fbpx
europolitics
Bruxelles Comisia Europeana

Cum arată noua Comisie Europeană în termenii promisiunilor Ursulei von der Leyen: o uniune a apărării, planuri mari pentru migrație și un „nou început”

Un salt major în politica publică digitală a Uniunii Europene și un nou departament al apărării vor fi două dintre principalele priorități ale blocului pentru următorii cinci ani. Noua conducere și organizare a departamentului său executiv, format din 32.000 de oameni, au fost făcute publice.

Iată cele mai interesante, controversate și substanțiale aspecte despre cum va funcționa Uniunea Europeană în următorii cinci ani, oferite de The New York Times

Va exista o uniune a apărării, dar nu și o alianță militară

Cea mai recentă funcție a Ursulei von der Leyen a fost cea de ministru al Apărării în Germania. Acest lucru și-a spus amprenta și în noua organizare a Comisiei Europene, care va cuprinde o „direcție generală” care se va ocupa de armonizarea dezvoltării sistemelor militare și de apărare ale țărilor din Uniunea Europeană.

Portofoliul va fi responsabilitatea Sylviei Goulard și are o mare importanță, pentru că pare un răspuns direct la criticile președintelui Donald Trump potrivit cărora Uniunea Europeană se bazează prea mult pe NATO și pe generozitatea Americii pentru apărarea sa.

„NATO va fi întotdeauna apărarea noastră colectivă, este cea mai puternică alianță militară din lume”, a spus Ursula von der Leyen. “Uniunea Europeana nu va fi niciodată o alianță militară.” Dar Uniunea Europeană poate face multe pentru apărarea sa în afara NATO, inclusiv standardizarea modului în care alege și cercetează sistemele de apărare.

Ursula von der Leyen a susținut, în trecut, ideea unei armate a Uniunii Europene, o viziune față de care își păstrează loialitatea pentru moment. 

Gestionarea migrației devine un „mod de viață”

Când Ursula von der Leyen a anunțat că Margaritis Schinas va deveni vicepreședinte al Comisiei și va fi însărcinat cu „Protejarea modului nostru de viață european”, pe multe chipuri s-a putut observa o expresie de nedumerire.

Înseamnă gestionarea migrației, a explicat aceasta, iar informația a înfuriat câteva persoane.

Acest portofoliu va presupune investiții în țările din care provin migranții, astfel încât să există mai multe oportunități pentru aceștia. Găsirea modalităților de a crea „frontiere externe eficiente și funcționale” va avea scopul de a-i opri pe migranții fără documente și pe solicitanții de azil și asigurarea faptului că Uniunea Europeană poate continua „sarcina nobilă” de a accepta refugiații „într-un mod ordonat și regulat”.

O modalitate crucială prin care Uniunea Europeană a gestionat migrația în ultimii cinci ani, în încercarea de a opri miile de migranți să ajungă pe țărmurile sale, a fost să plătească Turcia și alte țări pentru a ține refugiații departe de Continent. Întrebată dacă va reînnoi acordul cu Turcia, care a costat contribuabilului Uniunii Europene 6 miliarde de euro, mai ales după ce a menționat că Turcia nu se înscrie în valorile Uniunii Europene într-un moment al prezentării sale, Ursula von der Leyen a fost rezervată.

Ursula von der Leyen dorește ca Brexitul să fie un „nou început”

Ursula von der Leyen a încercat să vorbească despre Brexit într-o notă pozitivă, dar a recunoscut că plecarea iminentă a Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi dificilă.

“Brexit-ul, dacă se va întâmpla, nu este sfârșitul a ceva, ci este începutul relației noastre viitoare”, a spus președintele ales al Comisiei Europene.

O problemă care o va afecta în mod direct este că, în cazul în care Londra ar solicita o prelungire a termenului limită pentru retragerea din 31 octombrie – și în cazul în care restul de 27 de state membre ale Uniunii Europene vor fi de acord – ar fi obligată legal să-i ceară Marii Britanii să trimită un comisar la Bruxelles.

Ursula von der Leyen și-a arătat simțul ironiei prin numirea unui irlandez, Phil Hogan, în funcția de comisar pentru Comerț. Relațiile dintre Irlanda și Marea Britanie sunt în prezent tensionate, granița dintre cele două țări fiind principalul blocaj în acordul Brexit.

Phil Hogan ar trebui să negocieze un nou acord comercial între Uniunea Europeană și Marea Britanie după Brexit, unul dintre cele mai importante elemente ale relației viitoare.

Related posts

Parlamentul European a aprobat Comisia Ursulei von der Leyen. Reprezintă rezultatul votului „un nou început pentru Europa”?

Adelina Miron

Ce conexiuni cu Rusia ar fi avut László Trócsányi, candidatul maghiar la funcția de comisar european pentru Extindere

Adelina Miron

Marile provocări în calea adoptării noului buget multianual al UE

Adelina Miron

Cum se prezintă România și Bulgaria înainte de un nou raport MCV. Scapă vecinii de la Sud de Dunăre de monitorizare?

Europolitics.ro

Rovana Plumb, pe o listă de zece candidați pentru funcția de comisari europeni care au probleme de integritate. Mâine va fi audiată de comisia JURI

Adelina Miron

Republica Moldova avansează în integrarea europeană. Ce reforme cheie își asumă

Adelina Miron

Leave a Comment