fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Zona Euro

Povestea incredibila a lui Pescanova si a lui Manuel Fernandez, cel care a provocat cel de-al treilea mare faliment din istoria Spaniei

Pepe Fernandez a fost unul dintre cei mai mari anteprenori ai Spaniei care a pus bazele unui imperiu al afacerilor cu peste, numit Pescanova, una dintre cele mai mari companii de transport de peste din lume. Dar cum a luat nastere, Pescanova? Fernandez a facut avere infiintand o companie care transporta carne in camioane frigorifice. Intr-o zi, i-a abordat pe pescarii din Vigo, intrebandu-i de ce nu  monteaza frigorifice pe barci. In ziua aceea, Pepe a luat fraiele, s-a asociat cu un  avocat, pe numele sau Valentin Paz Andrade, si au infiintat Pescanova, inventand si asa-numita nava congelator, care transporta peste proaspat in orice destinatie a lumii.

Pe scurt:

  • Pescanova este listata la Bursa in 1985
  • Manuel Fernandez isi inlatura partenerul de la conducerea companiei
  • Pescanova a ajuns unul dintre cei mai mari  transportatori de produse congelate si a fost un model si pentru alti galicieni care  si-au dorit sa deschida o afacere de succes precum Pescanova
  • Caixa, la ordinul lui Mendez, a cumparat 25% din Pescanova si i-a oferit companiei o linie de credit nelimitata pentru a-si derula afacerile.
  • Odata cu inceputul anilor 2000, Pescanova s-a lansat si in piscicultura, acolo unde Uniunea Europeana a oferit subventii uriase
  • In 2009, Fraga a sponsorizat si proiectul lui Fernandez de a construi cel mai mare centru de reproducere al calcanului, construit in Portugalia
  • Banca din Galicia a renuntat la participatia de 25% si la cele doua locuri din actionariat in anul 2009, iar, de-atunci, Pescanova nu a mai putut sa isi revina
  • La mijlocul lui 2012, Fernandez si-a surprins directorii cu un plan de a creste capitalul companiei emitand mai multe actiuni la Bursa. Acestia au fost de-acord doar cu conditia ca Fernandez sa ii numeasca in boardul comitetului de audit.
  • Situatia companiei s-a inrautatit dramatic in februarie, anul acesta. Tesch si Carceller, cei doi directori noi ai Pescanova l-au tras la raspundere pe Manuel Fernandez pentru rezultatele financiare slabe. Fernandez reusise cu doua zile mai devreme sa-i convinga pe actionari si pe cei noi directori ca este timpul ca Pescanova sa anunte ca se confrunta cu o lipsa de lichiditati de 50 de milioane de euro
  • Un audit intocmit recent de KPMG a scos la iveala secretul murdar al lui Pescanova: compania avea datorii insumate la 3,28 miliarde de euro, de doua ori mai mari decat cifrele inscrise in actele companiei.
Manuel Fernandez este vinovat pentru cel de-al treilea mare faliment din istoria Spaniei
Manuel Fernandez este vinovat pentru cel de-al treilea mare faliment din istoria Spaniei

 

Cum ajunge Manuel Fernandez la conducerea companiei
Pepe s-a casatorit cu o portugheza, pe numele ei Sousa Faro. Afacerea lui a inceput sa se extinda in Extremadura, acolo unde cei doi au avut primul baiat, pe numele sau  Manuel, iar, la scurta vreme, a mai aparut si al doilea copil in viata lor: Jose  Maria.  Papa Pepe avea sa devina recunoscut si in domeniul prelucrarii chimicalelor, conducand cu mana de fier grupul Zeltia. Dupa moartea acestuia, Jose Maria a trecut la conducerea lui Zeltia iar Manuel s-a asezat in fotoliul de presedinte al companiei Pescanova, conducand-o impreuna cu fiul lui Valentin Paz Andrade. Cei doi frati au apucat-o pe drumuri diferite. Au aparut certurile iar relatiile s-au racit extraordinar de mult. Cei doi nu si-au mai vorbit niciodata.

Pescanova, asadar, avea sa fie condusa de Manuel Fernandez. In 1985, compania a fost listata la Bursa, rezervandu-si controlul actionariatului si, extinzandu-si, totodata, retelele, pe tot mapamondul. Pescanova a ajuns unul dintre cei mai mari  transportatori de produse congelate si a fost un model si pentru alti galicieni care si-au dorit sa deschida o afacere de succes precum Pescanova. Ce a adus nou compania, sub conducerea lui Manuel Fernandez, a fost inovatia tehnologica, Pescanova diferentiindu-se astfel fata de ceilalti competitori ai sai. Pescanova a beneficiat de concesii din partea tuturor guvernelor in care reteaua exista, fie ca vorbim de Africa de Sud in timpul apertheid-ului sau de regimurile din Mozambic, Angola sau Nicaragua.


pescanovaFernandez acapareaza Pescanova si manipuleaza politicieni si sefi de banci

Cu ambitia sa si, de multe ori autoritar, Manuel Fernandez a preluat puterea absoluta a companiei, inlaturandu-si partenerul, fiul lui Valentin Paz Andrade, cel cu care tatal lui Manuel infiintase Pescanova. In Galicia, Manuel a legat aliante foarte profitabile. Doi dintre cei mai buni prieteni ai sai au fost Jose Luis Mendez, fost presedinte al bancii Caixa si  Santiago Rey, editor al ziarului Vocea Galiciei. Caixa, la ordinul lui Mendez, a cumparat 25% din Pescanova si i-a oferit companiei o linie de credit nelimitata pentru a-si derula afacerile.

Manuel devenise atat de puternic, incat, ilegalitatile care incepusera sa se deruleze in portul din Vigo erau musamalizate de autoritatile locale si de spectrul politic din Galicia. La mijlocul anilor ’90, Pescanova s-a confruntat cu prima criza, aflandu-se in situatia de a fi absorbita de compania anglo-olandeza Unilever. Fernandez a apelat insa la tovarasii sai din politica. I-a cerut, astfel, lui  Manuel Fraga, membru al Partidului Popular si presedintele guvernului autonom Xunta de Galicia, un ajutor de 2 miliarde de pesetas (acum, echivalentul a 12 milioane de euro) si sa il ajute cu 8 miliarde de pesetas (adica 48 de milioane de euro) pentru finantarea unor dobanzi de la niste credite.

Odata cu inceputul anilor 2000, Pescanova s-a lansat si in piscicultura, acolo unde Uniunea Europeana a oferit subventii uriase. In 2009, Fraga a sponsorizat si proiectul lui Fernandez de a construi cel mai mare centru de reproducere al calcanului, construit in Portugalia. Cand socialistii au preluat puterea in Xunta, finantarea s-a oprit. Souza l-a amenintat in public pe Emilio Perez Tourino cu dezvaluiri incendiare. Mariano Rajoy si Alberto Nunez Feijoo s-au numarat si ei printre aparatorii lui Fernandez.


Cum a inceput sa se prabuseasca Pescanova

Acum, Pescanova este ca un peste urias care a esuat pe tarm si nu mai poate respira. Avant si prabusire. Cam asa se poate descrie traiectoria celei mai mari companii de de transport de peste si de pescuit din lume. Prabusirea bancii Caixa a fost inceputul sfarsitului pentru Pescanova. Banca din Galicia a renuntat la participatia de 25% si la cele doua locuri din actionariat in anul 2009, iar, de-atunci, Pescanova nu a mai putut sa isi revina.

Situatia companiei s-a inrautatit dramatic in februarie, anul acesta. Tesch si Carceller, cei doi directori noi ai Pescanova l-au tras la raspundere pe Manuel Fernandez pentru rezultatele financiare slabe. Fernandez reusise cu doua zile mai devreme sa-i convinga pe actionari si pe cei noi directori ca este timpul ca Pescanova sa anunte ca se confrunta cu o lipsa de lichiditati de 50 de milioane de euro.

Totul era surpinzator intrucat directorii se pregateau sa prezinte rezultatele pe 2012 ale companiei, care aratau ca Pescanova inregistrase un profit gras si ca statea pe un munte de bani. “Cifrele nu aveau nicio noima”, spunea Francois Tesch, unul dintre cei doi directori, al carui fond de investitii detine 6% din Pescanova.

Scandalul care a scos la iveala mizeriile lui Fernandez
A urmat un mega-scandal intre Fernandez si cei doi directori iar Pescanova cauta sa intre sunt protectia falimentului. Autoritatile au inceput acum urmarirea penala a lui Fernandez, care este investigat pentru fals in actele contabile si pentru ca a vandut actiunile companiei inainte ca Pescanova sa anunte ca vrea sa intre in faliment. Miercuri, Manuel Fernandez a demisionat. Acesta este doar varful isbergului si ceea ce veti citi in continuare va oferi un exemplu al hazardului moral in care se balaceste lumea financiara.

La mijlocul lui 2012, Fernandez si-a surprins directorii cu un plan de a creste capitalul companiei emitand mai multe actiuni la Bursa. Acestia au fost de-acord doar cu conditia ca Fernandez sa ii numeasca in boardul comitetului de audit.

Dupa emisia de actiuni de 125 de milioane, din august 2012, Fernandez le-a spus directorulor ca ar trebui sa astepte pana cand actionarii pot sa voteze sa extinda acest comitet. Fernandez s-a dus apoi in Luxemburg pentru o intalnire si a proiectat pentru 2012 un profit de 40 de milioane de euro, mult mai mare decat estimarile initiale.

Dar, la inceputul lui 2012, Fernandez i-a adunat pe actionari si pe directori spunandu-le ca Pescanova are o lipsa de lichiditati in valoare de 50 de milioane de euro. Fernandez a motivat acest lucru prin volatilitatea nefocierilor cu creditorii si cu firmele carora intentiona sa le vanda actiuni ale companiei din Chile pe care o detinea Pescanova.


Compania avea datorii de 3,28 miliarde de euro!

Carceller si Tesch se aflau intr-o dilema. Daca ar fi semnat datele contabile emise de Fernandez care atestau ca Pescanova are profit, atunci puteau fi si ei subiectii unei anchete pentru fals si uz de fals. Dar, daca refuzau, puneau compania in situatia de a se prabusi. Ceea ce s-a si intamplat. Actiunile au scazut cu 66% iar Luxempart si Damm, doi dintre creditorii companiei, au pierdut, impreuna, 80 de milioane de euro.

Un audit intocmit recent de KPMG a scos la iveala secretul murdar al lui Pescanova: compania avea datorii insumate la 3,28 miliarde de euro, de doua ori mai mari decat cifrele inscrise in actele companiei. Unul dintre judecatorii care aveau cazul pe rol a declarat ca aceasta nu este decat o manevra prin care se incearca sa se prezinte o imagine falsa a situatiei reale a companiei. Fernandez a recunoscut ca si-a vandut actiunile inaintea inceperii investigatiei, dar a imprumutat peste 9 milioane de euro pentru a ajuta compania sa beneficieze de lichiditati. “Nu am facut nimic fraudulor. Managementul a facut greseli, dar nimic nu a fost deliberat”, a spus Fernandez.

Boardul director nu a reusit sa ajunga la un consens privind numirea noului director executiv al lui Pescanova, asa ca operatiunile zilnice raman in mana aministratorului judiciar, Deloitte.
Companii din America Latina, afiliate lui Pescanova, au intrat la randul lor in faliment, ajungand in pragul de a fi vandute bucata cu bucata pentru ca a li se inapoia banii creditorilor companiilor.

Pescanova este cel de-al treilea mare faliment din istoria Spaniei, o tara care se confrunta cu multe acuzatii de infractiuni financiare care au fost decontate de creditorii naivi si de platitorii de taxe. Este foarte greu pentru Spania sa isi recapete credibilitatea in pietele financiare si in ochii creditorilor si sa iasa din recesiune. Pescanova are 10.000 de angajati in 26 de tari si, in 2011, a raportat vanzari in valoare de 1,67 de miliarde de euro.

Related posts

Cadoul de final de mandat al lui Mario Draghi: BCE reduce ratele dobânzilor și relansează programul de cumpărare de obligațiuni

Adelina Miron

Christine Lagarde anunță o schimbare importantă la Banca Centrală Europeană care îi privește pe toți contribuabilii europeni

Adelina Miron

Angela Merkel și finalul Epocii de Aur pentru economia germană. Ce ar însemna pentru Cancelar intrarea economiei în recesiune

Vlad Epurescu

Se află Germania pe drumul către recesiune?

Vlad Epurescu

Se gripează zona euro?

Vlad Epurescu

O lecție pentru România: cum și-a refăcut Grecia cel mai periculos drum național cu bani europeni

Vlad Epurescu

Leave a Comment

trusted online casino malaysia