fbpx
europolitics
Brexit

Ar putea Regina să joace rolul decisiv în înlăturarea lui Boris Johnson ?

Dacă premierul pierde votul de neîncredere și refuză să demisioneze, aceasta l-ar putea demite. Opiniile experților sunt împărțite. 

Întrucât puterile Reginei Elisabeta au fost discutate în dezbaterea despre Brexitul fără acord, experții constituționali sunt împărțiți, gândindu-se dacă ea ar putea interveni pentru demiterea lui Boris Johnson și să propună un nou prim-ministru pentru formarea unui guvern, în cazul în care acesta ar pierde votul pentru încredere și alegerile s-ar programa după data de ieșirii din UE, informează The Guardian.

„Răspuns scurt: Regina l-ar putea demite pe Boris Johnson dacă pierde votul de neîncredere și refuză să demisioneze”, a declarat Robert Hazell, profesor la University College London.

„Dar ea ar face acest lucru numai dacă Camera Comunelor ar indica clar cine ar trebui să fie numit prim-ministru în locul său.”

În conformitate cu Legea Parlamentelor pe termen fix din 2011, există o fereastră de 14 zile după votul de încredere în care trebuie să se găsească un guvern alternativ capabil să asigure încrederea Comunelor. Orice alegere ar avea loc la 25 de zile lucrătoare după dizolvarea Parlamentului.

În acele 14 zile, parlamentul ar putea încerca să cadă de acord asupra unui singur candidat pe care să îl prezinte reginei. „Atunci regina ar fi capabilă și s-ar simți capabilă să-l demite pe Boris Johnson dacă nu ar fi dispus să demisioneze și să numească acea nouă persoană ca prim-ministru.

„Dar dacă Camera va adopta o astfel de rezoluție, atunci mă aștept pe deplin ca Boris Johnson să-și ofere demisia și să o sfătuiască pe Regină să numească o nouă persoană în funcția de prim-ministru. Pentru că ar ști că, dacă nu ar face asta, dacă nu ar face ceea ce trebuie, ar fi demis [de către regină], a spus Hazell.

Vernon Bogdanor, profesor la King’s College London, a spus că nu poate vedea nicio circumstanță în care este posibil ca Regina să-l demită pe Boris Johnson.

Legea privind parlamentele pe termen determinat, de asemenea, prevede că dizolvarea nu trebuie să urmeze imediat după închiderea acelei ferestre de 14 zile, întrucât primul ministru trebuie să propună Reginei o dată electorală adecvată, iar numai după ce a făcut acest lucru poate fi data dizolvării determinată, a spus acesta.

Parlamentul ar putea adopta o moțiune care să îi solicite demisia. Singurele circumstanțe în care Regina l-ar putea demite ar fi dacă, în acele 14 zile, ar exista un guvern alternativ și un prim-ministru alternativ, a spus el.

„Regina nu trebuie să folosească nicio putere discreționară. Și în timpul domniei sale, a acționat tot timpul la sfatul premierului său și s-a dovedit o regulă bună. Dacă Parlamentul este nemulțumit de ceva, este de datoria Parlamentului să ia măsurile relevante “, a spus el.

„Atribuțiile Reginei se bazează pe convenție. Are puteri legale destul de vaste, dar într-o monarhie constituțională nu ar trebui să le folosească decât în ​​situații extrem, ceea ce nu cred că e cazul. “

Thomas Eason, cercetător doctoral la școala de politică și relații internaționale a Universității Nottingham, a declarat că teoria lui Boris Johnson ar putea pierde votul de încredere, dar refuză să demisioneze, împiedicând-o astfel pe Regină să ceară altcuiva să formeze un nou guvern, „presupune că Regina nu ar putea pur și simplu să-l concedieze pe fostul premier ”.

„Există o anumită dezbatere cu privire la faptul că Regina are puterea de a concedia un prim-ministru, în parte condusă de manualul cabinetului care pretinde că  prim-miniștri dețin funcția până când demisionează”. Dar cred că Regina are încă puterea de a face acest lucru și cred că aceasta este o opinie dominantă în rândul altor experți ”, a spus el.

„Evident, pentru ca acest lucru să se întâmple, ar trebui să fie clar pentru Regină la cine trebuie să apeleze, iar acest lucru ar putea fi complicat.” Acesta a adăugat: „La orice mijloc s-ar recurge, ar trebui să fie limpede cine îl înlocuiește pe Johnson înainte ca Regina să fie pusă în poziția de a-l demite’’.

Related posts

Ce ultimatum i-a dat Finlanda pentru Brexit Marii Britanii

Adelina Miron

Irlanda își consuma răbdarea în scenariul Brexit. Boris Johnson discută cu Dublinul, dar relațiile celor două părți atârnă de un fir de ață

Adelina Miron

Limbajul Brexitului: toate cuvintele cheie care explică scenariile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană

Adelina Miron

Șansele pentru renegocierea mecanismului frontierei cu Irlanda de Nord sunt minime. ‘’Nu putem face asta în termen de șase până la zece săptămâni’’

Adelina Miron

Luptă dură în Parlamentul britanic pentru amânarea Brexitului. Boris Johnson a pierdut majoritatea în Camera Comunelor

Europolitics.ro

Comisia Europeană confirmă: Brexit-ul fără acord devine o „posibilitate precisă”

Adelina Miron

Leave a Comment