fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Stiri

Marile interese economice din Asia: cine vrea sa uneasca Coreea de Nord cu Coreea de Sud

De la Peninsula Coreeana trebuie sa ne asteptam numai la neprevazut. Evenimentele care se desfasoara in aceasta zona a Globului ar putea conduce spre ceva la care nimeni dintre noi nu ar putea, astazi, sa conceapa: reunirea Coreei de Nord cu Coreea de Sud! Sub o forma sau alta…

Era izolarii extreme a Coreei de Nord ar putea sa cunoasca ultimele sale zile. Din punctul de vedere al americanilor, Coreea de Nord este ultimul bastion. Dintre cele sase tari pe care guvernul Bush le-a numit ca facand parte din „Axa Raului” – Iran, Irak, Cuba, Libia, Siria si Coreea de Nord –  Kim este singurul lider care pana acum fie nu a fost ucis (Saddam Hussein si Gaddafi), atacat (Assad) sau care sa isi fi reconsiderat pozitia fata de SUA, asa cum au facut-o Cuba si Iran.

Tinand cont de schimbarile care se petrec in Asia, pozitia Coreei de Nord pare sa nu mai fie sustenabila. Reunificandu-se sau nu cu vecinii sai din Sud, este de asteptat ca, sub conducerea lui Kim Jong Un, Coreea de Nord sa ajunga un stat cu totul si cu totul diferit fata de cel lasat de tatal actualului lider de la Phenian.

 

Pe scurt:

  • In Asia de nord-est asistam la o trecere de la un sistem guvernat de doua puteri (americani si comunisti) la unul in care marile hotarari sunt luate de trei mari actori (americanii, chinezii si japonezii).
  • Rusia, Coreea de Sud si China (adica Asia Continentala de Est) se confrunta cu o incetinire a ratei de crestere economica. „Cutremurul economic” se va resimti, in variate forme, si in Coreea de Nord
  • Schimbarile politice si de generatie care se petrec in Estul si Sudul Asiei, inclusiv in Coreea de Nord, vor provoca urme adanci in aceasta zona a lumii

 

 

Geografie

geografie

Ceea ce se intampla, astazi, in aceasta tara, nu poate fi inteles fara a ne uita la pozitionarea geografica a intregii Peninsule si la evenimentele istorice care au macinat aceasta zona a lumii.

Peninsula Coreea are o lungime nord-sud de 1.100 km de la partea continentală a Asiei până la Oceanul Pacific la est, învecinându-se cu Marea Japoniei, Marea Chinei de Est la sud, Marea Galbenă la vest, Strâmtoarea Coreii legând primele două mări. Granita din nord-est a Peninsulei se afla la aproape 100 de kilometri de Vladivostok, cel mai mare port estic al Rusiei.

Prin prisma asezarii sale georgrafice, Peninsula Coreeana prezinta o amenintare palpabila atat pentru China cat si pentru Japonia si Rusia. Cele doua tari pot sa impiedice accesul Japoniei la Marea Chinei de Est si la Oceanu Pacific din Marea Japoniei. In plus, ar putea impiedica accesul Chinei catre Marea Galbena si spre Shanghai.

 

Istorie

paralela 38

Timp de sute de ani, până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Peninsula Coreeana a fost unita. După terminarea Războiului din Coreea, în 1953, partea de nord este Coreea de Nord, iar partea de sud Coreea de Sud.

Deznodamantul celui de-Al Doilea Razboi Mondial nu a redus importanta Peninsulei Coreene. Concluziile Conferintei de la Yalta n-au facut decat sa il elimine pe unul dintre cei mai importanti jucatori din regiune. In locul Japoniei au aparut SUA. Infrangerea Japoniei din cel de-Al Doilea Razboi Mondial i-a pus capat hegemoniei sale in Peninsula Coreeana.

La fel cum s-a intamplat cu Germania, Coreea a fost impartita in doua. Trupele sovietice si sustinatorii lor au ocupat taramul din nord iar americanii au preluat sub ocupatie sudul.

Pentru ca nu vedeau un avantaj strategic insemnat, americanii au fost prinsi cu garda jos atunci cand Nordul a atacat Sudul, in iunie 1950. Presedintele SUA de la acea vreme, Harry Truman, si-a facut bine calculele. Daca Sudul ar fi fost invins de Nord, Japonia ar fi fost victima sigura. Decizia lui Truman, luata intr-un weekend, aceea de a apara Coreea de Sud, a modelat nord-estul Asiei moderne iar SUA s-a declarat unul dintre garantii securitatii nationale a Coreei de Sud.

 

Rusia isi doreste o apropiere intre Coreea de Nord si Coreea de Sud, poate chiar si unirea celor doua state!

saupload_map_vostok_eng

Economia Rusiei este in colaps. Preturile materiilor prime sunt in continua scadere. Europa se confrunta, la randu-i, cu o crestere economica lenta. Rusia a fost unul dintre sustinatorii Coreei de Nord intrucat vede in aceasta tara o contrapondere la China, Japonia si Coreea de Sud. Daca economia Rusiei nu isi revine rapid, atunci, Coreea de Nord trebuie sa se adapteze repede si sa se descurce fara singurul sau aliat de pe Mapamond.

Rusia a incercat sa exporte materie prima in Coreea de Sud. Kremlinul se confrunta cu problemele generate de sanctiunile dictate de Vest in urma anexarii Crimeii, in 2014. Castigurile sale din energie sunt amenintate de ridicarea embargoului impus Iranului, de boom-ul american al gazelor de sist si de faptul ca Japonia ar putea sa isi redeschida centralele nucleare dupa devastatorul cutremur de la Fukushima.

Cu toate ca Rusia nu este foarte incantata sa vada in Coreea de Sud un aliat atat de apropiat al SUA, Kremlinul s-ar bucura sa le vada pe cele doua Coreei mai unite, pentru a servi ca o contragreutate in Pacific la China si Japonia. Cea mai directa cale pentru ca Rusia sa exporte in Coreea de Sud materie prima este sa o faca prin Coreea de Nord, teritoriu ce separa Seulul de Vladivostok.

 

Coreea de Nord ce spune?

kim

Tanara generatie de politicieni ai Coreei de Nord, a carei emblema este liderul suprem Kim Jong Un, a copilarit in timpul anilor ’90, dupa prabusirea Uniunii Sovietice, dupa ce a inceput miracolul economic al Chinei si in timpul revolutiei internetului. Probabil ca nu va vine a crede, dar Kim Jong Un a studiat in Elvetia, in contrast cu tatal sau, Kim Jon Il, care a fost educat in China in timpul erei maoiste.

Astazi, Kim ar trebui sa se uite cu frica spre Bashar al-Assad. La fel ca si Kim, Assad a preluat puterea Siriei la o varsta frageda de la tatal sau. Assad a fost la putere timp de 10 ani pana la izbucnirea Razboiului Civil. Kim se afla la putere la jumatatea celui de-al cincilea an al sau de leadership. Intre timp, numarul nord-coreenilor care mai sunt astazi in viata si au prins si vremurile dictaturii lui Kim Il Sung incepe sa se reduca rapid.

Populatia Coreei de Nord este impartita in doua. Avem o grupa formata din oameni intre 40 si 50 de ani si o alta alcatuita din tineri, de 15 – 25 de ani. Peste zece ani de-acum incolo, forta de munca inaintata in varsta nu va mai fi calificata pentru munca manuala in timp ce numarul de tineri care se vor bucura de primul lor serviciu va incepe, de-asemeni, sa scada. In acel moment, Coreea de Nord ar putea sa se gaseasca in situatia in care sa importe capital, probabil de la Coreea de Sud.

De mentionat este ca cei din grupa de varsta 40 – 50 de ani sunt copii familiilor destramate de Razboiul Coreean, din perioada 1950 – 1953. In urmatoarea decada, acesti oameni vor avea, probabil, o ultima sansa de a-si reintregi familia inainte ca parintii lor, inaintati in varsta, sa treaca in nefiinta.

In final, Coreea de Nord ar putea sa profite si sa fie o ruta terestra intre China si Coreea de Sud. Seul este la 600 de kilometri de Sheniang si Dalian, doua mari orase ale Chinei. In plus, Coreea de Nord ar putea sa castige si mai mult daca s-ar face conexiuni prin Marea Galbena, de-a lungul Golfului Bohai intre provinciile chinezesti Liaoning si Shandong sau de-a lungul Stramtorii Coreene si care sa lege si mai mult China de Coreea de Sud.

 

De ce i-a convenit Chinei sa fie in preajma unei tari retrograde si sarace?

Pe vremea cand China era condusa prin compromis, comitete si consensualism, liderilor acestei tari le placea la nebunie sa se compare cu Coreea de Nord. Isi spuneau ca, ok, nu au un sistem politic democrat dar, macar nu suntem precum nord-coreenii. Astazi, desi China a inceput sa se reintoarca spre directia unui leadership bazat pe un tatuc care face si desface, asa cum este Xi Jinping, ultimul lucru de care China ar avea nevoie ar fi ca Xi sa fie comparat cu Kim Jong Un.

Cu toate ca este cel mai plimbat lider din istoria Chinei, Xi Jinping nu a fost, pana acum, in Coreea de Nord. Kim Jong Un, la randul sau, nu a parasit tara practic de cand a preluat puterea Coreei de Nord. Acest lucru se va schimba iar Kim ar putea sa ajunga la Beijing in urmatoarele cateva luni.

 

Japonia isi face o triumfala reintrare in scena

roboti

Renasterea Japoniei pusa la cale de premierul Shinzo Abe ar putea fi inceputul unui come-back spectaculos al acestei tari. Economia Japoniei este mult mai putin expusa vartejurilor in care este prinsa China. Asta spre deosebire de Coreea de Sud si Taiwan. Japonia ar putea fi marele beneficiar de pe urma problemelor Rusiei. Fiind dependenta de importurile energetice, scaderea preturilor petrolului va avantaja din plin Japonia.

In plus, aceasta tara va beneficia mai mult decat oricare alta tara de era robotilor, tinand cont de expertiza tehnologica de care dispune dar si de imbatranirea accelerata a fortei de munca. Robotii japonezi ar putea sa faca forta de munca a Chinei mult mai putin valoroasa.

Japonia trebuie sa se decida daca va importa mai multa cantitate de energie pentru a-si alimenta robotii sau va continua sa externalizeze din ce in ce mai mult activitatea sa industriala catre tari precum Thailanda si Taiwan. In orice caz, Japonia va deveni mult mai activa in aceasta regiune si mult mai agresiva atunci cand va veni vorba despre accesul la pietele straine.

 

Ce va face China daca Japonia isi va arata coltii?

xi jinping

Daca Japonia va deveni din ce in ce mai importanta, atunci China va dori sa creeze o falie in alianta americano-japoneza. Cel mai bun mod in care China poate sa atace este prin Peninsula Coreeana. SUA tine la alianta sa cu Coreea de Sud, in timp ce Japoniei ii displace. Japonezii si coreenii au o relatie foarte proasta, tinand cont de hegemonia Japoniei din Peninsula. Americanii si-ar dori si ei, la fel ca rusii, ca Peninsula sa fie din ce in ce mai unita in timp ce japonezii nu privesc aceasta miscare cu incredere.

Luati in considerare Razboiul Coreean (1950 – 1953). Puterea militara a Japoniei a fost decimata in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. China a profitat si a reusit sa divizeze Peninsula Coreeana deoarece se temea de o Coree unita, sustinuta de americani, exact langa Beijing.

Pana acum, China nu a luat in considerare sa se foloseasca de Coreea de Nord pentru a-i scinda pe americani si pe japonezi, deoarece Japonia nu mai era un pion cheie. O situatie similara s-a petrecut in anii ’90, atunci cand SUA a explodat economic iar Uniunea Sovietica s-a prabusit si Japonia a intrat in „decada anilor pierduti”.

Daca Japonia creste si redevine puternica, atunci China si-ar dori ca Peninsula Coreana sa fie mai unita pentru a actiona ca un tampon in relatia China – Japonia. Pe de alta parte, daca Japonia si China si-ar rezolva problemele si ar invata sa coexiste politic, atunci SUA si Rusia si-ar dori ca Peninsula sa se uneasca pentru a servi ca un tampon pentru ele in fata Chinei si a Japoniei.

 

Ce isi doreste Coreea de Sud?

info cele doua corei

Cresterea economica a acestei tari a inceput sa incetineasca ca efect la contraperformantele economiei Chinei.

Coreea de Sud a trecut in randul statelor cu o economie „dezvoltata”. PIB-ul pe cap de locuitor este de 28,000 de dolari in termeni nominali si, in timp ce nu isi doreste sa suporte efortul financiar de a resuscita economia Coreei de Nord, ar putea, totusi, sa vada o serie de oportunitati din eventuale schimburi economice cu tara lui Kim Jong Un.

Coreea de Nord dispune de una dintre cele mai mari rezerve de antracit, un tip de carbune de o calitate foarte mare. Coreea de Sud este unul dintre cei mai mari importatori la nibvel mondial de combusitibil fosil si de carbune, in mod special. Desigur, Coreea de Nord are o forta de munca extrem de ieftina iar Sudicii se confrunta cu procesul imbatranirii populatiei. In plus, costurile cu forta de munca au inceput sa creasca.

In ultima perioada, preturile carbunelui au inceput sa se prabuseasca. Acest lucru ar putea pune o presiune formidabila pe economia cvasi-inexistenta a Coreei de Nord, care a devenit cel de-al treilea furnizor de carbune al Chinei in ultimii ani. China contabilizeaza peste 90% din totalul exporturilor nord-coreene.

In conditiile in care China si Asia de Nord-Est se confrunta cu incetinirea ritmului de crestere economica dupa o lunga perioada de expansiune economica, Coreea de Nord ar putea sa iasa rapid din izolare. Ar fi ultima sansa pentru ca Asia de Nord-Est sa stimuleze cresterea economica din aceasta zona.

China, spre exemplu, ar putea sa se foloseasca de postura sa de sfatuitor al Coreei de Nord pentru a obtine avantaje economice de la SUA. In plus, China are o motivatie puternica pentru a se implica in evitarea unui conflict intre cele doua Corei. Ultimul lucru de care ar avea nevoie in momentul de fata ar fi gestionarea unei crize de refugiati in cazul in care unul dintre cele doua state s-ar prabusi. Milioane de coreeni traiesc deja in China, aproape de granita cu Coreea de Nord.

Related posts

Dependența financiară a Germaniei față de China cenzurează discursul despre respectarea drepturilor omului

Adelina Miron

Europa se îndreaptă tăcută către recesiune, iar efectele sale s-ar putea propaga pe scară largă

Adelina Miron

Cele mai tăcute alegeri prezidențiale: nicio dezbatere, nicio temă de campanie. Momentele marcante ale alegerilor post-decembriste

Europolitics.ro

Poate fi Belarusul cheia soluționării problemelor dintre NATO și Rusia?

Adelina Miron

Cum a eșuat România și nu a mai dezvoltat Parteneriatul Strategic cu SUA și cum și-a consolidat Polonia relația cu administrația de la Casa Albă

Vlad Epurescu

Poate Grecia să își redreseze economia? Ce spune FMI

Adelina Miron

Leave a Comment

trusted online casino malaysia