fbpx
europolitics
Bruxelles Comisia Europeana

Avertismentul Comisiei Europene pentru zona euro: nu mai cheltuiți atât de mult!

Comisia Europeană a trimis o serie de scrisori către statele membre care riscă să nu își atingă obiectivele fiscale pentru 2020. Bruxelles-ul solicită mai multe informații despre modul în care intenționează să-și echilibreze finanțele publice, notează EURACTIV.

Italia și Spania s-au numărat printre țările din zona euro care au primit o scrisoare, a transmis un oficial al UE luni seară. Și Belgia, Franța și Portugalia au primit o adresă, dar marți.

Conform normelor UE, Comisia trebuie să caute informații suplimentare în cele șapte zile de la depunerea bugetelor naționale. Majoritatea planurilor aflate la stare de proiect au fost trimise la Bruxelles cu data limită de 15 octombrie.

Finlanda, al cărei guvern a trimis proiectul de buget pentru 2020 la 7 octombrie, a primit și o notificare șapte zile mai târziu la care Helsinki a răspuns după două zile. Scrisorile sunt înaintate când Comisia și alte instituții, inclusiv BCE și FMI, solicită țărilor europene să reducă nivelul ridicat al datoriei.

Abatere semnificativă

În urma prezentării proiectelor de planuri bugetare pentru 2020, executivul UE și-a îndreptat atenția spre țările în care a fost sesizată o „abatere semnificativă” de la propriile obiectivele.

Comisia este îngrijorată cu privire la modul cum va fi respectat echilibrului structural, care exclude modificări la ciclul economic și măsurile de reducere a cheltuielilor și a veniturilor.

Deficitul structural este principalul indicator în monitorizarea finanțelor publice ale statelor membre, odată ce țările intră sub brațul preventiv al Pactului de Stabilitate și Creștere.

Spania, țara care a ieșit cel mai recent din procedura deficitului excesiv în primăvara anului trecut, a înregistrat cel mai mare deficit structural dintre țările din zona euro anul trecut, în jur de 3,2% din PIB (mai mult de 38 de miliarde de euro).

Între timp, Italia a avut un conflict cu Comisia Europeană în ultimul an din cauza planurilor sale de cheltuieli, întrucât aceasta nu își reduce datoria publică uriașă de aproximativ 138% din PIB, conform unor estimări. În iulie anul trecut, Comisia a oprit lansarea unei proceduri de sancționare împotriva Romei pentru a doua oară, cu condiția de noi ajustări.

În schimb, proiectul de buget pentru 2020 al Italiei include o creștere a deficitului structural la 1,4% din PIB-ul său, comparativ cu 1,2% în acest an. Normele UE prevăd că deficitul structural ar trebui redus cu 0,6% din PIB anul viitor.

Sursele UE au atenționat însă că situația italiană nu este identică cu cea spaniolă, având în vedere că Madrid are un guvern interimar.

Spania a depus un buget extins pentru anul viitor pentru a doua oară, întrucât guvernul nu a reușit să aprobe un buget înainte de a convoca alegeri anticipate în aprilie trecută. Având în vedere rezultatele neconcludente, se așteaptă noi alegeri din 10 noiembrie.

Spania a convenit cu Bruxelles-ul să taie deficitul la 1,1% din PIB anul viitor și să reducă deficitul structural cu 0,65% din PIB (7,8 miliarde de euro).

Ministrul interimar al Economiei din Spania, Nadia Calviño, s-a întâlnit cu Comisarul pentru Economie, Pierre Moscovici, și cu posibilul său succesor, Comisarul Paolo Gentiloni, în urmă cu două săptămâni pentru a discuta situația politică din Spania și problema bugetară.

Calviño a declarat reporterilor că nu a observat „nicio îngrijorare” atunci când a explicat situația. Aceasta a promis că țara va depune toate eforturile pentru a-și atinge obiectivele de echilibru structural anul viitor.

Related posts

Prima reacție a Ursulei von der Leyen după ce Sylvie Goulard a fost respinsă de Parlamentul European

Vlad Epurescu

De ce se opune Emmanuel Macron începerii procesului de aderare la UE cu Macedonia de Nord și Albania

Adelina Miron

Ce semnificație are pentru Emmanuel Macron votul de respingere dat de Parlamentul European pentru Sylvie Goulard

Adelina Miron

Ce opțiuni are Ursula von der Leyen după ce comisia JURI i-a blocat pe Rovana Plumb și pe Laszlo Trocsanyi

Adelina Miron

Este nevoie de o strategie pentru macroregiunea Carpaților? De ce se împotrivește Comisia Europeană acestui demers

Europolitics.ro

Cum se poziționează principalele grupuri politice din Parlamentul European înainte de audierile comisarilor

Vlad Epurescu

Leave a Comment