fbpx
europolitics
Brexit

Calendarul Brexitului. Până când poate Theresa May să ceară organizarea unui nou referendum

Liderii europeni i-au acordat Marii Britanii o prelungire de șase luni, pentru a se hotărî dacă activează, sau nu, Articolul 50. Britanicii vor rămâne membri ai Uniunii până pe 31 octombrie, având opțiunea de a ieși mai devreme din blocul european dacă premierul Theresa May va putea să obțină, în Camera Comunelor, susținere pentru înțelegerea sa privind Brexitul.

Până pe 31 octombrie, însă, vor mai fi o serie de momente cheie care vor marca procesul de negociere privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 • 2 Mai: Au loc alegerile locale în Anglia și în Irlanda de Nord. Partidul Conservator a confirmat că se așteaptă să obțină rezultate foarte slabe. Liberalii Democrați se pregătesc, în schimb, să demareze campania prin care să-l înlocuiască, după alegeri, pe liderul partidului Vince Cable.
 • 9 Mai: Liderii europeni se vor reuni la Summit-ul din Sibiu pentru a discuta despre viitorul Uniunii Europene. Teoretic, acesta ar fi fost momentul oficial în care s-ar fi oficializat „divorțul” UE de Marea Britanie. Theresa May a anunțat că nu are de gând să participe.
 • Mijlocul lunii Mai: Dacă va fi cazul ca, în Marea Britanie să se țină un al doilea referendum, termenul limită pentru ca legislația privind organizarea sa trebuie să treacă prin cele două camere ale Parlamentului este jumătatea lunii mai.
 • 22 Mai: Este ultima dată posibilă înainte de care Marea Britanie poate să iasă din Uniunea Europeană fără a fi nevoită să organizeze alegeri europarlamentare.
 • 23 Mai: Au loc alegerile europarlamentare în Marea Britanie și în alte state din UE. Campania va fi dominată, în Regat, de partidele anti-sistem, UKIP și Change UK.
 • 26 Mai: La ora 22:00, ora Marii Britanii, vor fi publicate rezultatele alegerilor. Și aici, Conservatorii se așteaptă să fie mari perdanți. Laburiștii sunt în față, în timp ce partidele mici vor aduna, practic, ce vor pierde Conservatorii.
 • 30 Mai – 11 Iunie: Camera Comunelor va intra într-o scurtă vacanță parlamentară, care, totuși, ar putea fi anulată dacă premierul britanic va dori să supună votului o nouă înțelegere privind Brexitul, înainte ca noii europarlamentari să își ia în primire noile fotolii, obținute după alegeri.
 • 20 – 21 Iunie: Va avea loc un summit al Consiliului European, acolo unde liderii UE vor evalua progresele înregistrate de britanici în ultimele luni.
 • 28 – 29 Iunie: Theresa May va participa la Summit-ul G20 care va avea loc, în acest an, la Osaka.
 • 30 Iunie: Este data despre care Theresa May a spus că este termenul limită până la care Marea Britanie va mai rămâne în UE și este ziua premergătoare începutului de mandat pentru noii europarlamentari.
 • 25 Iulie: Este data agreată de conservatori pentru a-și alege un nou lider al partidului, dacă o competiție în acest scop se va organiza.
 • Mijlocul lunii August: Este perioada aproximativă când premierul va trebui să ceară alegeri generale pentru a fi organizate înainte de expirarea termenului extins de șase luni acordat de liderii UE privind Brexitul. Teoretic, pentru ca alegerile generale să aibă loc, este nevoie de o perioadă de 25 de zile pentru campania electorală.
 • 25 – 27 August: Premierul britanic va participa la Summit-ul G7 care va avea loc, anul acesta, în Biarritz, Franța.
 • 5 – 12 Septembrie: Camera Comunelor se va întoarce din vacanța parlamentară iar capul de afiș va fi ținut de Brexit.
 • 10 Octombrie: Este, practic, ultimul termen posibil la care premierul britanic poate organiza alegeri generale sau un al doilea referendum privind ieșirea Marii Britanii din UE. Este, totodată, și ultima zi de joi înainte de următorul summit organizat de Consiliul European. Comisia Electorală a spus că are nevoie de 10 săptămâni pentru a organiza referendumul și că ar fi nevoie și de o perioadă de 4 săptămâni pentru a organiza o campanie electorală, în acest sens. Teoretic, ar fi nevoie de o schimbare legislativă fundamentală iar Theresa May va fi nevoită să ceară încă o dată extinderea termenului limită pentru activarea Articolului 50.
 • 17 – 18 Octombrie: Liderii UE se întrunesc la Summit-ul Consiliului European cu două săptămâni înainte de expirarea termenului limită acordat Marii Britanii.
 • 31 Octombrie: Este data la care expiră perioada de grație acordată Marii Britanii.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Related posts

Ce ultimatum i-a dat Finlanda pentru Brexit Marii Britanii

Adelina Miron

Irlanda își consuma răbdarea în scenariul Brexit. Boris Johnson discută cu Dublinul, dar relațiile celor două părți atârnă de un fir de ață

Adelina Miron

Limbajul Brexitului: toate cuvintele cheie care explică scenariile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană

Adelina Miron

Ar putea Regina să joace rolul decisiv în înlăturarea lui Boris Johnson ?

Adelina Miron

Șansele pentru renegocierea mecanismului frontierei cu Irlanda de Nord sunt minime. ‘’Nu putem face asta în termen de șase până la zece săptămâni’’

Adelina Miron

Luptă dură în Parlamentul britanic pentru amânarea Brexitului. Boris Johnson a pierdut majoritatea în Camera Comunelor

Europolitics.ro

Leave a Comment