fbpx
europolitics
Bruxelles Parlamentul European

Încă un candidat cu probleme! Sylvie Goulard, propunerea Franței de comisar, ar putea fi din nou audiată de Parlamentul European

Sylvie Goulard, candidatul Franței pentru a ocupa fotoliul de comisar însărcinat cu politica industrială a Uniunii Europene a fost audiată, miercuri 2 octombrie de comisiile IMCO și ITRE din Parlamentul European. Apropiat al președintelui Franței, Emmanuel Macron, Goulard a negat că ar fi deturnat fonduri europene pe vremea când era europarlamentar. Ea se află pe o listă lungă de comisari-candidați care au fost întâmpinați cu ostilitate de Parlamentul European. Goulard nu a reușit, se pare, să fie foarte convingătoare. Sunt șanse mari să primească un set de întrebări scrise, suplimentare. În baza răspunsurilor, ar putea fi audiată din nou.

În discursul introductiv, Sylvie Goulard a subliniat importanța finalizării procesului de integrare a pieței interne UE – atât pentru servicii, cât și pentru industrie. Ea a subliniat necesitatea de a le permite companiilor să contribuie la creșterea economică, inclusiv prin sprijinirea IMM-urilor și reducerea birocrației. Ea a menționat, de asemenea, economia circulară ca opțiune pentru o dezvoltare durabilă și s-a referit la oportunitățile pe care le poate aduce soluționarea crizei climatice pentru industria europeană. Goulard a indicat, de asemenea, că există probleme legate de lipsa egalității fiscale în statele membre ale UE și de necesitatea de a avea un salariu minim echitabil în UE. Ea a promis că, dacă  anunța o nouă lege a serviciilor digitale, menționând, de asemenea, că trebuie să se atingă un echilibru între libertate și securitate.

Întrebată cu privire la a da detalii despre scandalul cu angajările fictive la Parlamentul European și pentru că banii încasați au fost direcționați în conturile unui think-tank american, Goulard a declarat în fața comisiilor că a declarat toate veniturile și nu a fost niciodată inculpată de procurorii francezi.

„Sunt curată”, a spus Goulard, care a mai afirmat că a fost „albită” de anchetatorii UE, care i-au permis să vină la audierea de miercuri după ce integritatea sa a fost pusă la îndoială într-o anchetă care încă este încă în curs, dar în care Goulard încă nu este principalul obiectiv.

Obținerea unei confirmări în Parlamentul European pentru Goulard, propusă expres de președintele francez Emmanuel Macron, este crucială pentru președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Goulard, un fost diplomat francez experimentat și fost europarlamentar, ar gestiona un nou fond comun de apărare de miliarde de euro propus de von der Leyen și care ar urma să intre în funcțiune odată cu bugetul multianual din perioada 2021 – 2027.

Din nefericire pentru Ursula von der Leyen, alegerile sale pentru noul executiv UE s-au confruntat cu o rezistență fără precedent din partea comisiilor Parlamentului European.

Von der Leyen, un aliat al cancelarului german Angela Merkel, propusă și de Macron la șefia Comisiei Europene, are nevoie de un mandat puternic pentru a-și asuma o serie de provocări pentru următorii cinci ani. Ea insistă să nu existe nici măcar o urmă de îndoială cu privire la integritatea echipei sale.

În urma victoriei electorale din 2017 obținută de Emmanuel Macron, Goulard a fost numită ministru al Apărării, dar și-a dat demisia după numai o lună, în urma unei anchete cu privire la modului în care partidul său politic, MoDem, a angajat asistenți în adunarea europeană.

Goulard a declarat că acele fonduri au fost restituite și a considerat a pus întreg scandalul pe umerii departamentului de resurse umane.

La audieri, Goulard a fost presată să răspundă cu privire la serviciile pe care le-a prestart pentru institutul american Berggruen în perioada în care a fost europarlamentar. În schimbul prestației sale, Goulard a primit 10.000 de euro pe lună în perioada 2013 – 2016. Câțiva europarlamentari consider că aceste sume pot reprezenta un potential conflict de interese.

„Nu puteți lansa suspiciuni și acuzații fără o dovadă”, le-a spus Goulard europarlamentarilor. „Totul a fost legal, am declarat absolut tot! Munca mea a fost aceea de a promova integrarea europeană!”

Candidatul Franței a susținut că se află în fața riscului de a deveni o victimă a unui joc politic din cauza rivalității dintre PPE, S&D și Renew.

Macron, care s-a alăturat fostului grup european ALDE și a format noua familie europeană Renew, în luna iulie, a respins tăios inițiativa PPE de a decide noul șef al Comisiei Europene în baza sistemului Spitzenkandidat.

Ulterior, von der Leyen a fost propusă de Angela Merkel și de Emmanuel Macron și a fost agreată de liderii UE în Consiliu, însă europarlamentarii, pentru a balansa jocul de putere dintre Consiliul European și Parlamentul European, și-au propus să facă audieri la sânge cu candidații propuși de noul șef al Comisiei Europene.

Ceea ce s-a și întâmplat deja, Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi fiind respinși de comisia JURI iar candidații din Polonia și, surpriză!, Suedia, nefiind capabili să-i convingă marți, pe europarlamentari, în comisiile de specialitate, că merită să ajungă comisari europeni.

Se pare că aceștia doi vor fi din nou audiați și sunt șanse mari ca și Sylvie Goulard să pățească același lucru.

Related posts

La ce să ne așteptăm de la Frans Timmermans, comisarul european care va conduce lupta împotriva schimbărilor climatice

Adelina Miron

Avertismentul Comisiei Europene pentru zona euro: nu mai cheltuiți atât de mult!

Adelina Miron

După Rovana Plumb și László Trócsány, cine urmează să pice în Parlamentul European? Ce strategie are Ursula von der Leyen și pe cine a nominalizat Ungaria

Vlad Epurescu

Marile provocări în calea adoptării noului buget multianual al UE

Adelina Miron

Cât de solid este noul acord pentru Brexit anunțat de Boris Johnson și Jean Claude Juncker

Europolitics.ro

Ce urmează după ce Rovana Plumb nu a reușit să treacă de primul filtru al Parlamentului European și ce opțiuni are Ursula von der Leyen

Vlad Epurescu

Leave a Comment