fbpx
europolitics
Bruxelles Parlamentul European

Încă o durere de cap pentru Ursula von der Leyen: candidatul polonez, prestație catastrofală la audierile din comisia AGRI

Dacă Janus Wojciechowski, candidatul Poloniei, va fi în cele din urmă respins de Parlamentul European după audierile de ieri, 1 octombrie, din comisia AGRI, argumentele care vor sta la baza acestei decizii nu vor fi unele politice. Wojciechowski pur și simplu a avut o prestație dezamăgitoare. Sugestia sa, de a redeschide discuțiile pe seama Politicii Agricole Comune (CAP) ar putea să-l salveze în al doisprezecelea ceas pe polonez.

De parcă nu era de-ajuns pentru președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că trebuie să găsească soluții potrivite pentru a-i înlocui pe candidații României și Ungariei căci, iată că și candidatul Poloniei a generat rumoare în comisia de specialitate în timpul audierilor care au avut loc marți, 1 octombrie.

Două ore și jumătate a ținut audierea lui Janus Wojciechowski, timp în care candidatul Poloniei la fotoliul de comisar însărcinat cu Agricultura a mers, pur și simplu, ca pe sârmă! La fiecare întrebare tehnică, Wojciechowski avea același răspuns: „Sunt gata pentru a discuta!” A fost semnul că prestația sa va fi catalogată drept profund neconvingătoare.

Întregul său discurs s-a concentrat asupra viziunii sale pe termen lung pentru a scoate în evidență un lucru simplu, chiar banal: faptul că există viitor pentru agricultura europeană. Cumva, toți din sală se așteptau la acest lucru, așa că erau mai interesați să afle cum poate comisarul european să contribuie la acest viitor!

Eurodeputații s-au așteptat de la Wojciechowski să puncteze pe subiecte concrete, cum ar fi renaționalizarea CAP sau cum vor fi susținuți fermierii să adopte cât mai multe măsuri ecologice în activitatea lor. Răspunsurile oferite au fost vagi, fără detaliile pe care europarlamentarii le așteptau. De altfel, Wojciechowski a recunoscut la finalul audierilor că nu a fost în stare să răspundă pe tema noilor tehnici de reproducere a plantelor și a spus că va studia în detaliu cum poate fi redusă cantitatea de pesticide folosită în agricultură în momentul în care va ajunge comisar european!

Întrebat ce măsuri are în vedere pentru a contribui la consolidarea securității alimentare, Wojciechowski s-a limitat a spune că sectorul alimentar are nevoie de o susținere mai mare. Atunci când a fost chestionat pe seama acordului Mercosur și a altor acorduri de schimburi economice, polonezul a replicat cu clișee și cuvinte goale, precum „fermierii nu ar trebui să se simtă victimele schimburilor internaționale”.

Chiar și în ceea ce privește bunăstarea animalelor, care a fost considerată a fi principala sa expertiză, polonezul a spus că cel mai eficient sistem este acțiunea voluntară, înainte de a face o afirmație controversată cum că „nu sunt extrem de ecolog, dar cred că fermierii sunt primii ecologiști”. Fraza rostită i-a înfuriat efectiv pe Verzi.

Când eurodeputații l-au presat cu privire la reforma în curs a politicii agricole europene – cum să se asigure că rămâne o politică cu adevărat comună, care oferă atât fermierilor cât și consumatorilor, cum să o facă mai ecologică -, Wojciechowski a răspuns doar că este „deschis discuții ”și gata să îmbunătățească propunerile legislative înaintate de Comisia Europeană care iese.

„Prestația lui Wojciechowski a fost foarte slabă”, a declarat Herbert Dorfmann, purtătorul de cuvânt al Partidul Poporului European desemnat pentru domeniul agriculturii. În consecință, PPE a cerut clarificări suplimentare, înainte de a lua o decizie.

Grupul S&D și-a exprimat, de-asemenea, dezaprobarea față de prestația candidatului polonez. Cu toate acestea, socialiștii au decis să-i acorde lui Wojciechowski a doua șansă. Paolo de Castro, coordonatorul S&D în cadrul comitetului pentru agricultură al Parlamentului European, a declarat că pentru familia europeană de centru-stânga riscul re-naționalizării în propunerea de politică agricolă comună a fost esențial.

Europarlamentarul Ulrike Müller, coordonatorul politicilor agricole pentru Renew Europe, a declarat că „în timpul audierii, comisarul desemnat a fost prea vag și evaziv. Ceea ce avem nevoie este un angajament clar față de portofoliul său și propuneri concrete cu privire la aspectul agendei sale.”

Între timp, ceasul ticăie. Pe baza recomandărilor eurodeputaților, liderii grupurilor politice ale Parlamentului European vor decide pe 17 octombrie dacă Adunarea a primit suficiente informații pentru a declara închis procesul de audiere. Altfel, vor crește șansele ca mandatul noii Comisii Europene să nu înceapă la data de 1 noiembrie.

Related posts

În ce măsură va reuși Comisia Europeană să vină cu un plan pentru combaterea schimbărilor climatice

Vlad Epurescu

Discuțiile despre bugetul UE divizează statele membre

Adelina Miron

Republica Moldova avansează în integrarea europeană. Ce reforme cheie își asumă

Adelina Miron

Cât de important este că Ungaria va primi portofoliul pentru Extindere și care sunt marile provocări

Adelina Miron

Parlamentul European este pregătit să confirme noua Comisie Europeană cu un semn de întrebare: va fi Olivér Várhelyi independent de Viktor Orban?

Adelina Miron

De ce protejarea stilului de viață european înseamnă că România și Bulgaria nu vor intra în Schengen

Vlad Epurescu

Leave a Comment