fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Zona Euro

De ce Germania se opune unui razboi economic cu Rusia iar Hollande trage cu dintii de contractul pentru navele Mistral

SUA si Uniunea Europeana au inceput blocada economică împotriva oligarhilor ruşi, inghetandu-le conturile si limitandu-le tranzitul spre unele tari din Vest. Masurile par timide, insa un razboi economic ar provoca daune semnificative de ambele parti.

Rusia a anexat Crimeea la finalul unei operatiuni de manipulare si oportunism care va ramane in cartile de istorie. Ce poate face Europa in fata demonstratiei de forta a Rusiei? Mai nimic, poate doar sa limiteze proporţiile dezastrului… Sanctiunile economice impuse Rusiei inainte si dupa ce Vladimir Putin a semnat actul prin care Rusia a anexat Crimeea sunt departe de a provoca griji la Moscova.

Liderii europeni sunt în faţa unei noi provocări: cum pot stopa expansiunea Rusiei, criza din Ucraina si cum pot razbuna victimele atentatului comis asupra avionului MH17? Oare pot să treacă peste interesele economice naţionale şi să acţioneze împreună pentru a stăvili ameninţarea Rusiei?
Industria militara: va anula Franta contractul cu Rusia pentru navele Mistral?

Marea Britanie a reactionat, pana acum, cel mai virulent. Este singurul stat european care a sistat exportul de licente militare catre Rusia. Valoarea acestora este in jurul a 100 de milioane de euro.

Francezii, insa, au fost ceva mai nesiguri. Ei au primit niste bani in avans de la rusi pentru derularea contractului pentru furnizarea navelor de razboi Mistral iar anularea acestui contract ar putea sa indrituiasca Rusia sa ceara compensatii si daune in valoare de miliarde de euro! Pe de alta parte, francezii isi facusera socotelile cu banii rusilor iar industria de aparare a Frantei are nevoie ca de aer de cei 1,7 miliarde de euro. Pe de alta parte, Rusia ar putea sa isi intareasca foarte mult flota din Marea Neagra.

La sfarsitul lunii iunie, Russia Today anunta ca peste 400 de marinara rusi au ajuns in portul francez Saint-Nazaire pentru a se antrena pe primul operator maritim Mistral de transport pentru elicoptere. Dupa ce separatistii pro-rusi au doborat cursa MH17, Franta a fost pusa sub o presiune enorma, politica si mediatica, pentru a rupe contractul cu rusii.

David Cameron, premierul Marii Britanii:

Sincer sa fiu, in Marea Britanie ar fi de neconceput derularea contractului dupa un asemenea dezastrului. Ceea ce face Franta este incredibil!

Franta a dus o lupta acerba cu Germania si cu Spania ani de-a randul ca sa securizeze contractul pentru livrarea navelor Mistral. Asta in ciuda presiunilor exercitate de statele Baltice si de SUA.

Dimitri Rogozin, prim-ministrul adjunct al Rusiei:

Sunt miliarde de euro angrenati in aceasta afacere. Francezii sunt foarte pragmatici. Ma indoiesc ca vor rupe contractul. Daca se va intampla asta, nu numai ca ne vom cere banii inapoi, dar vor trebui sa achite si operatiunile pe care noi le-am facut in Rusia.

Pe de alta parte, Francois Hollande, presedintele Frantei, a dat asigurari ca totul este conform contractului si ca navele Mistral vor fi livrate in octombrie, asa cum este stipulat.

Faptul ca Franta nu va ceda atat de usor la acest contract pune sub semnul intrebarii intentiile serioase ale Uniunii Europene, precum si mijloacele de care dispune, pentru a impune niste sanctiuni chiar serioase si de care Rusia sa se teama.

 

Germania, marea perdanta a sanctiunilor economice impuse Rusiei, dar marea beneficiara a gazului rusesc

Liderii europeni dovedesc ca sunt neputinciosi si nu vor reusi sa loveasca Rusia acolo unde o doare mai tare. In timp ce Putin a semnat un acord cu China pentru a livra gazul rusesc si in Asia, europenii au tot interesul sa nu rupa dialogul cu rusii.

Cel mai mare partener de schimb al Rusiei este Uniunea Europeana iar valoarea comertului, in 2012, a fost de 268 de miliarde de euro. UE importa din Rusia petrol si gaze naturale. Germania este cel mai mare importator. Zona Euro abia isi revine din recesiune, cine si-ar dori o lupta pe viata si pe moarte cu Rusia?

Impunerea restrictiilor pe exporturile rusesti de gaze si petrol este o utopie, intrucat Europa este dependenta de gazul rusesc. Trei sferturi din gazul pe care il exporta Rusia se duce in Europa!

Rusia livreaza anual prin Nord Stream cam 55 de milioane de metri cubi de gaz. O treime reprezinta partea Germaniei care, la randul sau, importa in Rusia automobile, produse din industria chimica si masinarii.

Germania a colaborat indeaproape cu Rusia pentru a vedea realizat Nord Stream-ul. Este solutia prin care sunt alimentate fabricile nemtesti care genereaza bunurile exportate de germani si fara de care cea mai puternica economie a Uniunii Europene s-ar face bucatele. Iar daca economia Germaniei ar avea de suferit, atunci zona euro s-ar intoarce rapid in recesiune. Evident, reactia Germaniei la abuzurile Rusiei a fost una care nu a iesit in décor.

Pe de alta parte, una din patru companii germane care au afaceri peste hotare au fost afectate in mod direct de sanctiunile internationale impuse Rusiei. Anuntul acesta a fost facut de Camera de Comert si de Industrie a Germaniei. In Rusia activeaza peste 6.200 de companii germane care au active in Rusia in valoare de 20 de miliarde de euro. 300.000 de locuri de munca sunt dependente de comertul cu Rusia.

 

Si americanii ar avea de suferit…

Rusia nu are prea multe arme cu care sa lupte impotriva sanctiunilor economice impuse si care le vor fi impuse dupa doborarea cursei MH17. Dar, Rusia are la indemana motoarele folosite de rachetele spatiale si de care Pentagonul are nevoie!

Spectrul ca americanii sa ramana fara motoarele RD-180 pe care le folosesc pentru a lansa satelitii din domeniul industriei militare incepuse sa se prefugureze dupa ce un politician rus a amenintat ca va retrage echipamentele  si motoarele respective in semn de protest pentru sanctiunile impuse dupa criza din Ucraina. Asocierea de tip joint-venture dintre Lockheed Martin Corp si Boeing a asigurat ca o noua serie de motoare vor fi livrate in luna august si ca exista rezerve de acest gen pentru doi ani si jumatate.

Pe de alta parte, Parlamentul rus se pregateste de noi legiferari pentru a se desprinde de dependenta fata de tehnologia straina oferita de americani. Aceasta manevra ar cauza probleme serioase celor de la Microsoft si IBM. Duma de Stat a Rusiei va intocmi un proiect de lege prin care le va cere agentiilor guvernamentale si intreprinderilor de stat sa achizitioneze software si hardware de la producatorii locali.

Hewlett-Packard, IBM, Microsoft, Cisco, Oracle si germanii de la SAP au obtinut in Rusia un venit totalizat la 8,1 miliarde de de dolari in 2013. 78% din aceasta suma a fost realizata de Hewlett-Packard si IBM. Actiunile tuturor acestor companii au scazut pe bursele unde sunt listate. Pe de alta parte, companiile de tehnologie americane au anuntat ca ar putea sa isi restrictioneze serviciile oferite bancilor rusesti si companiilor care intra sub incidenta sanctiunilor dictate de americani.

Related posts

Cadoul de final de mandat al lui Mario Draghi: BCE reduce ratele dobânzilor și relansează programul de cumpărare de obligațiuni

Adelina Miron

Christine Lagarde anunță o schimbare importantă la Banca Centrală Europeană care îi privește pe toți contribuabilii europeni

Adelina Miron

Angela Merkel și finalul Epocii de Aur pentru economia germană. Ce ar însemna pentru Cancelar intrarea economiei în recesiune

Vlad Epurescu

Se află Germania pe drumul către recesiune?

Vlad Epurescu

Se gripează zona euro?

Vlad Epurescu

O lecție pentru România: cum și-a refăcut Grecia cel mai periculos drum național cu bani europeni

Vlad Epurescu

8 comments

avatar
Gabi R July 22, 2014 at 10:28 am

singura solutie e razboi,ocuparea Moscovei si judecarea lui Putin 🙂

Reply
avatar
nico July 22, 2014 at 2:15 pm

cred ca o solutie mai inteleapta ar fi anchetarea si deposedarea de averi a celor de pe Wall Street, care ne-au bagat in tipul nasta de economie inh ultimii 20 de ani (boom & bust)

Reply
avatar
Suspectul July 22, 2014 at 5:34 pm

nu cei de pe WS au creat valul boom-bust, ci bancile centrale cu tiparnitele turate la maxim. ei doar s-au lasat dusi de curent, incercand sa profite cat mai mult in valurile speculative.

Reply
avatar
tete July 22, 2014 at 10:20 pm

Istoria influentelor rusesti in Franta este lunga si deloc frumoasa. Incepand cu Romain Rolland, continuand cu PCF, URSS a avut mereu o voce puternica in Franta. Devoalarea subventionarii lui George Marchais de catre rusi a retras rolul PCF in politica franceza intr-un plan secund. Reorientarea a fost simpla: Hollande este continuatorul. Asa cum la noi sunt destui aserviti intereselor Rusiei, asa au impanzit Europa, bazandu-se pe lacomia celor aflati la conducere. Schroeder, dupa terminarea mandatului, a primit o functie (sinecura) de la rusi ! Practic, Rusia nu si-a incetat nici-un moment ofensiva, caderea URSS neavand nici o importanta, subminand eforturile de realizarea Europei Unite. Speram, idealist, ca actuala criza ar putea remedia cate ceva !

Reply
avatar
Ana July 27, 2014 at 10:33 pm

Da, aveti mare dreptate!
Si este pacat!

Reply
avatar
Buzz July 23, 2014 at 12:00 am

Senior U.S. intelligence officials say they have no evidence to directly link the Russians to the downing of Malaysia Airlines Flight 17, which killed 298 people, the Associated Press reports:

[Officials] say the passenger jet was likely felled by an SA-11 surface-to-air missile fired by Russian-backed separatists in eastern Ukraine and that Russia “created the conditions” for the downing by arming the separatists.

The officials, who would not allow their names to be used as part of the ground rules for the briefing, say the plane was “most likely shot down by mistake.”

U.S. officials said they did not learn that Pro-Russian separatists had SA-11 missiles until after the plane was hit, Reuters reports.

Reply
avatar
Ana July 27, 2014 at 10:33 pm

Dar cine este vinovat pentru doborarea avionului?
Nu Rusia este vinovata oare?
Sunt oare vinovati ucrainenii, care nu mai suporta atata dominatie din partea rusilor???
Este evident ca rusii extremisti sunt vinovati pentru doborarea avionului.

Reply
avatar
Ana July 27, 2014 at 10:30 pm

Observatia autorilor articolului este neadecvata subiectului, fiindca nu se poate compara, in felul asta, caderea Imperiului Austro-Ungar cu o cadere a Uniunii Europene!

Nu inteleg cum de autorii articolului pot comite aberatia de a pune pe picior de egalitate:
– fostul Imperiu Austro-Ungar (care a zdrobit Europa) cu actuala Uniune Europeana (cu multe hibe, dar o entitate politica cu aspiratii democratice)
si
– atentatul impotriva arhiducelui Ferdinand (un act terorist, dar cu intentii patriotice) cu asasinarea a mai mult de o suta de civili nevinovati de catre fortele armate pro-ruse din estul Ucrainei (care este o simpla crima)?
Conform autorilor articolului, ar rezulta ca Rusia in frunte cu Putin este o biata victima nevinovata, ceea ce este FALS!

Eu le doresc acestor ziaristi sa invete sa scrie, dar sa se documenteze in istorie mai intai!

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia