fbpx
europolitics
Bruxelles Comisia Europeana

Cum incalca Google legea concurentei. Comisia Europeana urmareste despagubiri uriase

Google a fost pus sub o presiune constanta de organismele Comisiei Europene in materie de reglementare a concurentei. Gigantul american a fost pus sub acuzatie pentru abuz de putere dominanta in piata din cauza sistemului Android. Investigatia a fost declansata in aprilie 2015.

Articolul 102 al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene (TFEU) le interzice firmelor puternice sa se angajeze intr-un comportament anti-competitional.

Curtile de justitie europene au statuat de foarte multa vreme faptul ca firmele mari au o responsabilitate speciala de a nu permite ca, prin actiunile lor, sa denatureze piata concurentiala. In cazul in care comportamentul abuziv este dovedit, atunci, Comisia Europeana are puterea de a impune schimbarea contractelor si de a acorda amenzi de pana la 10% din venitul anual al acelei companii. In cazul celor de la Google, raportandu-ne la veniturile din 2015, amenda s-ar ridica la 7 miliarde de dolari.

 


ARTICOLUL 102

Orice abuz a uneia sau a mai multor intreprinderi sau luarea unei pozitii dominante sau substantiale pe piata interna va fi considerata incompatibila cu semnificatia de piata interna atata timp cat afecteaza schimbul dintre statele membre.

Acest abuz, in particular, poate consta in:

  1. impunerea direct sau indirect de preturi de vanzare neloiale sau impunerea unor conditii comerciale incorecte
  2. limitarea productiei, a pietelor sau a dezvoltarii tehnice in dezavantajul consumatorilor
  3. aplicarea unor conditii inegale la tranzactii echivalente cu alti parteneri comerciali, creandu-le acestor un dezavantaj concurential
  4. conditionarea incheierii contractelor de acceptarea celeilalte parti a unor obligatii suplimentare care, prin natura lor, sau in functie de utilizarea comerciala a acestora, nu au o legatura cu obiectul acestui contract

 

 

Care sunt acuzatiile Comisiei Europene la adresa Google?

C.E. considera ca cei de la Google sunt dominanti pe trei segmente de piata intr-un procent de peste 90%:

  1. cautarile generale pe internet
  2. sistemele de operare mobile licentiabile
  3. magazinele online de aplicatii pentru sistemul Android

Important de mentionat este ca Android are doua componente. Prima se refera la nucleul sau operational de tip “open source” si pe care oricine poate sa il foloseasca, sa il schimbe, sa il reimpacheteze si sa il recomercializeze. A doua este componenta se refera la codul sursa inaccesibil publicului si care este proprietatea exclusiva a Gooogle. Asta inseamna ca o firma care produce telefoane mobile trebuie sa cumpere o licenta de la Google pentru a se folosi de componenta exclusiva a sistemului Android, chiar daca restul codului sursa este gratis si accesibil.

google infografie
Comisia Europeana sustine ca cei de la Google au incalcat regulile UE atunci cand le-a cerut producatorilor de telefoane mobile sa preinstaleze motorul de cautare Google si browserul Google Chrome ca o conditie pentru a putea beneficia de licenta Google pentru aplicatiile care sunt proprietatea exclusiva a acestei companii. Aici vorbim, in special, despre magazinul online PlayStore care este valabil numai pentru aplicatiile compatibile sistemului Android.

Google ii impiedica pe producatori sa isi vanda telefoanele folosind variatii non-standard ale sistemului Android si le ofera stimulente financiare atat acestora cat si companiilor de telefonie mobila daca preinstaleaza motorul de cautare Google pe dispozitivele pe care le comercializeaza. Acest comportament are un efect daunator pietei. Alte firme care ar dori sa concureze cu Google sunt tinute la mare distanta iar Google isi intareste pozitia pe segmentul pietei legata de cautarile pe internet, care este cea mai profitabila nisa de business pentru Google. In plus, controleaza inovatia in domeniu.

Devine Google noul Microsoft?

Acuzatiile sunt deosebit de grave si seamana cu cele aduse impotriva lui Microsoft, in urma cu 20 de ani, care a construit un player media si un browser de internet cu ajutorul sistemului de operare Windows. O diferenta substantiala este aceea ca Microsoft isi construieste produsele strans legate intre ele prin natura componentelor, pe cand Google le combina contractual.

Desigur, producatorii pot sa inlocuiasca Google Play cu Amazon Appstore, daca vor sa se foloseasca de partea accesibila a codului sursa Android. Insa, libraria de aplicatii este incomparabil mai mica decat a lui Google Play.

In plus, abordarea celor de la Google este de totul sau nimic. Instalarea aplicatiei PlayStore inseamna instalarea tuturor aplicatiilor Google, precum Google Search, browserul Chrome sau aplicatia Gmail. Efectul este ca aplicatiile Google au o prezenta si o vizibilitate nealterata si ii fortifica prezenta dominanta din piata a gigantului american.

Google are la dispozitie 12 saptamani pentru a emite un raspuns formal si sa demonstreze ca astfel de restrictii sunt legitime.

Related posts

Ungaria înregistrează cea mai mare creștere economică în 2019 din Europa de Est

Adelina Miron

De ce a ales-o Ursula von der Leyen pe Adina Vălean pentru funcția de comisar european la Transporturi

Vlad Epurescu

Este nevoie de o strategie pentru macroregiunea Carpaților? De ce se împotrivește Comisia Europeană acestui demers

Europolitics.ro

Cât de solid este noul acord pentru Brexit anunțat de Boris Johnson și Jean Claude Juncker

Europolitics.ro

Cât de important este că Ungaria va primi portofoliul pentru Extindere și care sunt marile provocări

Adelina Miron

Cum le-a depășit Europa pe Statele Unite în apărarea piețelor libere

Adelina Miron

Leave a Comment