fbpx
europolitics
Bruxelles Comisia Europeana

Comisia Europeană va fi reformată: ce atribuții ar putea avea Frans Timmermans și Margrethe Vestager

Comisia Europeană

Ursula von der Leyen are în vedere mai multe planuri de reorganizare a structurii viitoarei Comisie Europeană. Cea mai mare schimbare, potrivit mai multor oficiali ai UE care au vorbit cu POLITICO, ar fi să ofere o influență mai mare vicepreședinților Comisiei Europene. În structura actuală, vicepreședinții au funcții cu titluri excentrice, dar puteri reale limitate.

Planul care se examinează chiar în aceste zile are în vedere ca vicepreședinții de top ai Executivului de la Bruxelles să aibe acces direct la personalul Comisiei, ceea ce le-ar oferi mai multă putere decât acum pentru a informa și pentru a stabili proiecte legislative.

Sistemul existent „nu a fost bine gândit”, a spus un oficial al Comisiei Europene care a vorbit sub protecția anonimatului cu jurnaliștii de la POLITICO.

În cadrul Comisiei Europene demisionare a lui Jean-Claude Juncker, fostul său șef de personal, Martin Selmayr, puternicul șef al secretariatului Comisiei care a fost exclus din noua administrație Leyen, a conceput un sistem care să repartizeze portofolii, de la energie și climă la finanțe și politici digitale, către cinci vicepreședinți care trebuiau în mod nominal să supravegheze comisarii.

Doar că vicepreședinții nu au avut acces direct la personalul Comisiei care lucrează la aspectele esențiale ale politicii. În schimb, au trebuit să se bazeze pe o grupare mai mică de oficiali din secretariatul general, birocrația internă a Comisiei.

Ideea era ca acești vicepreședinți să echilibreze puterea între statele membre mai noi și cele mai vechi, între națiunile mari și cele mici și între diferite grupări politice. Rezultatul obținut a generat frustrare și confruntări de putere.

Acest lucru se datorează faptului că vicepreședinții au fost adesea eclipsați de comisarii mai puternici care erau sub controlul direct al departamentelor politice. Un exemplu este ceea ce s-a întâmplat cu vicepreședintele Uniunii Energiei, Maroš Šefčovič, un slovac, care a fost abandonat de comisarul spaniol pentru Energie și Climă, Miguel Arias Cañete.

Un înalt funcționar al Comisiei a luat o foaie de hârtie și a schițat pentru POLITICO modul cum ar putea arăta noua structură organizatorică a Comisiei.

În conformitate cu un acord privind pozițiile de top ale UE puse la bătaie de liderii blocului în luna iulie, socialistul olandez Frans Timmermans și Margrethe Vestager, comisarul liberal danez pentru concurență, vor primi funcțiile de prim-vicepreședinte. Planurile luate în considerare ale-ar oferi mult mai mult decât configurația actuală, fiind responsabili de echipele de proiect ale comisarilor și de oficialii lor care se ocupă de politicile europene.

De exemplu, potrivit unui oficial expert, planurile ar putea prevedea ca Timmermans șă vină cu o propunere pentru Green New Deal – ceva ce Ursula von der Leyen a promis să facă public în primele 100 de zile ale funcției sale.

Domeniile de politică relevante, eventual grupate sub acest stindard, ar include transportul, energia, cercetarea și dezvoltarea. Timmermans ar putea obține un departament de politici care va fi sub supravegherea lui directă, ceea ce înseamnă că îi va coordona pe birocrați, precum și accesul la resursele Secretariatului General.

Echipa de tranziție a lui Von der Leyen nu a răspuns la solicitările de a comenta situația.

Revizuirea sistemului va depinde de „cât de puternici și de cât de convingători” sunt noii vicepreședinți

Cu toate acestea, structura noii Comisii este încă în continuă schimbare, inclusiv nominalizările pentru vicepreședinți suplimentari și pentru câtă influneță vor avea. Margrethe Vestager ar putea primi responsabilități în legătură cu industria UE și cu politica de concurență. Oficialii au avertizat că, atât Timmermans cât și Vestager urmăresc portofoliul legat de politicile pentru combatere a schimbărilor climatice, una dintre marile priorități ale Ursulei von der Leyen.

Ideile de reformă fac parte dintr-un efort mai larg de a reflecta diversitatea geografică și politică în conducerea Executivului și de a coordona mai bine problemele care nu se încadrează cu ușurință într-un portofoliu unic al Comisiei. Clima este un exemplu bun, deoarece afectează totul de la energie la transport, agricultură, sănătate și multe altele.

În această săptămână, von der Leyen se întâlnește cu candidații pentru posturile de comisar și speră să vină cu o listă completă în săptămânile următoare.

Luni după-amiază, l-a întâlnit pe Margaritis Schinas, candidatul elen și fost purtător de cuvânt șef al Comisiei. Marți, a intervievat-o pe Helena Dalli, ministrul afacerilor europene din Malta și candidatul țării respective pentru un fotoliu de comisar. Miercuri, s-a întâlnit cu Věra Jourová, comisar de justiție în Cehia, cu Kadri Simson din Estonia și Stella Kyriakides din Cipru și cu Frans Timmermans.

Nevoia de a regândi modul în care funcționează Comisia este rezultatul compromisurilor politice care au trimis-o pe Ursula von der Leyen din postul de ministrul german al apărării în postul de președinte al Comisiei într-un acord surprinzător de ultimă oră, eliminându-i pe  Frans Timmermans și pe Margrethe Vestager din ecuație. Pentru a păstra echilibrul în Partidul Popular European, între socialiștii lui Timmermans și liberalii lui Vestager, celor doi candidați învinși trebuie să li se ofere poziții puternice.

Un înalt oficial al UE a numit situația un „triumvirat iluminat al președinților” – născut din necesitatea politică de a asigura sprijinul majorității pentru propuneri de politici. Deocamdată nu este clar modul în care Ursula von der Leyen, Margrethe Vestager și Frans Timmermans vor împărți puterea.

“Nu poți avea trei președinți, dar este nevoie de un triunghi amoros bizar”, a spus seniorul oficial.

Related posts

Migrația și clima au înghețat negocierile pe bugetul multianual al Uniunii Europene

Adelina Miron

Încă un candidat cu probleme! Sylvie Goulard, propunerea Franței de comisar, ar putea fi din nou audiată de Parlamentul European

Vlad Epurescu

De ce nu are România o strategie de comerț exterior? Iuliu Winkler: „România nu a avut niciu obiectiv politic în timpul președinției UE!”

Vlad Epurescu

Comisia Europeană, despre România, în raportul MCV: „S-a înregistrat un regres”. Bruxelles propune ieșirea Bulgariei din MCV!

Vlad Epurescu

Schimbări în peisajul economic european. Comisarii propuși să îi țină piept lui Trump, dar și luptelor din domeniul tehnologic și bugetar

Vlad Epurescu

Totul depinde de Ursula von der Leyen. De ce votul negativ dat Rovanei Plumb în comisia JURI nu înseamnă că, deocamdată, ea ar fi fost respinsă

Vlad Epurescu

Leave a Comment