fbpx
europolitics
Bruxelles Parlamentul European

În Uniunea Europeană, subvențiile pentru agricultură i-au îmbogățit pe cei aflați la putere și au creat o „mafie agricolă”

Politica Agricolă Comună, programul prin care UE plătește 60 de miliarde de euro sub formă de subvenții pentru sprijinirea fermierilor și a comunităților rurale, este exploatat de o grupare de latifundiari din cele 28 țări al blocului european, relatează New York Times

Selam Gebrekidan, Matt Apuzzo și Benjamin Novak au investigat sistemul timp de nouă luni și au descoperit că o majoritate din subvențiile pentru agricultură se îndreaptă către un grup de „oligarhi și protectori politici” care efectuează tranzacții cu guvernul maghiar. Iar aceste afaceri i-au îmbogățit pe membrii acestui grup, potrivit raportului.

Un exemplu este Viktor Orban, premierul Ungariei. Conform anchetei jurnalistice efectuate de publicația New York Times, guvernul Ungariei a scos la licitație mai multe terenuri agricole deținute de stat familiei, prietenilor și apropiaților săi. 

UE cheltuie anual de trei ori mai mult decât Statele Unite pentru subvenții dar, pe măsură ce sistemul s-a extins, responsabilitatea nu s-a menținut. Guvernele naționale publică doar câteva informații despre destinatari, dar cei mai mari beneficiari se ascund în spatele structurilor de proprietate complexe. Și, deși fermierii sunt plătiți parțial pe baza suprafeței lor de teren, datele privind proprietatea sunt păstrate în secret, ceea ce face mai dificilă urmărirea terenurilor și a corupției, transmite The Independent

Studiile au arătat în mod repetat că 80% din bani se adresează celor mai mari 20% dintre beneficiari. Iar unii din topul ierarhiei au folosit acești bani pentru a acumula putere politică.

În Cehia, cel mai mare beneficiar al subvenției este Andrej Babis, miliardarul agricultor care este și prim-ministru. Analiza celor de la New York Times a constatat că întreprinderile sale din Republica Cehă au strâns cel puțin 42 de milioane de dolari (32 milioane de lire sterline) din subvenții agricole numai anul trecut. Andrej Babis, care a negat orice infracțiune, este subiectul a două audituri privind conflictele de interese și modul cum a utilizat bani europeni. În ultimii ani, guvernul ceh a adoptat reguli care facilitează marile companii să primească mai multe subvenții.

Interesant este că oficialii UE au respins un raport din 2015 care recomanda înăsprirea normelor de subvenționare a fermelor drept protecție împotriva deținerii pământului din Europa Centrală și de Est. În plus, Parlamentul European a respins un proiect de lege care le-ar fi interzis politicienilor să beneficieze de subvențiile pe care le administrează în prezent în zona agricolă, iar oficialii de top au respins sugestiile despre fraudă.

Puțini lideri au exploatat sistemului de subvenții la un astfel de nivel precum Viktor Orban. La mitinguri susține o narațiune falsă potrivit căreia Bruxelles-ul vrea să înlăture ajutorul agricol și să-l folosească pentru a aduce migranți și că el singur poate să oprească asta.

Fermierii care critică guvernul sau sistemul de patronaj au spus că li s-au refuzat subvențiile și că s-au confruntat cu audituri neașteptate și inspecții de mediu neobișnuite, ceea ce înseamnă o campanie sofisticată de intimidare în stil comunist.

Programul agricol din Europa este unul dintre cele mai mari programe de subvenții la nivel global și reprezintă 40% din cheltuielile UE. Chiar dacă sistemul alimentează corupția, schimbarea ar necesita o revizuire completă a programului, lucru care ar urma să se întâmple în acest an.

Related posts

EXCLUSIV Bas Eickhout, candidatul Verzilor la președinția Comisiei Europene: „Să terminăm cu monopolurile energetice și relația lor cu mediul politic!”

Vlad Epurescu

Ce semnificație are pentru Emmanuel Macron votul de respingere dat de Parlamentul European pentru Sylvie Goulard

Adelina Miron

Ce spun despre denumirea portofoliului „Protejarea Stilului de Viață European” liderii PPE, S&D și Renew

Adelina Miron

Ce trebuie să facă Rovana Plumb în primele 100 de zile dacă va fi comisar european la Transporturi

Vlad Epurescu

Politica de extindere a Uniunii Europene, marea provocare a noii elite politice din Consiliul European

Adelina Miron

Parlamentul European este pregătit să confirme noua Comisie Europeană cu un semn de întrebare: va fi Olivér Várhelyi independent de Viktor Orban?

Adelina Miron

Leave a Comment