fbpx
europolitics
Bruxelles Comisia Europeana

Ce urmează luni pentru Rovana Plumb și Laszlo Trócsányi în Parlamentul European

Invocând îngrijorări cu privire la conflictele de interese, Comitetul pentru Afaceri Juridice al Parlamentului i-a blocat pe Rovana Plumb, candidatul pentru portofoliul Transportului și pe László Trócsányi din Ungaria, care a fost propus pentru supravegherea relațiilor cu vecinii UE, informează POLITICO.

Conform normelor UE, dacă comitetul decide că un anumit candidat nu ar putea îndeplini atribuțiile de comisar, președintele Parlamentului European trebuie să îl întrebe pe șeful Comisiei Europene cum intenționează să procedeze. Ursula von der Leyen ar putea încerca să le ceară eurodeputaților să-i reconsidere pe candidați. De asemenea, ea ar putea retrage candidații și le-ar putea cere guvernelor să prezinte noi candidați. Cert este că luni, de la ora 10:00, comisia JURI se va întruni și va aborda aceste două subiecte. 

Oficialii Parlamentului European au declarat că scrisorile comisiei care raportează aceste probleme sunt lipsite de claritate și nu afirmă în mod explicit că aspectele considerate problematice de comisia de evaluare nu ar putea fi depășite. Președintele Parlamentului European, David Sassoli, urma să ceară clarificări suplimentare comisiei JURI înainte de a-i scrie Ursulei von der Leyen.

Ursula von der Leyen nu a făcut niciun comentariu cu privire la decizia Parlamentului European. La scurt timp după răspândirea informației, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mina Andreeva, a recunoscut că procesul de confirmare al celor doi candidați a fost suspendat. “Dar nu înseamnă neapărat că acum trebuie propus automat un nou candidat”, a transmis reporterilor.

Ea a spus că următorii pași vor fi determinați atât de Parlament, cât și președintele Comisiei.

Comitetul încă nu a detaliat public motivele deciziilor sale. Dar criticile la adresa Rovanei Plumb s-au concentrat pe două împrumuturi în valoare de aproximativ 1 milion de euro pe care nu le-a recunoscut în declarația financiară inițială analizată de eurodeputați.

Laszlo Trócsányi, fost ministru al Justiției, a fost cercetat cu privire la legăturile dintre o firmă de avocatură pe care a fondat-o și activitatea pe care a desfășurat-o pentru guvernul ungar.

Guvernul lui Viktor Orbán a sugerat că votul de respingere a lui Trócsányi a fost legat de atitudinea dură a guvernului împotriva migrației din afara UE. Trócsányi însuși a denumit mișcarea “o decizie politică … lipsită de bază factual. Intenționez pe deplin să urmez toate măsurile legale împotriva situației”, a declarat el.

În România, decizia a provocat tensiuni între Klaus Iohannis și social-democrați. Iohannis a cerut guvernului să prezinte un nou candidat, dar secretarul general al social-democraților a acuzat opoziția că a sabotat-o pe Rovana Plumb în Parlamentul European.

Cincisprezece membri ai Comitetului pentru Afaceri Juridice au votat pentru a respinge candidatura lui Plumb în timp ce șase au votat în favoarea ei. Au fost două abțineri.

Comitetul a votat împotriva lui Trócsányi cu o marjă de 11 împotrivă și nouă pentru. Doi eurodeputați s-au abținut.

Un eurodeputat care deține informații despre dosar a spus că niciunul dintre cei desemnați nu a fost în măsură să clarifice îngrijorările cu privire la declarațiile lor de interese, în ciuda întâlnirilor personale cu comitetul.

“Următorul pas presupune o scrisoare a președintelui Parlamentului European, care implică deciziile Parlamentului European”, a spus purtătorul de cuvânt al Ursulei von der Leyen. “De asemenea, ar trebui să conțină recomandările comitetului pentru ambii candidați – în conformitate cu regulile de procedură ale Parlamentului European.” Această scrisoare ar urma să fie transmisă luni, în jurul orelor prânzului.

Related posts

Rovana Plumb a fost respinsă de JURI. Pe cine poate propune Viorica Dăncilă

Vlad Epurescu

În ce măsură va reuși Comisia Europeană să vină cu un plan pentru combaterea schimbărilor climatice

Vlad Epurescu

Schimbări în peisajul economic european. Comisarii propuși să îi țină piept lui Trump, dar și luptelor din domeniul tehnologic și bugetar

Vlad Epurescu

Propunerea președinției finlandeze la Consiliul Uniunii Europene privind bugetul pe 7 ani al UE adâncește falia dintre țările europene

Adelina Miron

Este nevoie de o strategie pentru macroregiunea Carpaților? De ce se împotrivește Comisia Europeană acestui demers

Europolitics.ro

Cum arată noua Comisie Europeană în termenii promisiunilor Ursulei von der Leyen: o uniune a apărării, planuri mari pentru migrație și un „nou început”

Adelina Miron

Leave a Comment