fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Istorie

Euroscepticii de serviciu. Cine s-a opus, de-a lungul vremii, integrarii europene

In ultimele decenii, votantii Batranului Continent au obisnuit sa puna piciorul pe frana atunci cand a fost vorba sa voteze pentru integrarea europeana. Au fost cateva situatii in care europenii s-au razgandit, insa, schimbarile din Europa au fost privite cu scepticism.

Referendumul din 23 iunie din Marea Britanie ar putea sa aiba repercusiuni majore in cazul in care alegatorii vor merge pe mana unui „Brexit”, adica vor prefera iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Cei care sunt in favoarea Brexitului sustin ca Marea Britanie va putea sa exercite un control mai puternic asupra granitelor sale si ca ar putea sa isi negocieze singura acorduri de schimb, separate. Majoritatea economistilor sustin ca iesirea Barii Britanii din Uniunea Europeana va avea un impact negativ pe termen scurt.

Cert este ca referendumurile din Europa nu au fost deloc simple. S-a facut apel mai mult catre emotie si nu spre ratiune. Marea teama este ca oamenii chemati la vot nu vor cantari atent impactul economic al deciziei, ci se vor lasa cuprinsi de frustrare atunci cand se vor gandi la globalizare si la imigranti.

 

5 IUNIE 1975: MAREA BRITANIE II SPUNE „DA” EUROPEI

Marea Britanie s-a alaturat Comunitatii Economice Europene, precursorul Uniunii Europene, in anul 1973, in timpul guvernarii conservatoare conduse de premierul Edward Heath. Laburistii au preluat puterea anul urmator si au vrut sa supuna votului popular alegerea politicienilor.

Tabara celor in favoarea ramanerii Marii Britanii in CEE a obtinut o victorie rasunatoare, 67%, avand si sustinerea premierului Harold Wilson.

conservatori

Atunci, Conservatorii condusi de Margaret Tatcher au sustinut aderarea Marii Britanii in comunitate, intarind ideea  ca aceasta miscare ar sustine politicile economice orientate spre piata. Nu a fost o decizie usoara.

Astazi, Conservatorii sunt cei mai inversunati in privinta ramanerii Marii Britanii in Europa. Primarul Londrei, Boris Johnson si Secretarul Justitiei Michael Gove sunt cei mai vocali sustinatori ai Brexitului.

Acum 31 de ani, CEE era o organizatie mult mai modesta decat este astazi Uniunea Europeana. Iar Marea Britanie era bolnavul Europei, plasandu-se cu mult in spatele Germaniei de Vest si Frantei. Astazi, britanicii stralucesc si ecllipseaza aproape toate economiile din Uniune.

Atunci, blocul european avea in componenta sa doar 9 membri. Astazi vorbim despre 28. Si, in timp ce presa britanica era mult mai normala si a sustinut ramanerea Marii Britanii in Europa, astazi, este fragmentata si ostila.

 

2 IUNIE 1992: DANEZII RESPING, IN PRIMA INSTANTA, TRATATUL DE LA MAASTRICHT

12 natiuni europene semnau in 1992 in orasul medieval olandez Maastricht tratatul care forja politicile externe si de aparare ale blocului european si pava drumul catre o moneda unica – euro.

Aspiratiile fondatorilor Uniunii Europene moderne au fost spulberate de alegatorii danezi, care au respins cu o majoritate extrem de fragila Tratatul de la Maastricht. Pentru a fi pus in aplicare, era nevoie de aprobarea tuturor statelor membre. Oponentii Tratatului se temeau ca economia Danemarcei va fi subjugata de cea a Germaniei si ca va ramane captiva in birocratia de la Bruxelles.

Dupa ce guvernul danez a reusit sa abroge cateva aspecte ale Tratatului, inclusiv aderarea la moneda unica, a avut loc un al doilea referendum pe 18 mai 1993. La avea vreme, 57% din populatia daneza prezenta la urne a votat in favoarea Tratatului. Comunitatea Europeana  a rasuflat usurata.

 

20 SEPTEMBRIE 1992: FRANTA APROBA LA LIMITA TRATATUL DE LA MAASTRICHT

mitteran

Tinand cont de rolul fondator al Frantei in ceea ce astazi numim Uniunea Europeana, Continentul s-a cutremurat atunci cand numai 51% din francezii prezenti la urne au spus „DA” Tratatului de la Maastricht. Majoritatea fragila a fost dovada a cat de nepopular ajunsese, la acea vreme, presedintele Francois Mitterrand, cel care convocase referendumul. Mai mult de-atat, economia Frantei stagna iar integrarea si mai profunda a institutiilor europene ar fi insemnat pentru francezi sa se confrunte cu un nou val de imigranti.

 

8 IUNIE 2001: IRLANDEZII SE OPUN, INITIAL, EXPANSIUNII UNIUNII EUROPENE

Toata lumea se astepta ca Irlanda sa fie studentul model al Uniunii Europene. Subventiile generoase primite de Irlanda au transformat micuta tara intr-o putere economica in toata regula.

Cu toate acestea, alegatorii irlandezi au respins Tratatul de la Nisa, cel care pava drumul spre aderare in Uniune pentru 12 noi membri, majoritatea din tarile din Centrul si Estul Europei, abia iesite din ghearele comunismului.

irlanda

Prezenta la vot a fost scazuta. Opozantii Tratatului se temeau de pierderea suveranitatii tarii iar expansiunea Uniunii Europene ar putea sa atraga Irlanda in conflicte mondiale. Evident, erau temeri ca imigrantii saraci din Estul Europei ar putea sa vada in Irlanda un Taram al Fagaduintei.

Pe 12 octombrie 2002 a avut loc un al doilea referendum, iar alegatorii au ales intr-o majoritate coplesitoare Tratatul de la Nisa. In plus, irlandezii au obtinut garantia ca pot sa nu participe la operatiuni militare.

 

14 SEPTEMBRIE 2003: SUEDIA REFUZA MONEDA EURO

Suedezii au respins cu o majoritate coplesitoare aderarea tarii in spatiul monedei unice. A fost o surpriza uriasa pentru premierul Goran Persson, cel care convocase referendumul asteptandu-se ca cetatenii Suediei sunt pregatiti sa isi abandoneze Krona, vechea moneda nationala.

Rezultatul a subliniat frica suedezilor in fata integrarii europene. Suedia abia aderase de 8 ani in Uniune. Asasinarea Annei Lindh, fostul ministru de Externe si un partizan al monedei euro, a cutremurat Suedia, insa nu i-a determinat pe alegatori sa isi schimbe opinia.

Danemarca, celalalt membru scandinav al UE, a ales sa isi pastreze moneda nationala. Finlanda este membru al zonei euro inca de la conceperea acesteia, in 1999. Islanda si Norvegia nu sunt membri ai Uniunii Europene.

 

29 MAI 2005: FRANTA IESE LA VOT PENTRU CONSTITUTIA EUROPEI. SI SPUNE „NU”!

Valery Giscard d’Estaing, unul din fostii presedinti ai Frantei, a fost cel care a redactat primul draft al Constitutiei Uniunii Europene. Documentul de 300 de pagini avea scopul de a deschide calea pentru un proiect legislativ comun in materie de drepturi si libertati dar si a reduce capacitatea statelor membre de a vota decizii in domeniul azilului si imigratiei.

franta

Francezii au respins cu o majoritate coplesitoare proiectul Constitutiei. Revolta francezilor s-a suprapus peste furia pe care o manifestau atunci cand auzeau numele presedintelui de la acea vreme, Jacques Chirac. Economia nu mergea bine si exista temerea ca modelul social francez era amenintat.

 

1 IUNIE 2005: OLANDEZII RESPING SI EI PROIECTUL CONSTITUTIEI UNIUNII EUROPENE

La doar cateva zile dupa ce Franta a respins Constitutia Europeana, olandezii sunt chemati la vot si spun un „nu” hotarat. La fel ca Franta, Olanda este una dintre cele sase natiuni care au fondat Uniunea Europeana. Alegatorii olandezi erau furiosi ca, la vremea votului, tara lor era cel mai mare contributor net pe cap de locuitor la bugetul Uniunii Europene, cu toate ca nu era cea mai bogata tara a blocului.

Olandezii se temeau si de faptul ca, ratificarea documentului, ar fi incurajat acceptarea Turciei, unui vechi candidat, in Uniunea Europeana.

 

12 IUNIE 2008: IRLANDEZII IAR VOTEAZA „NU”. APOI SE RAZGANDESC…

Tratatul de la Lisabona era o matrita care sa modeleze birocratia blocului si sa impuna o serie de schimbari in stilul de guvernare si care erau cuprinse in Constitutia Uniunii Europene pe care alegatorii olandezi si francezi au respins-o.

irlanda2

Irlandezii au respins Tratatul de la Lisabona sub auspiciul ca autodeterminarea nationala va fi subminata. Tratatul transforma Consiliul European in organism decizional format din liderii statelor membre si schimba sistemul de vot in asa fel incat foarte putine decizii ar fi avut nevoie de o majoritate simpla ca sa treaca.

Votul populatiei i-a lasat masca pe politicieni si pe oamenii de afaceri, care incurajasera semnarea Tratatului. 16 luni mai tarziu, vazandu-se in plina criza economica, irlandezii s-au razgandit si au votat in favoarea Tratatului.

 

6 APRILIE 2016: OLANDEZII ARUNCA IN AER ACORDUL CU UCRAINA

Sustinatorii integrarii europene au suferit o ingfrangere amara atunci cand alegatorii olandezi au respins covarsitor acordul de cooperare si schimb intre Uniunea Europeana si Ucraina. Cu doar trei luni inainte de referendumul din Marea Britanie, plebiscitul olandez a fost o readucere aminte a cat de fragil este suportul popular pentru Uniunea Europeana.

Related posts

O poză veche de 35 de ani cu Francois Mitterand și Helmuth Kohl ne aduce aminte de valorile Uniunii Europene

Vlad Epurescu

Întoarcerea spiritului din 1989 pentru salvarea democrației europene de astăzi

Adelina Miron

Ziua libertății, sau când s-a prăbușit Zidul Berlinului

Europolitics.ro

Anul în care Hitler, Trotsky, Freud și Stalin au locuit în același oraș

Adelina Miron

Cum s-a ridicat Uniunea Europeană din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial și de ce contează în ecuația Brexitului

Adelina Miron

Ce ar putea învăța Boris Johnson din experiențele lui Boris Elțîn și Václav Klaus pentru situația în care se află Marea Britanie

Adelina Miron

1 comment

avatar
Caliman Eugen-consultant dezvoltare economica May 3, 2016 at 4:42 pm

1.UE are un singur oponent major, caruia nu are cum sa-i faca fata:stagnarea economica, determinata de pierderea ,,modelului national de dezvoltare economica”, constituit din restrictii vamale si tarifare, moneda proprie si politici proprii valutare si monetare, dreptul de a incheia acorduri sau contracte economice convenabile, cooperari economice, energetice si industriale libere, reglarea dupa interese si nevoi a emigratiei, reducerea costurilor/ajutoarelor sociale pentru emigranti, etc.Toate aceste atributii, care faceau clasa politica si partidele politice sa se intreaca in a le realiza cit mai benefic pentru o tara, nu mai sint permise odata cu integrarea.
Iata insa, ca Anglia le-a obtinut de la UE, ceeace face ca toate acordurile cu UE sa fie desfiintate de facto.Chiar daca nu se va retrage formal din UE si populatia nu va vota Brexitul, Anglia nu se mai afla practic in UE.Iar acest proces este molipsitor si continuarea lui ar insemna insasi disolutia UE!
2.UE are totusi o solutie la aceasta situatie dizolvanta a integrarii efective – constind intr-un inlocuitor eficient al modelului economic pierdut la integrare.Este vorba de un proiect de aducere a competitivitatii/functionalitatii economice a tarilor componente, la indici superiori, catre cel al Singaporelui:1.
Din pacate, Europa nu cunoaste si nu stapineste tehnicile calitative asiatice ale dezvoltarii economice prin functionalizarea si cresterea performantei institutionale.Iar acest minus stiintific, va conduce la dezintegrarea unui bloc economic, incapabil sa utilizeze ceeace are mai pretios ,,concurenta asiatica”:instrumentarul nou al epocii globalizarii, compus din mediul economic national absolut permisiv si functional, pentru lumea afacerilor…

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia