Instituțiile Uniunii Europene au început negocierile în această săptămână cu privire la cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027, întrucât statele membre întâmpină dificultăți în rezolvarea unor probleme-cheie.
Franța se numără printre țările care consideră că propunerea Comisiei Europene de a transfera 25% din toate cheltuielile UE pentru obiectivele climatice este insuficientă. O sursă a statelor membre, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că oficialii țării vor aștepta până când vor avea o țintă climatică general acceptată de șefii de stat înainte de a revizui ținta specifică pentru buget,probabil înainte de anul viitor.
Migrația este un alt domeniu disputat. Ungaria se afirmă într-un grup minoritar de țări care vrea să crească propunerea Comisiei pentru ca 10% din cheltuielile externe să fie alocate acestei probleme. Discuția se îndreaptă acum către ceea ce face obiectul cheltuielilor pentru migrație – fie că este vorba despre guvernare sau despre administrație, precum formarea forțelor de ordine din nordul Africii sau combaterea „cauzele fundamentale” care îi determină pe oameni să părăsească țările cu venituri mici.
În general, Comisia dorește un instrument unic de acțiune externă, care să înlocuiască numeroasele modalități prin care finanțarea în valoare de 89,2 miliarde de euro a fost canalizată anterior. Parlamentul European susține consolidarea, deși solicită 93,154 miliarde de euro pentru noul instrument și dorește să aibă un cuvânt mai mare de spus cu privire la modul în care sunt cheltuiți banii.
Statele membre sunt așteptate să se decidă dacă vor sprijini planul Comisiei de a include Fondul European de Dezvoltare care valorează 30.5 miliarde de euro în bugetul oficial pentru prima dată – demers solicitat de Parlament pentru a le acorda deputaților același control asupra cheltuielilor pentru dezvoltare, așa cum au asupra bugetului UE.
Parlamentul dorește, de asemenea, să se implice mai mult în elaborarea programului. În prezent, Comisia este cea care propune sumele care vor fi alocate fiecărui sector, precum sănătatea sau educația, în diferite țări și zone geografice. Acestea sunt, apoi, aprobate de statele membre.
Parlamentul solicită participare pentru fiecare domeniu prioritar, pentru tipul de ajutor utilizat și rezultatele așteptate și pentru indicatorii de performanță. Drept urmare, atunci când reprezentanții Parlamentului, Comisiei și Consiliului s-au întâlnit miercuri pentru a începe ședințele tehnice săptămânale, au acceptat să aștepte până în ultimul moment pentru a discuta cerința Parlamentului, ceea ce înseamnă că acele discuții nu vor începe până anul viitor.