fbpx
europolitics
Bruxelles Parlamentul European

Devine Uniunea Europeană o afacere a partidului Angelei Merkel?

Viitoarele alegeri europarlamentare vor reconfigura conducerea Uniunii Europene iar noii euro-aleși vor avea un cuvânt greu de spus în alegerea noului președinte al Comisiei Europene, șeful brațului executiv al UE.

Ce înseamnă politica în democrație? Este vorba despre cel care câștigă cele mai multe voturi la alegeri, sau despre cel care câștigă majoritatea în Parlament? Cam aceasta este dilema pe care, de fapt, se bazează conceptul de Spitzenkandidat, termenul folosit de germani pentru procedura de numire a președintelui Comisiei Europene.  

Cum funcționează sistemul de Spitzenkandidat?

Odată ce alegerile europarlamentare trec, partidele europene care pot forma o majoritate în Parlamentul European au cele mai mari șanse de a-l numi pe viitorul președinte al Comisiei Europene. Teoretic, Consiliul European propune un candidat pentru Președinție luând în considerare rezultatul alegerilor, desemnat de partidul care a câștigat cele mai multe voturi.

Ulterior, Parlamentul European trece la vot, fiind nevoie de o majoritate pentru ca respectivul să fie confirmat ca președintele Comisiei. Dacă acel candidat nu obține o majoritate, atunci, Consiliul European vine cu o altă propunere după o lună, procedura de alegere urmându-și același curs.

Acest sistem a fost implementat în ideea de a replica dinamica unei campanii electorale naționale și pentru a crește interesul în rândul cetățenilor europeni pentru alegerile europarlamentare.

O singură dezbatere în engleză, până acum, între cei doi candidați la șefia Comisiei Europene

În anul 2014, Jean-Claude Juncker și Martin Schultz au participat la nouă dezbateri televizate. Anul acesta, Manfred Weber (PPE) și Frans Timmermans (Socialiști) au mers o singură dată în fața alegătorilor pentru a discuta despre temele arzătoare ale Uniunii Europene în limba engleză. Amândoi vorbesc germană, așa că celelalte două dezbateri au avut loc la două televiziuni nemțești. Cumva, este explicabil, ținând cont că Germania va fi terenul de luptă pentru cele mai multe locuri din Parlamentul European.  Marea confruntare, care va fi transmisă de televiziunea oficială a Parlamentului European, va avea loc la Bruxelles, în data de 15 mai.

Cine este Spitzenkandidat-ul favorit?

Manfred Weber, cel care conduce grupul Popular European din 2014, este văzut drept favoritul numărul unu ca înlocuitor al lui Jean-Claude Juncker. La vârsta de 41 de ani, a fost cel mai tânăr lider al unui grup politic din Parlamentul European.

Interesant este că, deși Weber își face campania în jurul ideii de democrație și stat de drept, el a fost, în trecut, cel mai înverșunat susținător al lui Viktor Orban în Parlamentul European, ajutându-l pe premierul maghiar să recicleze miliarde de euro sub formă de subvenții în ultimii nouă ani.

Vom avea parte de o dominație germană?

Dacă Manfred Weber va ajunge președintele Comisiei Europene, vom avea parte de o Uniune Europeană condusă, de fapt, de CDU/CSU, principala forță politică a Germaniei. Weber ar lucra, din postura de președinte, cu Klaus Welle, secretarul general al Parlamentului European și, posibil, cu Jens Weidman, cel care are cele mai mari șanse să-l înlocuiască pe Mario Draghi în fruntea Băncii Centrale Europene.

Related posts

Primele idei despre ce va cuprinde Green Deal-ul, marele proiect al Ursulei von der Leyen

Europolitics.ro

Uniunea Europeană ezită să solicite schimbări deși situația bugetelor Franței și Italiei este ,,îngrijorătoare’’

Adelina Miron

EXCLUSIV Adina Vălean, detalii de la audierile lui Sylvie Goulard: „A răspuns puțin arogant și nesatisfăcător! A spus că 10.000 de euro pe lună de la americani e puțin!”

Vlad Epurescu

Totul depinde de Ursula von der Leyen. De ce votul negativ dat Rovanei Plumb în comisia JURI nu înseamnă că, deocamdată, ea ar fi fost respinsă

Vlad Epurescu

Frans Timmermans consideră că hidrogenul are ,,un rol esențial’’ în îndeplinirea obiectivelor climatice ale Uniunii Europene

Adelina Miron

EXCLUSIV Iuliu Winkler, despre relațiile comerciale dintre SUA și UE: „Politica protecționistă a lui Donald Trump este un fel de sărut al morții!”

Vlad Epurescu

Leave a Comment