fbpx
europolitics
Brexit

Acordul pentru Brexit negociat de Boris Johnson cu UE trece de Camera Comunelor

Boris Johnson a câștigat marți seară sprijinul Camerei Comunelor pentru varianta de acord pentru Brexit negociată săptămâna trecută cu Comisia Europeană. Pentru prima dată, practic, parlamentarii britanici au votat pentru ieșirea Regatului din Uniunea Europeană. Planul lui Johnson nu a mers chiar așa cum și-a dorit și va trebui să aștepte, acum, ca liderii europeni să anunțe un nou termen pentru Brexit. Din intențiile manifestate, este clar că nu va mai fi 31 octombrie, transmite POLITICO Europa

Deputații au aprobat proiectul de lege privind acordul de retragere în a doua lectură, cu un vot de 329 pentru la 299 contra, acordându-i premierului britanic o victorie care nu a fost niciodată obținută de Theresa May.

Cu toate acestea, parlamentarii au dat un vot și pe așa-numita moțiune a programului, care dictează calendarul pentru etapele legislative ulterioare care transpun acordul în legea britanică. Culmea este că ei au respins planul de trei zile propus de Boris Johnson.

Chiar dacă Boris Johnson ar fi câștigat ambele voturi astăzi, parlamentarii ar fi putut încă să blocheze planul Brexit în cursul săptămânii, atașând amendamente care să schimbe radical acordul și să-l distrugă cu totul.

Deputații din opoziție și câțiva ex-conservatori au susținut că programul nu va permite suficient timp pentru examinarea completă a proiectului de lege.

Boris Johnson a spus marți că va renunța la proiectul de lege și va refuza să prezinte un alt calendar dacă moțiunea programului va fi votată. El a spus că va forța, în schimb, pentru alegeri anticipate. Premierul va face presiuni pentru alegeri chiar înainte de Crăciun. Dar el ar avea nevoie de deputații din Opoziție pentru a sprijini un vot, fie într-o moțiune în Camera Comunelor sau printr-un vot de neîncredere acordat guvernului său.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a replicat pe Twitter că „pentru a evita un #Brexit fără acord”, el va cere de urgență ca UE27 să acorde solicitarea de extindere a Regatului Unit, care ar stabili un nou termen limită pentru 31 ianuarie, permițând totodată Regatului Unit să plece mai devreme dacă ratifică acordul existent.

Liderii UE au avut în plan să aștepte până la sfârșitul acestei săptămâni sau, probabil, si săptămâna viitoare, pentru a urmări evoluțiile care se desfășoară la Londra. Dar, decizia lui Johnson de a opri procesul legislativ pentru Brexit a rescris rapid scripturile lor.

Înalți oficiali au declarat că diplomații UE27 se vor întâlni miercuri la Bruxelles, pentru a merge mai departe cu aprobarea cererii de prelungire, pe care Johnson a trimis-o în scris sâmbătă seară, dar unde a lămurit că își face doar obligația de a respecta legea.

Cu toate acestea, se pare că există un risc real ca Tusk să nu obțină un consens, în special din cauza președintelui francez Emmanuel Macron, care a semnalat cu voce tare în ultimele zile că dorește ca Marea Britanie să respecte termenul limită de 31 octombrie pentru Brexit.


Related posts

Boris Johnson, față în față cu o criză constituțională. Ce șanse sunt ca Brexit să aibă loc la 31 octombrie

Europolitics.ro

Cum ar putea evolua cooperarea transatlantică în sfera politicii externe după Brexit

Adelina Miron

Ce ultimatum i-a dat Finlanda pentru Brexit Marii Britanii

Adelina Miron

Condiția pentru ca Brexitul fără acord să fie amânat

Adelina Miron

Portretul lui David Frost, consilierul lui Boris Johnson care va coordona etapele următoare ale Brexitului

Adelina Miron

Marea Britanie nu este singura care trece printr-o criză de mari proporții, Europa se scaldă în aceleași ape

Adelina Miron

Leave a Comment