că “rezultatele alegerilor vorbesc de la sine. Noi, tinerii, nu am adus doar criza climei pe străzi – am adus-o la urne”, a declarat Neubauer pentru CNN.

Partidul președintelui francez Emmanuel Macron a terminat al doilea, în spatele partidului de extremă dreapta condus de Marine Le Pen. Liderul Frontului Național a cerut dizolvarea Parlamentului și a cerut un sistem de vot mai democrat. Macron, totuși, nu trebuie să-și petreacă prea mult timp lingându-și rănile. Pactul lui Macron cu Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) este în prezent proiectat să aibă 102 de locuri în parlament. Bazându-se pe restul proiecțiilor, acest lucru ar însemna renașterea acestui bloc politic pentru următorii cinci ani.

Partidul de extremă dreapta condus de vicepremierul italian Matteo Salvini a ieșit pe primul loc în alegerile parlamentare europene din Italia, potrivit unui sondaj de ieșire publicat de Rai. Membrii Partidului Democrat (PD) al Italiei se uită, însă, la partea bună a rezultatelor, subliniind că decalajul dintre sprijinul lor și cel al celor de la Mișcarea 5 Stele s-a redus față de alegerile naționale de anul trecut.

“Este un rezultat important”, a declarat Andrea Orlando, fost ministru al guvernului Paolo Gentiloni și primul membru al partidului de centru-stânga care a comentat primele sondaje. „Acum un an, între noi și cele 5 stele a fost mai mult de 10 puncte procentuale.” Potrivit unui sondaj de opinie, PD avea între 21% și 24%, iar Mișcarea 5 Stele era cotată între 20% și 23%. Totuși, analiștii subliniază faptul că sondajele au supraestimat adesea centrul-stânga.

Partidul Verde al Irlandei a obținut, de asemenea, un rezultat foarte bun, conform estimărilor furnizate după închiderea urnelor urmând a fi prezent în Parlamentul European pentru prima dată în 20 de ani. Partidul Fine Gael al lui Taoisearch Leo Varadkar (FG) este liderul estimărilor, cu 29% din voturi. Irlandei i se va aloca un total de 11 locuri în Parlamentul European, însă, odată ce Marea Britanie va părăsi UE, va el va crește la 13.

Partidul Laburist condus de vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, vine pe primul loc în Olanda, la 18.10%. Acesta este dublul valorii voturilor primite în alegerile din 2014 ale UE.

Primul sondaj de la ieșirea de la urne afiliat la CNN sugerează că populiștii austrieci și-au pierdut sprijinul. Partidul Popular Conservator din Austria (OVP) se situează la 34,5%, față de 26,98% în 2014, în timp ce Partidul Libertății Populare din Austria (FPO)a scăzut la 17,5% față de 19,72% acum cinci ani. Partidul Social Democrat din Austria (SPO) de centru-stânga a primit 23,5% din voturi, ceea ce este ușor mai mic decât 2014.

Premierul naționalist de extremă dreaptă al Ungariei, Viktor Orban, a obținut o victorie uriașă, conform rezultatelor provizorii, după ce partidul său Fidesz ar fi primit 52.14% din voturi. Acest scor este de peste trei ori mai mare decât rezultatul celui de-al doilea partid, Coaliția Democrată, care a primit doar 16,26%.

Cele două partide traddiționale ale Regatului Unit – Partidul Conservator și Partidul Laburist – au avut o noapte dezamăgitoare până acum în alegerile europene. Partidul Brexit și pro-europenii Liberal-Democrați și-au împărțit alegătorii din cele două tabere, „Leave” și „Remain”. Partidul Brexit ar fi câștigat 39% din voturi.

Related posts

Uniunea Europeană va pune capăt monitorizării corupției în Bulgaria, dar nu și în România. Douăsprezece obiective pe care țara noastră le are de îndeplinit

Adelina Miron

De ce Rovana Plumb a fost respinsă, din nou, de comisia JURI

Europolitics.ro

Macron pregătește o contra-ofensivă pentru Bruxelles. Planul președintelui francez pentru ca Parlamentul să valideze noua Comisie Europeană

Vlad Epurescu

Liderii UE au ajuns la un acord pentru bugetul anului 2020. Mai mulți bani au fost solicitați pentru combaterea schimbărilor climatice și a șomajului în rândul tinerilor

Adelina Miron

Totul depinde de Ursula von der Leyen. De ce votul negativ dat Rovanei Plumb în comisia JURI nu înseamnă că, deocamdată, ea ar fi fost respinsă

Vlad Epurescu

Laura Codruța Koveși a fost votată de Consiliul European, în ciuda opoziției României, să fie procuror șef european

Europolitics.ro

Leave a Comment