fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Bruxelles Comisia Europeana

Prima mare dezbatere a noii Comisii Europene: ce înseamnă “apărarea stilului de viață european”

Jean Claude Junker a criticat, joi, expresia „protejarea modul de viață european” pe care viitorul șef al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a folosit-o pentru a denumi portofoliul migrației. Reproșul adus de președintele care se va retrage pe 31 octombrie de la conducerea Comisiei a fost prima dovadă a discordiei dintre actualul și viitorul executiv a UE, transmite POLITICO.

De asemenea, a fost un impuls semnificativ într-o controversă continuă cu privire la utilizarea expresiei „modul de viață” în titlul atribuit viitorul vicepreședinte al Comisiei responsabil de supraveghea migrației și a politicilor publice de azil.

„Nu-mi place ideea de a mă opune modului de viață european pentru migrație”, a spus Juncker într-un interviu acordat Euronews. „Acceptarea celor care vin de departe în Europa face parte din modul de viață european.”

Aceasta nu a fost cea mai aspră critică adusă denumirii propuse de Ursula von der Leyen pentru portofoliul comisarului Margaritis Schinas. Critici înfocați, inclusiv unii membri înfuriați ai Parlamentului European, au denunțat fraza drept o strategie cu implicații ascunse a extremiștilor de dreapta, potrivindu-se mai bine primului ministru din Ungaria, Viktor Orbán, decât viitorului președinte al executivului Uniunii Europene.

La un nivel mai substanțial, criticii au declarat că prin proiectarea unui portofoliu de vicepreședinte concentrat în mod special pe atenuarea efectelor migrației neregulate, încurajarea migrația legale a „persoanelor cu abilitățile și talentul de care economia noastră și piața muncii au nevoie” și combinarea responsabilităților pentru supravegherea integrării, educației și eforturilor pentru dezvoltarea unei forțe de muncă mai calificate, Ursula von der Leyen a adoptat mentalitatea „Fortăreței Europei”, expusă de Orbán și de alți lideri ai UE.

Susținătorii Ursulei von der Leyen, inclusiv unii aliați ai ei în PPE, s-au ridicat joi în apărarea sa, menționând că trebuie să se mândrească cu privire la modul de viață european și că viitorul președinte refuză să renunțe la denumirea aleasă în fața extremiștilor antieuropeni. De asemenea, aceștia au subliniat că fraza a fost invocată de nenumărate ori în alte contexte, inclusiv de „candidatul principal” al PPE pentru președinția Comisiei, Manfred Weber, care a făcut din sintagmă un element central al campaniei sale la începutul acestui an.

“A fost o surpriză pentru toată lumea, numele noilor portofolii, pentru că sunt prea creative pentru felul în care suntem noi obișnuiți la Bruxelles”, a declarat Esteban González Pons, europarlamentar spaniol și vicepreședinte al grupului PPE. Cu toate acestea, a spus el, nu este nimic îngrijorător cu portofoliul propus pentru migrație.

“Susținem clar ideea că această Comisie trebuie să sprijine modul de viață european”, a spus González Pons. „De fapt, campania lui Manfred Weber s-a bazat pe ideea că există un mod de viață european, care nu este doar un mod de viață economic sau social, ci și un mod cultural de a fi în lume, diferit de modul de viață american, diferit de modul în care trăiește restul lumii “.

El a continuat: „Poate că ceea ce nu au înțeles mulți oameni este motivul pentru care în cadrul acestui portofoliu numit Modul de Viață European este vorba despre imigrație. Dar cred că cei care nu au înțeles nu au conștientizat că atunci când vorbim despre modul de viață european, vorbim, de fapt, despre azil și integrare. Modul de viață european este despre cei care au trăit războiul, foametea, schimbările climatice și despre integrarea tuturor celor care vor să vină să trăiască cu noi.”

„Nicio decizie rapidă” pentru numele portofoliului

Când controversa escalada către punctul de fierbere, miercuri seară, purtătorul de cuvânt al Ursulei  von der Leyen, Jens Flosdorff, a declarat pentru POLITICO că președintele ales este pregătit să asculte până la capăt toate părțile. “Ne gândim la toate argumentele, dar nu există o decizie rapidă.”

În funcție de perspectivă, controversa a reprezentat un punct de pornire semnificativ pentru dezbatere crucială asupra valorilor și identității UE sau a fost o abordare absurdă a Uniunii Europene de care nu ar beneficia decât nativiștii, naționaliști, susținătorii Brexit și alți dușmani declarați ai blocului.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a declarat joi, la o conferință de presă, că liderii grupurilor politice sunt în mod clar îngrijorați de titlul portofoliului, dar s-au oprit brusc din a-i trimite Ursulei von der Leyen o scrisoare prin care să solicite o schimbare imediată. În schimb, el a spus că a invitat-o pe Ursula von der Leyen la o întâlnire a Conferinței Președinților din Parlament, în cursul acestei luni, pentru a-și face clară viziunea sa. 

“Nu este niciun secret că există obiecții în privința unor nume… ale portofoliilor, care au fost prezentate de președintele von der Leyen”, a spus Sassoli. “Și i-am cerut președintelui să vină la Conferința președinților… pentru a putea vorbi despre asta. Cred că mulți oameni se gândesc la asta și va fi un început foarte bună al dialogului nostru, cred.“

Însă criticii din Parlament au fost greu convinși de perspectiva unui dialog în câteva săptămâni.

Miercuri, Karima Delli, europarlamentar francez din partidul Verzilor și președinte al Comitetului pentru Transport și Turism, i-a direcționat pe ceilalți președinți ai Comisiei să trimită o scrisoare Ursulei von der Leyen, solicitând să schimbe titlul portofoliului. Joi, însă, Philippe Lamberts, europarlamentar belgian și co-lider al Verzilor, s-a plâns că unii înalți oficiali ai Parlamentului – inclusiv predecesorul lui Sassoli, Antonio Tajani, un europarlamentar italian al PPE – au „minimalizat” îngrijorările.

“Expresia„ protejarea modului nostru de viață european “nu este altceva decât o terminologie pentru o strategie cu implicații ascunse, concepută să încurajeze extrema dreaptă, în special atunci când este folosită în legătură cu migrația”, a spus Lamberts într-o declarație usturătoare emisă de grupul Verzilor. 

“Ce este mai îngrijorător este că aripa dreaptă, condusă de Antonio Tajani, tratează iresponsabil procedura de a bloca Parlamentul să încerce să ceară Ursulei von der Leyen schimbarea acestui titlu controversat.

“O Comisie Europeană care pretinde să protejeze modul nostru de viață european este departe de ideea de unitate în diversitate pe care este construită această Uniune”, a adăugat Lamberts. “Ursula von der Leyen trebuie să prezinte o propunere mai bună atunci când participă la Conferința președinților Parlamentului European săptămâna viitoare.”

Portofoliul pentru migrație

Ursula von der Leyen le-a oferit criticilor un arsenal substanțial, publicând o scrisoare pentru Schinas care făcea doar o referire la refugiați și doar în contextul însărcinării noului vicepreședinte cu „îmbunătățirea integrării migranților și refugiaților în societate”. Scrisoarea ei nu oferă nicio mențiune despre tradiția Europei de a oferi refugiu în siguranță celor care doresc să scape de război sau de persecuție, sau celor care fug de foamete sau de calamitățile naturale

„Protejarea modului nostru european de viață presupune asigurarea faptului că forța de muncă este pregătită să prospere pe piața noastră de muncă aflată în evoluție”, a scris aceasta. “O forță de muncă în scădere și un decalaj digital și de competențe de bază aduc în centrul atenției nevoia de a dota oamenii cu instrumentele și cunoștințele de care au nevoie. De asemenea, subliniază necesitatea gestionării migrației legale, a unui accent puternic pe integrare și a unor comunități coezive și unite.”

Ea a continuat: “Modul de viață european este construit în jurul solidarității, al liniștii sufletești și al securității. Trebuie să abordăm și să aliniem temerile și preocupările legitime cu privire la impactul migrației neregulate asupra economiei și societății noastre. Acest lucru ne va cere să lucrăm împreună pentru a găsi soluții comune bazate pe valorile și responsabilitățile noastre. De asemenea, trebuie să colaborăm mai strâns cu privire la securitate, în special la amenințările noi și emergente din partea granițelor și politicilor publice.”

Schinas – fost europarlamentar care a fost purtătorul de cuvânt al lui Juncker până la numirea sa pentru a deveni comisar – este unul dintre cei mai proeminenți membri ai noii echipe a Ursulei von der Leyen. 

Dedicarea sa față de UE și față de proiectul european este de necontestat. Chiar dacă Juncker a criticat titlul propus de von der Leyen, el l-a apărat pe Schinas, declarând pentru Euronews că titlul nu se potrivește cu valorile personale ale candidatului grec.

“Un mod de viață european este alăturarea principalelor noastre talente și energii, iar în acest context este inclus și faptul că trebuie să îi respecți pe ceilalți, indiferent de culoarea lor și indiferent de origine”, a spus Juncker în cadrul interviului. În ceea ce privește titlul, Juncker este de părere că “va trebui schimbat”.

Gonzalez Pons, din grupul PPE, a spus că Ursula von der Leyen a fost inteligentă să îi urmeze exemplul lui Weber și să adopte fraza despre modul de viață.

“Când l-am auzit pe Manfred Weber folosind această expresie pentru prima dată, am crezut că este genial”, a spus el. „Există și ar trebui să existe o modalitate europeană de a rămâne în lume, legată de economia de piață, dar și de drepturile sociale, securitatea socială, sistemul public de sănătate, sistemul de învățământ public, gândirea științifică, rădăcinile creștine, statul de drept, drepturile omului.”

Cu toate acestea, grupul liberal Renew Europe a spus că se va alătura apelurilor care îi solicită lui Ursulei von der Leyen să schimbe titlul.

Controversa ar putea, totuși, să îi ofere un mic beneficiu Ursulei von der Leyen: distragerea de la preocupările mai substanțiale cu privire la alți candidați ai Comisiei, inclusiv unii care fac obiectul anchetelor legale din trecut sau aflate în curs.

Related posts

Dacian Cioloș, răspuns pentru Emmanuel Macron: „Reforma instituțiilor europene nu ar trebui să afecteze extinderea Uniunii Europene!”

Vlad Epurescu

Taxarea emisiilor de carbon: vrea Uniunea Europeană să salveze planeta, sau vrea doar un nou instrument pe care să îl folosească într-un viitor război comercial?

Vlad Epurescu

Frans Timmermans consideră că hidrogenul are ,,un rol esențial’’ în îndeplinirea obiectivelor climatice ale Uniunii Europene

Adelina Miron

Ce spun despre denumirea portofoliului „Protejarea Stilului de Viață European” liderii PPE, S&D și Renew

Adelina Miron

Discuțiile despre bugetul UE divizează statele membre

Adelina Miron

Primele idei despre ce va cuprinde Green Deal-ul, marele proiect al Ursulei von der Leyen

Europolitics.ro

Leave a Comment

trusted online casino malaysia