fbpx
europolitics
Bruxelles Zona Euro

Christine Lagarde anunță o schimbare importantă la Banca Centrală Europeană care îi privește pe toți contribuabilii europeni

Prima femeie director al Fondului Monetar Internațional va duce mai departe moștenirea lui Mario Draghi. 

Banca Centrală Europeană s-ar putea angaja în lupta împotriva schimbărilor climatice sub conducerea lui Christine Lagarde, care va afla pe 1 noiembrie dacă va prelua frâiele instituției de la Mario Draghi, informează Politico.

Christine Lagarde a răspuns la întrebările Parlamentului european într-un document de 48 de pagini în care și-a exprimat viziunea asupra unei Bănci Centrale Europene orientată către protejarea mediului. 

„Dacă și în ce caz băncile centrale și supraveghetorii bancari pot contribui la atenuarea schimbărilor climatice este o discuție într-un stadiu incipient, dar ar trebui privită ca o prioritate”, a spus Lagarde. „Schimbările climatice sunt una dintre cele mai presante provocări globale cu care se confruntă societatea în prezent.”

Fostul ministru al Finanțelor sosește într-un moment dificil pentru Banca Centrală Europeană. Analiștii se așteaptă ca banca centrală să reia reducerea ratelor dobânzilor și să îmbogățească programul monetar de 2,6 trilioane de euro la jumătatea lunii septembrie, pe fondul îngrijorărilor cu privire la o creștere economică insuficientă, dacă nu negativă, în cele 19 țări ale zonei euro.

Răspunsurile lui Lagarde indică o continuare a politicilor de stimulare monetară pe care Mario Draghi le-a aplicat în mandatul său, precum ratele scăzute ale dobânzii și programele de achiziționare de obligațiuni pentru a ridica rata inflației din zona euro cu puțin sub 2%, contribuind la stimularea economiei.

„O acomodare monetară semnificativă va fi necesară pentru o perioadă îndelungată de timp” pentru a atenua incertitudinile economice generate de tensiunile comerciale globale și de inflația scăzută, a spus Christine Lagarde în răspunsurile sale scrise.

„Prin urmare, este important să păstrăm toate instrumentele politice pe masă pentru a răspunde în mod adecvat și proporțional dacă perspectivele inflației pe termen mediu continuă să nu corespundă obiectivului BCE”, a adăugat ea.

Comentariile sale cu privire la politica monetară nu au fost o surpriză prea mare pentru economistul șef de la ING, Carsten Brzeski, care așteaptă ca BCE să anunțe un pachet de stimulare pe 12 septembrie, care include un program de cumpărare de obligațiuni de 30 de miliarde de euro pe lună. 

„Judecând după aceste răspunsuri, Lagarde va continua moștenirea lui Draghi”, a spus Carsten Brzeski.

Până în prezent, sub conducerea lui Mario Draghi, șefii băncilor centrale au insistat asupra a ceea ce ei numesc „neutralitatea pieței”, ceea ce înseamnă că datoria de la o companie minieră de cărbune este tratată la fel ca cea a unui producător de energie eoliană.

În primul rând, UE trebuie să stabilească ce poate fi încadrat în categoria activelor ecologice, într-o taxonomie care este acum pregătită ca investitorii și companiile să își orienteze banii către afaceri cu emisii reduse de carbon.

“BCE susține dezvoltarea unei astfel de taxonomii”, a spus Lagarde. „După ce va fi aprobată, în opinia mea, va facilita introducerea considerațiilor de mediu în portofoliile băncii centrale.”

Efectele negative

Giegold, membru german al ECON, a numit răspunsurile lui Christine Lagarde la întrebările despre pericolele pentru economie din anii de stimulare monetară și despre ratele dobânzilor scăzute „un pic înfricoșătoare și evazive”. 

Giegold a spus despre creșterea prețurilor locuințelor că i-a împiedicat pe unii oameni să își permită o proprietate.

Deținerea obligațiunilor corporative și guvernamentale ale BCE a redus și randamentele datoriei, până la punctul în care fondurile de pensii investesc în active mai riscante pentru a obține rentabilitatea necesară pentru viitoarele plăți de pensionare.

Fără „politica monetară neconvențională a BCE … cetățenii din zona euro ar trăi, în general, o situație mai precară”.

Giegold nu este convins. “Ea a fost întrebată direct în acest sens și nu pare să înțeleagă riscurile, iar ele trebuie gestionate, trebuie luate în serios”, a spus europarlamentarul. „Nu sunt unul dintre acei germani care spun că este vina BCE, dar (Christine Lagarde) nu ia în serios niciun aspect al părții negative.”

Related posts

Ce opțiuni are Ursula von der Leyen după ce comisia JURI i-a blocat pe Rovana Plumb și pe Laszlo Trocsanyi

Adelina Miron

Cum arată noua Comisie Europeană în termenii promisiunilor Ursulei von der Leyen: o uniune a apărării, planuri mari pentru migrație și un „nou început”

Adelina Miron

Cât de solid este noul acord pentru Brexit anunțat de Boris Johnson și Jean Claude Juncker

Europolitics.ro

De ce componența noii Comisii Europene va însemna victoria lui Emmanuel Macron

Adelina Miron

Trei scenarii pentru reforma Uniunii Europene. Federalizare, descentralizare sau reforma economiilor naționale?

Adelina Miron

La ce să ne așteptăm de la Frans Timmermans, comisarul european care va conduce lupta împotriva schimbărilor climatice

Adelina Miron

Leave a Comment