fbpx
europolitics
Bruxelles Parlamentul European

Migrația și clima au înghețat negocierile pe bugetul multianual al Uniunii Europene

Instituțiile Uniunii Europene au început negocierile în această săptămână cu privire la cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027, întrucât statele membre întâmpină dificultăți în rezolvarea unor probleme-cheie.

Franța se numără printre țările care consideră că propunerea Comisiei Europene de a transfera 25% din toate cheltuielile UE pentru obiectivele climatice este insuficientă. O sursă a statelor membre, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că oficialii țării vor aștepta până când vor avea o țintă climatică general acceptată de șefii de stat înainte de a revizui ținta specifică pentru buget,probabil înainte de anul viitor.

Migrația este un alt domeniu disputat. Ungaria se afirmă într-un grup minoritar de țări care vrea să crească propunerea Comisiei pentru ca 10% din cheltuielile externe să fie alocate acestei probleme. Discuția se îndreaptă acum către ceea ce face obiectul cheltuielilor pentru migrație – fie că este vorba despre guvernare sau despre administrație, precum formarea forțelor de ordine din nordul Africii sau combaterea „cauzele fundamentale” care îi determină pe oameni să părăsească țările cu venituri mici.

În general, Comisia dorește un instrument unic de acțiune externă, care să înlocuiască numeroasele modalități prin care finanțarea în valoare de 89,2 miliarde de euro a fost canalizată anterior. Parlamentul European susține consolidarea, deși solicită 93,154 miliarde de euro pentru noul instrument și dorește să aibă un cuvânt mai mare de spus cu privire la modul în care sunt cheltuiți banii.

Statele membre sunt așteptate să se decidă dacă vor sprijini planul Comisiei de a include Fondul European de Dezvoltare care valorează 30.5 miliarde de euro în bugetul oficial pentru prima dată – demers solicitat de Parlament pentru a le acorda deputaților același control asupra cheltuielilor pentru dezvoltare, așa cum au asupra bugetului UE.

Parlamentul dorește, de asemenea, să se implice mai mult în elaborarea programului. În prezent, Comisia este cea care propune sumele care vor fi alocate fiecărui sector, precum sănătatea sau educația, în diferite țări și zone geografice. Acestea sunt, apoi, aprobate de statele membre.

Parlamentul solicită participare pentru fiecare domeniu prioritar, pentru tipul de ajutor utilizat și rezultatele așteptate și pentru indicatorii de performanță. Drept urmare, atunci când reprezentanții Parlamentului, Comisiei și Consiliului s-au întâlnit miercuri pentru a începe ședințele tehnice săptămânale, au acceptat să aștepte până în ultimul moment pentru a discuta cerința Parlamentului, ceea ce înseamnă că acele discuții nu vor începe până anul viitor.

Related posts

Republica Moldova avansează în integrarea europeană. Ce reforme cheie își asumă

Adelina Miron

Ce urmează luni pentru Rovana Plumb și Laszlo Trócsányi în Parlamentul European

Adelina Miron

Rovana Plumb, pe o listă de zece candidați pentru funcția de comisari europeni care au probleme de integritate. Mâine va fi audiată de comisia JURI

Adelina Miron

Schimbări în peisajul economic european. Comisarii propuși să îi țină piept lui Trump, dar și luptelor din domeniul tehnologic și bugetar

Vlad Epurescu

Comisia Europeană, undă verde pentru Croația să intre în Schengen

Vlad Epurescu

Liderii UE au ajuns la un acord pentru bugetul anului 2020. Mai mulți bani au fost solicitați pentru combaterea schimbărilor climatice și a șomajului în rândul tinerilor

Adelina Miron

Leave a Comment