fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Stiri

Cine este femeia care este mana dreapta a lui Vladimir Putin si cum gestioneaza economia Rusiei in plina criza

Politica economica a Rusiei este contestata. Banca Centrala a Rusiei este un pilon al masurilor ortodoxe. Guvernul, insa, macinat de austeritate si de lipsa stimulului financiar, nu a reusit sa finalizeze bugetul federal pentru anul in curs. Guvernatorul Elvira Nabiullina a fost atacat din toate partile de politicienii rusi care si-ar dori o scadere mai rapida a ratei dobanzii pentru a fi stimulata cresterea economica.

In multe tari civilizate, politica economica este subiectul multor dezbateri. Slabiciunea politicii macro a guvernului nu este o caracteristica a erei putiniste ci este o reminiscenta mai degraba a URSS-ului sau a Rusiei lui Yeltsin din anii ’90.

In nucleul economistilor Bancii Nationale a Rusiei au aparut o serie de probleme interne. In ianuarie, politica monetara stricta a Elvirei Nabiullina a fost criticata de mediul de afaceri. Dmitry Tulin, proaspat numit presedinte-adjunct al institutiei, a cerut ca Banca Nationala a Rusiei sa emita credite subventionate targetate si sa iasa din politica lucrului corect facut. Nabiullina a reusit sa gestioneze cu bine aceasta situatie, avand si sprijinul lui Vladimir Putin.

 

Cine este Elvira Nabiullina, guvernatorul Bancii Nationale a Rusiei

Prima ciocnire a Elvirei Nabiullina cu capitalismul a avut loc in anii universitatii, atunci cand s-a inscris la un curs despre „Critica Economiei din Vest. Teorie”. Anii au trecut, iar Elvira a ajuns mana dreapta a lui Vladimir Putin si sefa Bancii Nationale a Rusiei.

Elvira Nabiullina a ajuns guvernatorul Bancii Nationale a Rusiei in anul 2013 dupa ce a traversat o perioada plina de greutati, provenind dintr-o familie modesta. Mama ei lucra intr-o fabrica iar tatal era sofer. Ani de zile, Elvira a fost in centrul tranzitiei turbulente a Rusiei spre economia de piata. Atunci cand Vladimir Putin a ajuns presedintele Federatiei Ruse in anul 2000, habar nu avea despre economie. Insa, Putin a avut inteligenta necesara sa incredinteze politica economica unui cadru de profesionisti cu viziuni ortodoxe, din care facea parte si Elvira Nabiullina. Aceasta a fost adjunct in Ministrul Economiei (anul 2000) si, apoi, a preluat acest portofoliu in anul 2007.

elvira2

Economia Rusiei a fost tinuta multi ani in loc din cauza coruptiei. Sanctiunile impuse de Vest si prabusirea pretului la petrol si gaze naturale, principalele exporturi ale tarii, au clatinat din temelii Rusia. Si, totusi, Banca Nationala a Rusiei a reusit sa mentina tara pe linia de plutire.

Banca Nationala a Rusiei a anuntat vineri, 29 aprilie, ca va mentine rata dobanzii la nivelul de 11%, o decizie luata in linie cu asteptarile tuturor. Semnalul, de aceasta data, a fost ca daca inflatia va continua sa scada, atunci va exista si o reducere a ratei dobanzii. „Riscul inflatiei ramane ridicat”, iar acest lucru este afectat de nesiguranta parametrilor bugetului national.

Luna trecuta, Banca Nationala a Rusiei a avertizat ca riscul inflatiei ramane ridicat si ca o crestere a pretului petrolului ar putea fi nesustenabila. Institutia a mai presupus un scenariu de baza in care pretul mediu al petrolului va fi anul acesta in jurul valorii de 30 de dolari, previzionandu-se o crestere graduala a barilului de pana la 40 de dolari pana in 2018, cu mult sub pretul actual la care este cotat petrolul, adica 48.28 dolari titeiul Brent.

 

Cum a gestionat Banca Nationala a Rusiei criza scaderii pretului petrolului si efectele sanctiunilor impuse economiei

Criza economica din perioada 2008 – 2009, atunci cand pretul petrolului a scazut formidabil iar economia mondiala a intrat in stagnare, a scos in evidenta faptul ca economia Rusiei era dependenta de fondurile speculative straine si de investitorii din retail. Pe masura ce acestia isi retrageau banii din tara, Banca Nationala a Rusiei incerca sa mareasca volumul rublei, pierzand aproape 200 de miliarde de dolari tinuti in rezerva valutara a tarii. Creditarea s-a redus iar PIB-ul s-a prabusit cu 8%!

Pregatindu-se pentru urmatorul crah al petrolului, Rusia a actionat rapid, diversificandu-si resursele de finantare. In 2013, de exemplu, regulatorii rusi au facut posibil pentru Euroclear si Clearstream, doua sisteme internationale de depozitare a valorilor mobiliare, sa poata gestiona anumite obligatiuni rusesti. Acest lucru a mijlocit atragerea investitorilor institutionali care au tendinta de a cumpara active atunci cand acestea sunt ieftine.

 

Diversificarea resurselor de finantare a lasat economia Rusiei mai putin infometata. In comparatie cu marimea economiei, cantitatea de bani retrasa din sectorul privat a fost mult mai mica in perioada 2014 – 2015 decat in 2008 – 2009. La finalul anului 2015, PIB-ul Rusiei se contracta cu 4%. A fost o performanta mult mai buna decat in perioada 2008 – 2009, in ciuda unei scaderi mai abrupte a pretului petrolului.

A doua mare schimbare a politicilor economice din Rusia fata de perioada 2008 – 2009 a afectat rezervele monetare internationale ale Rusiei. Gratie cresterii pretului petrolului, acestea au crescut cu 140 de miliarde de dolari in perioada 2009 – 2013, ajungand la 500 de miliarde de dolari, ceea ce inseamna o cincime din PIB-ul Rusiei.

Acesta este principalul motiv pentru care Rusia a putut sa fie atat de agresiva in fata puterilor Occidentale pentru ca nu a avut nevoie sa se imprumute de la FMI, asa cum a procedat in 1998. N-o sa tina mult timp, insa Nabiullina are spatiu de manevra.

Pentru a mentine nivelul rezervelor valutare la un nivel decent atunci cand pretul petrolului a inceput sa scada, Nabiullina si-a accelerat planul de a lasa rubla sa se duca la vale. Moneda Rusiei s-a devalorizat numai in 2015 in raport cu dolarul cu 40%! Intarirea rublei ar fi fost o decizie foarte populara, pentru ca ar fi contribuit la intarirea puterii de cumparare, dar Banca Nationala a Rusiei ar fi trebuit sa umble la rezervele valutare pentru mentinerea consumului. In schimb, Nabiullina a directionat acesti bani catre bancile afectate de sanctiuni si spre companiile din sectorul energetic, pentru a le ajuta sa isi achite datoria externa. Rezervele valutare au fost utilizate si pentru a finanta deficitul bugetului de stat. Pe masura ce pretul petrolului pare sa isi revina usor, Banca Nationala a Rusiei incepe sa acumuleze din nou rezerve valutare, tintind din nou pragul de 500 de miliarde de dolari.

Scaderea rublei a generat cresterea inflatiei iar importurile au ajuns sa fie din ce in ce mai scumpe. Rezultatul a fost ca salariile reale, ajustate la rata inflatiei, sa scada cu 10% incepand cu anul 2014 insa sunt de trei ori mai mari fata de nivelul inregistrat in anul 2000, atunci cand Putin si-a castigat primul mandat de presedinte al Rusiei.

Ratele dobanzii, care in 2014 explodasera la 17%, au fost singurul instrument folosit de Banca Nationala a Rusiei pentru a determina scaderea rublei. Ratele mari la donanda au ajutat si la scaderea inflatiei, care, astazi, este la 7%. Tinta Elvirei Nabiullina este de 4%.

Pentru a mai atenua aceasta terapie de soc, guvernul cheltuie 3% din PIB prin a recapitaliza bancile manageriate bine si pentru a-i compensa pe rusii care si-au tinut banii in cele gestionate prost.

In plus, bancilor li s-a permis, temporar, sa isi reevalueze pasivele in valuta la rata de schimb inregistrata inainte de a intra in criza, ceea ce a facut ca bilantul lor sa para mai sanatos decat era in realitate. Acest lucru le-a permis bancilor rusesti sa se imprumute mai mult. Banca Nationala a Rusiei le-a mai permis bancilor sa ofere o reesalonare pe datoriile scadente imediate, o miscare imbratisata cu prudenta de FMI. Toate aceste masuri par sa fi ajutat din plin sectorul bancar: imprumuturile neperformante au ajuns la un nivel mai scazut decat cel inregistrat in 2008 – 2009.

In acelasi timp, Nabiullina a ordonat intarirea controalelor iar Vladimir Putin i-a dat unda verde sa se duca dupa acele banci care erau protejate si pareau de neatins. Peste 200 de licente bancare au fost suspendate incepand cu anul 2014, aproape o cincime din tot sectorul bancar.

Perspectivele economice ale Rusiei pe termen lung sunt, insa, sumbre. Politica monetara adoptata a salvat pe moment tara, dar investitiile straine au scazut dramatic. Pe de alta parte, profiturile corporatiilor au crescut anul trecut cu 50% deoarece valoarea rublei din castigurile straine a crescut.

Tinand cont de nivelurile record de stocuri comerciale de petrol din SUA, precum si declaratiile producatorilor de petrol de sist care au spus ca vor reporni productia de petrol atunci cand pretul unui baril va depasi 40$, este posibil sa anticipam ca, in 2016, pretul mediu al unui baril de petrol Brent nu va depasi 40$. Acest nivel implica o sarcina fiscala de export mai mica asupra sectorului petrolier din Rusia dar, in mod inevitabil, va conduce spre reducerea veniturilor la bugetul de stat.

Scaderea pretului petrolului nu este singura problema a economiei rusesti. In primul rand, in perioada iulie – noiembrie 2015, s-a inregistrat o scadere a investitiilor in capitalul fix. Dar, in decembrie 2015 si in luna ianuarie a acestui an s-a inregistrat si o scadere accelerata si brusca a investitiilor de capital. In al doilea rand, scaderea pronuntata a investitiilor in capitalul fix este afectata de declinul din productia industriala.

Related posts

Vor adânci alegerile parlamentare din noiembrie impasul politic? Spania se confruntă cu a patra rundă de alegeri în patru ani

Adelina Miron

EXCLUSIV Adina Vălean: „Guvernul unei țări, așa cum este cel al României, știe de foarte mulți ani că nu există un viitor al cărbunelui!”

Vlad Epurescu

Cum va funcționa noul fond anti-șoc al zonei euro și de ce nu se poate vorbi, încă, despre un buget comun al statelor care folosesc moneda unică

Adelina Miron

Cum poate Uniunea Europeană să-și revendice rolul de lider pe scena mondială

Adelina Miron

‘’Moartea cerebrală’’ a NATO a trimis Europa ‘’pe marginea unei prăpastii’’, avertizează președintele francez Emmanuel Macron

Adelina Miron

Ungaria și Rusia, prietenie din interes. Ce vor Viktor Orban și Vladimir Putin unul de la altul

Adelina Miron

2 comments

avatar
Caliman Eugan-consultant dezvoltare economica May 3, 2016 at 4:00 pm

Singura, politica bancara nu poate tine sub control o criza – indiferent de natura ei.Rusia are nevoie la fel ca Romania de un proiect economic major, de ,,crestere a competitivitatii/functionalitatii institutionale si economice nationale”, prin care sa valorifice calitativ superior resursele de toate felurile, diminuate din cauza sanctiunilor economice.Din pacate, in Romania clasa politica si guvernele il refuza, iar Rusiei nu are cine sa-l ofere…

Reply
avatar
Caliman Eugen-consultant dezvoltare economica May 3, 2016 at 4:02 pm

Erata:numele-Caliman I. Eugen…

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia