fbpx
europolitics
Bruxelles Parlamentul European

Ce spun despre denumirea portofoliului „Protejarea Stilului de Viață European” liderii PPE, S&D și Renew

protrjarea stilului de viata european

Liderii grupărilor politice europene au așteptări mai mari din partea viitorului președinte al Comisiei Europene. Planul Ursulei von der Leyen este, însă, „neconvingător”

Schimbă denumirea portofoliului sau renunță la funcție. Acesta a fost mesajul pe care membrii Parlamentului European l-au transmis Ursulei von der Leyen, joi, cu privire la planul ei de a numi un vicepreședinte al Comisiei Europene în fruntea  portofoliului Protejarea Stilului de Viață European”, informează POLITICO.. 

Liderul grupurilor de centru-stânga și ale celor liberale din Parlamentul European au declarat, după întâlnirea cu președintele Comisiei Europene, că nu pot accepta un astfel de titlu pentru supravegherea politicilor publice privind migrația, așa cum intenționează Ursula von der Leyen.

Criticii au acuzat-o pe Ursula von der Leyen că a adoptat un limbaj specific extremei drepte și că insinuează că protejarea stilului de viață european presupune înlăturarea migranților. Până acum viitorul președinte al Comisiei Europene și-a susținut planul, fiind de părere că, prin intermediul portofoliului, vor fi protejate valorile de bază ale UE.

După întâlnirea dintre liderii grupurilor politice și Ursula von der Leyen la Parlamentul de la Strasbourg, Iratxe García, liderul Socialiștilor și Democraților, a declarat că familia politică pe care o conduce nu va susține funcția în forma sa actuală.

“Avem o problemă serioasă cu găsirea unei legături între protejarea stilului de viață european și migrație și nu vom accepta titlul așa cum este”, a spus Iratxe García, al cărui grup este al doilea ca mărime din Parlament.

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe, a declarat că a propus schimbarea mandatului lui Margaritis Schinas sau cel puțin schimbarea „scrisorii de misiune” transmisă de Ursula von der Leyen în care sunt detaliate responsabilitățile sale. El a spus că explicația președintelui Comisiei cu privire la funcție „nu a convins”.

Ursula von der Leyen s-a adresat pe scurt reporterilor după întâlnirea cu ușile închise și nu a semnalat posibilitatea unei schimbări. „A fost o sesiune foarte constructivă și pozitivă”, a spus ea. “Mi-a oferit multă încredere și sprijin pentru următoarele zile și săptămâni, deoarece este foarte important să existe bună înțelegere și relații de lucru cu Parlamentul.”

Liderul naționaliștilor din Franța, Marine Le Pen, a declarat că titulatura comisarului pentru migrație „confirmă victoria noastră ideologică” și că UE a fost „forțată să admită că imigrația pune întrebări despre viitorul modului de viață european”.

Aliatul Ursulei von der Leyen în Parlamentul European, germanul Manfred Weber a apărat marți „definiția corectă a modului de viață european, care este salvarea oamenilor din Mediterană, și nu închiderea porturilor.

Întâlnirea cu liderii grupărilor și președintele Parlamentului, David Sassoli, a aprobat calendarul audierilor de confirmare pentru nominalizările Ursulei von der Leyen. Audierile vor începe pe 30 septembrie și se vor termina pe 8 octombrie.

Comisia de afaceri juridice a Parlamentului a început, joi, să examineze candidații pentru a verifica dacă aceștia sunt expuși sau nu conflictelor de interese. 

Potrivit unor oficiali ai Parlamentului, comisia a decis să solicite informații suplimentare de la cel puțin opt candidați: Josep Borrell, Spania (propus pentru funcția de Înalt Diplomat și reprezentant al Politicii Externe), Elisa Ferreira, Portugalia (Coeziune și Reforme), Johannes Hahn, Austria (Bugetul UE), Stella Kyriakides, Cipru (Sănătate), Rovana Plumb, România (Transport), Didier Reynders, Belgia (Justiție), Kadri Simson, Estonia (Energie) și Janusz Wojciechowski, Polonia (Agricultură).

Dacian Cioloș a declarat că integritatea va fi un criteriu cheie pentru grupul său atunci când vine vorba de evaluarea candidaților.

El a spus că grupul său va analiza, de asemenea, atașamentul candidaților față de valorile europene, competența și viziunea lor pentru portofoliul aferent și „compatibilitatea dintre persoană, profil și scrisoarea de misiune”.

În timp ce unii oficiali ai UE au sugerat că este o greșeală din partea Ursulei von der Leyen să insiste asupra unei dezbateri despre identitate, unii analiști au spus că este o dovadă a caracterului său.

Având în vedere că a fost numită cu sprijinul guvernelor conservatoare din Europa Centrală și de Est, Ursula von der Leyen a luat o decizie conștientă de înstrăinare față de politicienii de stânga și nu de dreapta, a declarat Camino Mortera-Martinez, cercetător în cadrul Centrului pentru Reforma Europeană, o comisie de experți cu sediul în Londra.

Related posts

Ce opțiuni are Ursula von der Leyen după ce comisia JURI i-a blocat pe Rovana Plumb și pe Laszlo Trocsanyi

Adelina Miron

Provocările primelor 100 de zile pentru Ursula von der Leyen. Cum va arăta agenda noii Comisii Europene

Adelina Miron

Comisia Europeană, undă verde pentru Croația să intre în Schengen

Vlad Epurescu

De ce Rovana Plumb a fost respinsă, din nou, de comisia JURI

Europolitics.ro

Regiunile fac apel la un buget european ambițios, politici publice de coeziune și o mai bună cooperare

Adelina Miron

Cum se prezintă România și Bulgaria înainte de un nou raport MCV. Scapă vecinii de la Sud de Dunăre de monitorizare?

Europolitics.ro

Leave a Comment