fbpx
europolitics
Bruxelles Comisia Europeana

Miza desemnării lui László Trócsányi, fostul ministru de Justiție al Ungariei, pentru un portofoliu de comisar. Răspunsul Ursulei von der Leyen

În calitate de ministru al Justiției, László Trócsányi a supravegheat legi care au pus Ungaria și UE pe picior de conflict.

Opțiunea lui Viktor Orbán pentru comisarul UE din partea Ungariei se va confrunta cu o replică foarte dură din partea euro-aleșilor, în Parlamentul European, ei avertizând că atitudinea guvernului maghiar cu privire la statul de drept nu poate fi ignorată.

László Trócsányi, descris ca fiind executantul lui Viktor Orbán, a fost ministrul justiției din Ungaria din 2014 și până când a fost ales în Parlamentul European, în luna mai. Arhitect al planurilor pentru noul sistem de instanțe al Ungariei, criticat pe larg de instituțiile UE pentru limitarea atributelor puterii judecătorești, „performanța” lui Trócsányi din guvernul naționalist al Ungariei pare să-i complice calea către Comisia Europeană.

În calitate de ministru al Justiției, Trócsányi a introdus o serie de legi care au declanșat conflicte juridice între Ungaria și Comisia Europeană. El a supravegheat elaborarea unor legi care incriminau ONG-urile care-i ajutau pe refugiați și care înființau tabere din containere pentru solicitanții de azil, precum și unele măsuri care au dus la obligarea Universității Centrale Europene să renunțe la Budapesta.

Numirea sa oferă un test pentru președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, care urmează să-și dezvăluie marți echipa de comisari. Într-un exercițiu foarte fin de diplomație, noul șef al Executivului de la Bruxelles i-a oferit Ungariei tocmai portofoliul însărcinat cu politicile pentru Ajutor Umanitar, ceea ce face ca miza numirii lui Trócsányi să capete o amploare și mai mare.

Comisarii UE nu sunt meniți să reprezinte guvernele lor, ci joacă adesea un rol informal, atât ca un canal de comunicare între guvernul național și Bruxelles, cât și în promovarea abordărilor naționale de economie și politică externă la Bruxelles.

Grupurile politice ale Parlamentului European vor începe să discute despre candidați săptămâna aceasta, dar încă nu au ajuns la opinii colective.

Comisia Von der Leyen își poate începe exercitarea mandatului numai dacă toți comisarii câștigă aprobarea deputaților europeni într-o sesiune de vot, după audieri individuale. De obicei, în ultimii ani, unul sau doi comisari au fost respinși de Parlament, deoarece euro-aleșii încearcă să își exercite puterea.

Confruntarea dintre eurodeputați și Trócsányi pare să se desfășoare pe fondul unor posibile discuții între  miniștrii UE care ar putea avea loc la sfârșitul acestei luni pe seama faptului dacă guvernul Orbán încalcă sau nu statul de drept, în urma deciziei fără precedent a Parlamentului European de a declanșa cea mai gravă procedură disciplinară a UE.

Nemulțumirile cu privire la desemnarea lui Trócsányi amintesc de atitudinea similară avută de europarlamentari față de ultimul candidat al guvernului Orbán, Tibor Navracsics, de asemenea un fost ministru ungar al Justiției. Ca posibil succesor al său, Trócsányi se va confrunta cu același scepticism din ambele părți, atât de la Comisie cât și din Parlament.

Related posts

Parlamentul European a aprobat Comisia Ursulei von der Leyen. Reprezintă rezultatul votului „un nou început pentru Europa”?

Adelina Miron

Cum le-a depășit Europa pe Statele Unite în apărarea piețelor libere

Adelina Miron

Dacian Cioloș, răspuns pentru Emmanuel Macron: „Reforma instituțiilor europene nu ar trebui să afecteze extinderea Uniunii Europene!”

Vlad Epurescu

Poate Europa să preia frâiele comerțului internațional? Care sunt provocările

Adelina Miron

La ce să ne așteptăm de la Frans Timmermans, comisarul european care va conduce lupta împotriva schimbărilor climatice

Adelina Miron

România dă peste cap Uniunea Europeană. Cum afectează saga desemnării candidatului pentru comisar european inclusiv discuțiile pe bugetul UE

Vlad Epurescu

Leave a Comment