fbpx
europolitics
Bruxelles Comisia Europeana

Calendarul numirii noilor comisari europeni. Ce pași trebuie să mai facă Ursula von der Leyen până la 1 noiembrie

Spre deosebire de Consiliul European și de Parlamentul European acolo unde membrii sunt aleși prin vot direct, completarea portofoliilor Comisiei Europene presupune îndeplinirea unui proces complex.

După alegerile europene din mai 2019, Consiliul European a desemnat-o pe Ursula von der Leyen drept candidat pentru președinția Comisiei Europene. Ulterior, Parlamentul European a votat-o, cu o majoritate de numai 9 voturi, pentru a-i fi succesorul lui Jean-Claude Juncker la cârma brațului executiv al Uniunii Europene.

Odată aleasă, Ursula von der Leyen a deschis frontul negocierilor cu statele membre pentru selecția candidaților pentru alcătuirea Colegiului Comisarilor. Președintele Comisie Europene fixase data de 26 august ca termen limită până la care statele membre trebuiau să trimită candidaturile oficiale pentru comisarii europeni și să-și manifeste opțiunea pentru unul sau mai multe portofolii.

În afară de Marea Britanie care a anunțat că nu va face nicio desemnare, Ursula von der Leyen mai așteaptă un răspuns de la Italia și România. În următoarele zile, este de așteptat ca Roma să-și facă propunerea cunoscută.

Între timp, noul președinte al Comisiei Europene a început interviurile informale cu candidații, însă nu fiecare propunere trebuie să se aștepte să fie validată de Ursula von der Leyen.

Conform site-ului Parlamentului European, procedura numirii în funcția de comisar european cuprinde mai multe etape. Mai întâi Consiliul European, de comun acord cu președintele ales al Comisiei, adoptă o listă de comisari candidați, unul pentru fiecare stat membru. Obiectivul Ursulei von der Leyen este acela de a avea cel puțin 13 femei în funcția de comisari europeni, iar șansele sunt sporite grație nominalizării lui Sylvie Goulard.

Odată ce Italia și România își vor face oficial desemnările, acești comisari desemnați apar în fața comisiilor europarlamentare în domeniile lor de responsabilitate. Fiecare comisie se întrunește apoi pentru a-și redacta evaluarea expertizei și a performanței candidatului, care este trimisă președintelui Parlamentului European. Aceste audieri vor avea loc în perioada 30 septembrie – 8 octombrie și vor dura, fiecare în parte, aproximativ 3 ore

O evaluare negativă a determinat candidații, în trecut, să se retragă din proces. Componența completă a Comisiei, inclusiv președintele și Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, trebuie apoi aprobată cu un singur vot de acord de către Parlamentul European. Acest moment va avea loc în sesiunea plenară a Parlamentului European din luna octombrie.

După ce președintele și comisarii au fost aprobați de Parlament, aceștia sunt numiți oficial de Consiliu, acționând cu majoritate calificată. În cazul unei schimbări substanțiale a portofoliului pe durata mandatului Comisiei (fie pentru completarea unui post vacant sau numirea unui nou comisar după aderarea unui nou stat membru), comisarii în cauză sunt audiați din nou în fața comisiilor relevante.

Dacă Parlamentul European nu aprobă prin vot componența Comisiei, Ursula von der Leyen va trebui să facă o serie de modificări pentru a-și supune echipa din nou la vot.

Related posts

Polonia nu se lasă și îi da peste cap planul Ursulei von der Leyen pentru Acordul Ecologic European

Adelina Miron

Cât de important este că Ungaria va primi portofoliul pentru Extindere și care sunt marile provocări

Adelina Miron

Bas Eickhout, despre eșecul verzilor în Est: „Partidele ecologiste din regiune au criticat modelul american, ceea ce, pentru țările de-aici, a fost colacul de salvare!”

Vlad Epurescu

De ce Emmanuel Macron este cel care a suferit un eșec de proporții prin eliminarea din cursă a lui Sylvie Goulard, și nu Ursula von der Leyen

Europolitics.ro

De ce componența noii Comisii Europene va însemna victoria lui Emmanuel Macron

Adelina Miron

De ce Rovana Plumb a fost respinsă, din nou, de comisia JURI

Europolitics.ro

Leave a Comment