fbpx
europolitics
Bruxelles Comisia Europeana

Ce conexiuni cu Rusia ar fi avut László Trócsányi, candidatul maghiar la funcția de comisar european pentru Extindere

Membrii Parlamentului European au menționat ca argument pentru blocarea candidaturii lui László Trócsányi pentru a ocupa un fotoliu de comisar în executivul Ursulei von der Leyen că ar avea „conexiuni cu Rusia”, potrivit POLITICO.

Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European a blocat, joi, atât confirmarea lui Trócsányi, care a primit rolul de a deveni comisar pentru relațiile cu vecinii UE, cât și a candidatului român Rovana Plumb, care a fost nominalizată comisar pentru transport.

Comitetul JURI nu și-a enunțat public motivele deciziilor, care au prezentat un prim test major pentru Ursula von der Leyen, președintele Comisiei. Însă scrisorile trimise de președintele comisiei JURI și accesate de POLITICO prezintă în detaliu aceste motive 

În cazul Rovanei Plumb, comitetul a citat un împrumut pe care aceasta l-a primit de la cineva „care operează profesional în zona turismului” și a spus că nu este clar cum trebuie rambursați banii „într-un mod deschis și transparent”. Se sugerează că problemele ridicate de împrumut ar putea „continua să creeze un potențial conflict de interese și în raport cu alte portofolii”.

În cazul lui Trócsányi, fost ministru al Justiției, preocupările comitetului s-au concentrat pe relația sa cu o firmă de avocatură unde a fost cofondator, Nagy és Trócsányi, și pe diverse decizii legate de Rusia.

Comitetul JURI a fost îngrijorat în special de „legăturile sale cu Rusia, în special având în vedere rolul său de ministru al justiției în extrădarea unor suspecți ruși în Rusia, care ulterior au fost eliberați, în ciuda unei cereri de extrădare din partea SUA”, potrivit unei scrisori trimise de președintele comisiei Lucy Nethsingha președintelui Parlamentului, David Sassoli.

În timpul mandatului său de ministru al Justiției, Trócsányi a aprobat extrădarea unor suspecți traficanți de arme din Rusia, Vladimir Lyubishin Sr. și Vladimir Lyubishin Jr., în țara de origine, în ciuda unei solicitări de extrădare a SUA. Ulterior, suspecții au fost eliberați.

Statele Unite au sancționat public, în noiembrie anul trecut, decizia Ungariei și au spus că a ridicat „întrebări cu privire la angajamentul Ungariei față de cooperarea în aplicarea legii”.

Ministerul Justiției din Ungaria a declarat că Trócsányi a luat decizia extrădării suspecților în Rusia pe baza deciziilor judiciare, a legilor relevante și a acordurilor internaționale.

De asemenea, comitetul Parlamentului European și-a exprimat îngrijorarea în scrisoarea sa cu privire la „implicarea în calitate de ministru al justiției într-un contract din 2018 obținut de firma de avocatură Nagy és Trócsányi cu privire la centrala nucleară Paks II, în ciuda existenței unei clauze de conflict de interese”.

Rusia a împrumutat Ungariei finanțarea pentru extinderea centralei nucleare, Rosatom, deținută de statul rus, fiind principalul contractant al proiectului.

Relațiile cu Rusia sunt un aspect important al funcției pe care Trócsányi trebuia să o îndeplinească. În calitate de comisar pentru Extindere el ar avea de-a face cu țări precum Ucraina și statele din vestul Balcanilor, unde Rusia are un interes strategic major.

Candidatul maghiar le-a spus anterior parlamentarilor că firma de avocatură, pe care a fondat-o în 1991, nu a primit noi contracte guvernamentale maghiare în timpul mandatului său de ministru al justiției. Cu toate acestea, documentele făcute publice anul trecut indicau că firma a semnat un contract cu prim-ministrul Ungariei pentru a oferi asistență juridică în cadrul proiectului Paks.

Trócsányi a spus într-o declarație înaintea votului comisiei că „în timpul mandatului meu de ministru al justiției între 2014 și 2019,„ Nagy & Trócsányi ”a refuzat toate lucrările noi din partea guvernului ungar, deși lucrările au continuat asupra chestiunilor existente.”

Totuși, comitetul JURI a scris că are preocupări cu privire la „interesele multiple și clare  pentru firma de avocatură Nagy és Trócsányi” și „numirea unui coproprietar al firmei de avocatură Nagy és Trócsányi drept consilier personal în Ministerul Justiției într-o perioadă în care comisarul desemnat încă deținea 12.6% din firma respectivă.”

Primul ministru ungar Viktor Orbán și-a apărat vineri dimineața candidatul. El a sugerat că votul de respingere a lui Trócsányi a fost legat de atitudinea dură a guvernului împotriva migrației din afara UE.

Trócsányi este „persoana cea mai potrivită” pentru postul Comisiei, a declarat Orbán la radioul de stat. “Păcatul său este că a ajutat guvernul și pe mine, personal, să apăr Ungaria de migrație”, a spus premierul.

Viktor Orbán a spus că a vorbit joi cu Ursula von der Leyen și au decis să discute din nou după ce vor primi o explicație scrisă a deciziei comisiei.

Joi, Trócsányi însuși a denumit mișcarea “o decizie politică … lipsită de bază factuală. Intenționez pe deplin să urmez toate măsurile legale împotriva situației”, a declarat el.

Related posts

Bas Eickhout, despre eșecul verzilor în Est: „Partidele ecologiste din regiune au criticat modelul american, ceea ce, pentru țările de-aici, a fost colacul de salvare!”

Vlad Epurescu

De ce Rovana Plumb a fost respinsă, din nou, de comisia JURI

Europolitics.ro

Umbrele din echipa Ursulei von der Leyen. Cine sunt comisarii europeni propuși de statele membre cu semne de întrebare la capitolul integritate

Vlad Epurescu

Planul Adinei Vălean, propunerea de comisar a României, pentru transportul european

Vlad Epurescu

Parlamentul European a aprobat Comisia Ursulei von der Leyen. Reprezintă rezultatul votului „un nou început pentru Europa”?

Adelina Miron

Adina Vălean: „Dacă Sylvie Goulard mai era europarlamentar, ar fi pus aceleași întrebări!” Scandalul angajărilor fictive, tema principală la audierile candidatului Franței pentru Comisia Europeană!

Europolitics.ro

Leave a Comment