fbpx
europolitics
Bruxelles Consiliul European

Liderii UE au ajuns la un acord pentru bugetul anului 2020. Mai mulți bani au fost solicitați pentru combaterea schimbărilor climatice și a șomajului în rândul tinerilor

Liderii Uniunii Europene au ajuns luni la un consens cu privire la bugetul aferent anului 2020 al blocului european iar statele membre vor pune la dispoziție o sumă de aproximativ 153,6 miliarde de euro, potrivit Deutsche Welle.

Johan Van Overtveldt, președintele comisiei bugetare a Parlamentului European, a făcut anunțul cu câteva momente înainte de expirarea termenului pentru aprobarea unei înțelegeri. Johan Van Overtveldt a spus că decizia a fost un „pas pentru UE către alegerile orientate spre viitor”.

Diplomații și parlamentarii UE au declarat că ar trebui să fie furnizați mai mulți bani pentru a combate schimbările climatice, șomajul în rândul tinerilor și pentru a promova digitalizarea.

Negocierile pentru cheltuieli în cadrul blocului tind să fie tensionate, Parlamentul pledând în general pentru o mai mare finanțare, în timp ce statele membre luptă pentru a reduce cheltuielile.

Patru miliarde de euro au fost puse deoparte pentru circumstanțe neprevăzute, inclusiv pentru scenariul în care Marea Britanie părăsește UE fără acord.

“Bugetul UE pentru 2020 este despre continuitate”, a declarat comisarul responsabil pentru bugetul Uniunii Europene, Gunther Oettinger, într-un comunicat. “Va contribui la crearea de locuri de muncă, va aborda schimbările climatice și va stimula investițiile în toată Europa. Va investi în tineri și va face Europa mai sigură.”

Tăierea fondurilor alocate Turciei

Parlamentarul UE, Monika Hohlmeier, din Germania, a declarat pentru Deutsche Presse-Agentur că fondurile blocului european pentru sprijinirea Turciei sunt reduse cu aproximativ 85 de milioane de euro în comparație cu planurile inițiale.

Datorită îngrijorărilor cu privire la libertatea presei și a statului de drept din Turcia, bugetul pentru 2020 ar trebui să acorde bani doar societății civile, programului de schimb de experiență pentru studenți Erasmus și sprijinului pentru relocarea refugiaților sirieni.

Perspective de viitor

De asemenea, liderii europeni au stabilit o propunere de cheltuieli pe termen lung valabilă din 2021, în valoare de peste 1 trilion de euro, pentru șapte ani. Bugetul anului viitor este ultimul din planul fiscal actual.

O parte din bugetul UE este returnat statelor membre sub diferite forme, cum ar fi subvenții agricole, programe de învățământ sau de cercetare.

Negocierile au fost amânate inițial pentru vineri din cauza lipsei progresului. Dacă nu s-ar fi ajuns la niciun acord până luni la miezul nopții, Comisia Europeană ar fi trebuit să prezinte un nou proiect de buget.

Related posts

Sylvie Goulard, candidatul Franței la funcția de comisar, respinsă definitiv de Parlamentul European

Vlad Epurescu

Comisia Europeană, undă verde pentru Croația să intre în Schengen

Vlad Epurescu

Cum a câștigat Polonia bătălia pentru gazoductul OPAL și i-a trimis pe ruși la masa negocierilor cu ucrainenii. În Est, România a încurajat importurile și comportamentele speculative

Vlad Epurescu

La ce să ne așteptăm de la Frans Timmermans, comisarul european care va conduce lupta împotriva schimbărilor climatice

Adelina Miron

Ursula von der Leyen a anunțat ce portofolii de comisari europeni vor primi statele membre

Vlad Epurescu

Marile provocări în calea adoptării noului buget multianual al UE

Adelina Miron

Leave a Comment