fbpx
europolitics
Bruxelles Comisia Europeana

Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții au înființat Fondul European de Bioeconomie Circulară

Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI) au anunțat finalizarea procesului de achiziții publice pentru selecția unui consilier de investiții pentru înființarea și gestionarea Fondului European de Bioeconomie Circulară (BCE). Consilierul pentru investiții selectat este ECBF Management GmbH, iar Hauck & Aufhauser Fund Services va acționa drept Manager Alternativ al Fondurilor de Investiții, raportează Business Review

Noul fond va oferi acces la finanțe – sub formă de capitaluri proprii, datorii sau cvasi-capitaluri proprii – companiilor inovatoare de bioeconomie circulară și proiectelor de diferite dimensiuni. Managementul BCE va colecta fonduri de la investitori publici și privați cu un volum țintă de fonduri de 250 de milioane de euro și vizează o primă închidere în primul trimestru al anului 2020.

O propunere pentru BEI de a investi până la 100 de milioane de euro în fond va fi înaintată spre aprobare Consiliului de Administrație. Această investiție va fi susținută de o garanție din partea InnovFin, Finanțarea Europeană pentru Inovatori, o inițiativă a grupului BEI și a Comisiei Europene pentru a facilita accesul la finanțarea inovării și cercetării printr-o gamă largă de instrumente de finanțare și servicii de consultanță.

„Bioeconomia sustenabilă are potențialul de a juca un rol major în Acordul Verde European. Ne va ajuta să ne atingem obiectivele pentru mediu, climă și biodiversitate, în conformitate cu Obiectivele ONU pentru Dezvoltarea Durabilă. Fondul European de Economie Circulară va umple lacunele de finanțare, atrăgând investiții private care atrag inovațiile bazate pe biologie mai aproape de piață”, a declarat Carlos Moedas, Comisarul pentru Cercetare, Știință și Inovare.

„Folosirea resurselor biologice regenerabile pentru a produce bunuri și energie este esențială pentru trecerea la o economie circulară și pentru a reduce dependența de combustibilii fosili. Odată cu lansarea Fondului European de Bioeconomie Circulară, am ajuns la o etapă importantă pentru a ne asigura că proiectele de ultimă generație din sector obțin finanțarea de care au nevoie”, a declarat Andrew McDowell, vicepreședintele BEI responsabil pentru agricultură și bioeconomie.

Crearea unui astfel de fond a fost recomandată de studiul Consultativ Innovfin din 2017, Condiții de acces la finanțare pentru Investiții în Industriile Bazate pe Biologie și în Economia Albastră (utilizarea sustenabilă a resurselor oceanice pentru creșterea economică, îmbunătățirea mijloacelor de trai și locurile de muncă, conservând în același timp sănătatea ecosistemului oceanic), care a identificat un decalaj al finanțării semnificativ în sectorul bioeconomiei.

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele sale membre. Aceasta oferă finanțări pe termen lung disponibile pentru investiții solide pentru a contribui la obiectivele politicii UE. În ultimii cinci ani (2014-2018), BEI a furnizat 32,8 miliarde de euro pentru cofinanțarea sectorului de agricultură / bioeconomie.

InnovFin, Finanțarea Europeană pentru Inovator,i a fost lansată de Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI și FEI) în cooperare cu Comisia Europeană în cadrul Programului-Cadru de Cercetare și Inovare al UE, Orizont 2020. Acesta își propune să faciliteze accesul la finanțare pentru inovare și cercetare prin intermediul unei game largi de instrumente de finanțare și servicii de consultanță și asigurarea competitivității globale a Europei.

Într-o economie în continuă transformare, Fondul European de Bioeconomie Circulară (ECBF) investește și lucrează cu antreprenori ambițioși și vizionari pentru a accelera companiile care se află încă într-un stadiu întârziat al dezvoltării. BCE se bazează pe expertize și rețele puternice pentru a cataliza inovațiile durabile și pentru a dezvolta creșterea afacerilor.

Ne propunem să acoperim decalajul finanțării în economia europeană (bio), aducând pe piață expertiza excelentă a Europei în domeniul tehnologiilor circulare. ECBF va fi înființat la Luxemburg, avizat de o echipă experimentată în zona capitalului de risc din cadrul ECBF Management GmbH și administrată de Hauck & Aufhauser Funds Services S.A. Fiind un fond de capital de risc pentru creșterea standard a pieței, BCE are capacitatea suplimentară de a se concentra pe finanțarea proiectelor, precum și pe structurile tipice de investiții de capital de risc.

Related posts

Paolo Gentiloni vrea reactualizarea pragului de 3% al deficitului bugetar: „Avem provocări mai mari, acum!”

Adelina Miron

Noile normele de protecție socială ale Comisiei Europene îi afectează pe lucrătorii transfrontalieri

Adelina Miron

Cum se prezintă România și Bulgaria înainte de un nou raport MCV. Scapă vecinii de la Sud de Dunăre de monitorizare?

Europolitics.ro

Macron pregătește o contra-ofensivă pentru Bruxelles. Planul președintelui francez pentru ca Parlamentul să valideze noua Comisie Europeană

Vlad Epurescu

Schimbări în peisajul economic european. Comisarii propuși să îi țină piept lui Trump, dar și luptelor din domeniul tehnologic și bugetar

Vlad Epurescu

De ce Emmanuel Macron este cel care a suferit un eșec de proporții prin eliminarea din cursă a lui Sylvie Goulard, și nu Ursula von der Leyen

Europolitics.ro

Leave a Comment