fbpx
europolitics
Bruxelles Comisia Europeana

Noile politici energetice ale Comisiei Europene vor fi susținute de trei piloni. Oamenii, planeta și parteneriatele vor dicta transformarea sectorului energetic

„Oamenii, planeta și parteneriatele” vor fi cei trei piloni ai politicii energetice a Comisiei Europene în următorii cinci ani, a declarat Kadri Simson, Comisarul pentru Energie al UE, anunțând un „val de renovare masivă” a locuințelor pentru a combate sărăcia energetică, potrivit EURACTIV.

Săptămâna viitoare, Comisia Europeană trebuie să-și prezinte planurile pentru Acordul Verde European, o agendă menită să aducă economia UE la pragul de emisii de zero net până în 2050.

Toate sectoarele economiei vor fi solicitate să contribuie, inclusiv transportul, construcțiile și agricultura – unde emisiile continuă să crească. Dar energia va juca un rol central, deoarece este sursa a peste 80% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din Europa, a spus Kadri Simson.

Oficialul estonian a declarat pe 4 decembrie, în timp ce își prezenta prioritățile miniștrilor pentru energie din Bruxelles, că „trei piloni vor susține greutatea tranziției energetice: oamenii, planeta și parteneriatele.”

„Primul pilon sunt oamenii”, a spus Kadri Simson, argumentând că Europa nu va putea atinge neutralitatea climatică decât dacă poate prezenta „beneficii tangibile” pentru consumatori, gospodării și IMM-uri.

Abordarea sărăciei energetice va fi o prioritate esențială în acest context, a spus ea, afirmând că până la 50 de milioane de europeni nu sunt în prezent în stare să își încălzească în mod corespunzător casele.

“Trebuie să declanșăm un val masiv de renovare”, a spus Simson, răspunzând comentariilor primului vicepreședinte al Comisiei, Frans Timermans, care a promis un program de renovare pe scară largă a clădirilor în timpul audierii sale de confirmare în Parlamentul European, luna trecută.

Obiectivul, a spus Comisarul pentru Energie, este de a „tripla rata actuală de renovare” a clădirilor, care în prezent se ridică la aproximativ 1-2% din numărul de clădiri renovate în fiecare an.

În cadrul celui de-al doilea pilon, „planeta”, Comisia va prezenta planurile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră „mai mult și mai rapid”, inclusiv „un plan cuprinzător pentru reducerea emisiilor cu 55% până în 2030”.

Noi obiective pentru eficiența energetică și pentru regenerabile sunt incluse, de asemenea, în procesul de transformare, pentru a alinia directivele UE adoptate recent cu obiectivul climatic al Europei pentru 2030.

Un „mecanism de tranziție justă” cu „suficientă putere de acțiune” pentru a sprijini persoanele cele mai afectate de tranziția energetică, inclusiv țările dependente de cărbune precum Polonia, insulele și comunitățile care se confruntă cu riscul de a-și pierde locurile de muncă.

„Trebuie să evităm crearea de noi tensiuni în Europa”, a subliniat Kadri Simson, spunând că putem profita de tranziția energetică pentru a avea o strategie industrială pentru îmbunătățirea competitivității regiunilor UE. “Pe scurt, voi ține oamenii în centru”, a promis aceasta.

În cadrul celui de-al treilea pilon, „parteneriatele”, Comisia va aborda cooperarea internațională, punând un accent mai mare pe Africa și pe vecinătatea sudică a Europei. Aceasta va include, de asemenea, o propunere controversată pentru o taxă pe carbon la frontiera UE, pentru a proteja industriile europene de concurența neloială.

Related posts

Cum se prezintă România și Bulgaria înainte de un nou raport MCV. Scapă vecinii de la Sud de Dunăre de monitorizare?

Europolitics.ro

Ursula von der Leyen apără sintagma „stilul de viață european” și explică ce înseamnă

Europolitics.ro

Cum va reacționa Uniunea Europeană dacă Donald Trump declanșează războiul comercial

Adelina Miron

De ce a ales-o Ursula von der Leyen pe Adina Vălean pentru funcția de comisar european la Transporturi

Vlad Epurescu

Este nevoie de o strategie pentru macroregiunea Carpaților? De ce se împotrivește Comisia Europeană acestui demers

Europolitics.ro

Președintele Consiliului Uniunii Europene propune un favor pentru Polonia

Adelina Miron

Leave a Comment