fbpx
europolitics
Bruxelles Comisia Europeana

Comisia Europeană, despre România, în raportul MCV: „S-a înregistrat un regres”. Bruxelles propune ieșirea Bulgariei din MCV!

CORESPONDENȚĂ STRASBOURG | Comisia Europeană remarcă în ultimele două rapoarte publicate astăzi de Comisia Juncker cu privire la progresele înregistrate de România și Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare că vecinii de la Sud de Dunăre se califică pentru a ieși din cadrul MCV. „Eforturile Bulgariei înregistrate de la aderare sunt suficiente pentru a-și onora obligațiile făcute la aderare”, notează Comisia Europeană.

Cu toate acestea, Comisia notează faptul că implementarea reformelor judiciare și progresul înregistrat în lupta împotriva corupției și a crimei organizate ar trebui să fie monitorizate pe plan intern de Bulgaria, de către un consiliu post-monitorizare care va fi co-prezidat de un vice-premier însărcinat cu reforma judiciară și de reprezentantul Consiliului Suprem Judiciar.

În cazul României, raportul MCV scoate în evidență faptul că, din noiembrie 2018, România nu a întreprins niciun efort pentru a rezolva măcar una dintre recomandările suplimentare făcute de Comisia Europeană. Executivul de la Bruxelles scoate în evidență faptul că România a făcut pași înapoi chiar și de la ultimul raport MCV publicat în noiembrie 2018. „Regretăm că România nu s-a angajat să respecte recomandările făcute, susținute în unanimitate de Consiliu și în deplină linie cu rezoluția Parlamentului European.”

Pe scurt, raportul MCV despre România:

  • „Comisia Europeană a ridicat în nenumărate rânduri îngrijorări cu privire la încălcarea statului de drept din România și cu privire la combaterea corupției. De fiecare dată, Comisia a confirmat că România regresează în eforturile sale pe care le-a întreprins în ultimii ani iar această evoluție generează îngrijorare.”
  • Recomandările suplimentare trebuie să fie integrate dacă procesul de reformă va fi repus pe linia corectă iar concluziile din raportul MCV din anul 2017 trebuie să fie puse din nou în aplicare
  • Evoluția situației de la începutul anului 2019 a fost o sursă de îngrijorare pentru Comisie care a informat, în mai 2019, autoritățile din România, că dacă nu vor fi înregistrate îmbunătățiri sau vor fi întreprinși alți pași într-o direcție nedorită, Comisia Europeană va întreprinde măsuri în baza framework-ului pentru a apăra statul de drept, dincolo de parametrii MCV
  • Comisia va urmări dacă angajamentul pe care Guvernul României și l-a luat în vara anului 2019 va fi transpus în legislație, pentru a se adresa recomandărilor sumarizate în raport

Care sunt următorii pași pentru România?

Raportul MCV din anul 2017 a scos în evidență 12 recomandări specifice pentru România. Din acel moment, Comisia Europeană a realizat două analize cu privire la progresul în efortul de a implementa aceste recomandări.

În noiembrie 2017, Comisia a constatat un oarecare progres pe anumite recomandări, dar momentul de reformă fusese complet ratat. „Am avertizat despre riscul de a redeschide probleme pe care raportul MCV din ianuarie 2017 le considerase rezolvate. Aceste îngrijorări au fost evocate de Consiliu”, se arată în comunicatul Comisei.

Raportul MCV concluzionează faptul că instituțiile cheie din România vor trebui să demonstreze colectiv un angajament puternic pentru independența sistemului judiciar și pentru lupta împotriva corupției și pentru a asigura sistemul de checks and balances. „Acest lucru înseamnă că recomandările din noiembrie 2018 vor fi aplicate, pentru ca procesul de reformă să fie reluat pe direcția rezumată de raportul MCV din ianuarie 2017”, concluzionează Comisia.

Related posts

Adina Vălean: „Dacă Sylvie Goulard mai era europarlamentar, ar fi pus aceleași întrebări!” Scandalul angajărilor fictive, tema principală la audierile candidatului Franței pentru Comisia Europeană!

Europolitics.ro

De ce Rovana Plumb a fost respinsă, din nou, de comisia JURI

Europolitics.ro

Conflictele dintre Consiliul European, Comisie și Parlament blochează agenda Bruxelles-ului

Adelina Miron

Cum se prezintă România și Bulgaria înainte de un nou raport MCV. Scapă vecinii de la Sud de Dunăre de monitorizare?

Europolitics.ro

În Comisia condusă de Ursula von der Leyen, un irlandez va prelua frâiele negocierilor acordului Brexit pentru comerț cu Marea Britanie

Adelina Miron

Ursula von der Leyen a anunțat ce portofolii de comisari europeni vor primi statele membre

Vlad Epurescu

Leave a Comment