fbpx
europolitics
Bruxelles Comisia Europeana

În Comisia condusă de Ursula von der Leyen, un irlandez va prelua frâiele negocierilor acordului Brexit pentru comerț cu Marea Britanie

Comisarul european desemnat de Irlanda, un critic acerb al Brexitului și al lui Boris Johnson, va prelua responsabilitatea negocierii acordurilor comerciale pentru blocul european, a transmis Bruxelles, transmite THE INDEPENDENT.

Nominalizarea lui Phil Hogan în rolul de comisar comercial al UE pentru următorii cinci ani îl va trimite în poziția de a se opune negociatorilor britanici în timpul discuțiilor – dacă procesul Brexit ajunge atât de departe.

Phil Hogan a criticat la începutul acestui an planul guvernului britanic pentru o „Mare Britanie globală”, avertizând că Regatul va deveni o națiune „de dimensiuni medii” cu putere de negociere redusă. Luna trecută, el l-a acuzat pe premierul Boris Johnson că a pus „interesele cele mai bune ale partidului conservator înaintea intereselor cele mai bune ale Regatului Unit”.

În timpul discuțiilor despre Brexit, el și-a dezvoltat o reputație de critic, sugerând că publicul britanic este conștient de „înșelăciunea și minciuna” politicienilor ca Michael Gove și Nigel Farage.

Surse UE au declarat pentru programul de radio public irlandez RTE că funcția este  „unul dintre cele mai importante portofolii economice din viitoarea comisie, venind într-un moment foarte important pentru Uniunea Europeană și Irlanda”.

Blocul european a declarat că nu va deschide negocierile comerciale cu Marea Britanie până când problemele din acordul de retragere nu vor fi tratate conform cerințelor sale.

Phil Hogan, care a fost comisar pentru agricultură în administrația lui Jean-Claude Juncker, va colabora îndeaproape cu Sabine Weyand – fostul deputat al lui Michel Barnier, cunoscut la Bruxelles drept creierul din spatele acordului de retragere. Ea a fost promovată în funcția de director general la departamentul de comerț al Comisiei la începutul acestui an.

Comisarul european al Irlandei și-a exprimat poziția despre un viitor acord comercial între Marea Britanie și Uniunea Europeană într-un discurs din aprilie. El a avertizat că există „fapte dure care umbresc un peisaj roz’’ pictat de adepții unei ‘’Marii Britanii globale ”

„Marea Britanie globală va însemna pentru Regatul Unit o revenire la statutul de națiune medie. Da, va recăpăta suveranitatea în ceea ce privește încheierea acordurilor acolo unde dorește, dar cu putere de negociere redusă, cu securitatea redusă a piețelor și a lanțurilor de aprovizionare și o frecvență și costuri adăugate la fiecare expediere comercială către UE, cel mai mare partener comercial al său”, a spus acesta. 

Purtătorul de cuvânt oficial al lui Boris Johnson a respins sugestiile potrivit cărora Marea Britanie ar trebui să propună un comisar, în cazul în care Marea Britanie rămâne în UE după începutul lunii noiembrie: „Am spus că nu vom nominaliza un comisar. Vom părăsi UE la 31 octombrie. ”

Întrebat dacă Regatul Unit a fost mulțumit de numirea lui Phil Hogan, purtătorul de cuvânt a declarat: „Numirea comisarilor este doar atribuția Uniunii Europene”.

Related posts

Ce urmează luni pentru Rovana Plumb și Laszlo Trócsányi în Parlamentul European

Adelina Miron

De ce a ales-o Ursula von der Leyen pe Adina Vălean pentru funcția de comisar european la Transporturi

Vlad Epurescu

Cum va reacționa Uniunea Europeană dacă Donald Trump declanșează războiul comercial

Adelina Miron

De ce Emmanuel Macron este cel care a suferit un eșec de proporții prin eliminarea din cursă a lui Sylvie Goulard, și nu Ursula von der Leyen

Europolitics.ro

Dacian Cioloș, răspuns pentru Emmanuel Macron: „Reforma instituțiilor europene nu ar trebui să afecteze extinderea Uniunii Europene!”

Vlad Epurescu

Prima mare dezbatere a noii Comisii Europene: ce înseamnă “apărarea stilului de viață european”

Adelina Miron

Leave a Comment