fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Istorie

Istorie / Mort sau viu: misterul fugii lui Martin Bormann din Buncarul lui Hitler

Pe 30 aprilie, la ora 15:30, Hitler se sinucidea impreuna cu Eva Braun. Berlin era aproape ras de pe fata pamantului. Trupele rusesti incepeau sa se instaleze si sa puna stapanire si pe periferiile orasului. Obuzele explodau necontenit iar Germania pierdea cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

bormann1

Martin Bormann a fost mana dreapta a lui Hitler. A fost executorul testamentului sau si omul de incredere al Fuhrerului, desi, la multa vreme de la moartea acestuia, s-a spus despre Bormann ca ar fi fost spion rus.

Bormann s-a nascut pe 17 iunie 1900, la Wegeleben, fiu al unei familii lutherane. Multi spun ar fi murit pe 2 mai 1945, insa misterul mortii sale s-a transformat intr-o legenda care a aprins mintea multor scriitori. Lui Bormann nu prea i-a placut scoala si a preferat sa lucreze la o ferma pana cand s-a inrolat in armata Germaniei, in Primul Razboi Mondial. A devenit membru al Freikops-ilor, luand parte la numeroase asasinate.

Ascensiunea sa incepe pe 2 septembrie 1929, atunci cand o ia de nevasta pe Gerda Buch, al carei tata era membru proeminent in Partidul Nazist. Martor la casatorie nu a fost altul decat Hitler, care avea sa ii si boteze primul copil, Adolf Martin.

Martin Bormann era un tip cu un gat gros, buze subtiri si privire aspra. Ajunsese sa-i administreze lui Hitler veniturile obtinute in urma vanzarii Mein Kampf-ului. Cu banii obtinuti cumpara tablouri si proprietati pentru Fuhrer. Bormann a fost si cel care a construit faimosul Berghof din Berchtesgaden, o vila a lui Hitler pe care o detinea in Alpii Bavarieni.

 

Bormann se apropie si mai mult de Hitler

Incet-incet, Bormann avea sa controleze toate decretele si legile. Profitand de fuga lui Rudolph Hess, s-a apropiat si mai mult de Hitler. El a initiat decretul privind eutanasierea bolnavilor suferind de alienare mintala. In mintea lui, el voia sa construiasca un nationalism german bazat pe exterminarea evreilor, slavilor si crestinilor. Ucrainienii trebuiau sa dispara de pe fata pamantului iar politica sa externa se limita la exterminarea populatiei non-germane. Femeile insarcinate erau obligate sa avorteze iar infiintarea unui sistem medical german pentru popoarele ocupate din Est a fost interzisa.

Bormann a fost unul dintre promotorii operatiunii Noapte si ceata prin care s-a vizat eliminarea oricarei opozitii a nazistilor si ai Solutiei finale.  El era o combinatie intre Hess si Himmler, adica intre refuzul pentru eticheta si pentru a se ridica la inaltimea intelectuala a celor care ii erau superiori din punct de vedere intelectual si arivismul dus pana la extrem, avand un dispret profund pentru orice forma de viata si de adevar.

Hitler il numea “Mein Sfix” pe aceasta fiinta corupta moral si care nu mai avea nicio sansa de reabilitare. Bormann si Gerda au dat nastere la noua copii, 5 baieti si patru fete, care au fost scoliti cu temeinice in credinta Fuhrerului si anti-crestinitate. Pentru sotia lui era important ca Germania sa aiba cat mai multi copii crescuti in spiritul nationalist al lui Bormann, asa ca i-a propus barbatului sau sa-i faca copii si prietenei sale celei mai bune, actrita Manya Behrens. Gerda si Martin Bormann intentionau sa legalizeze dubla-casatorie, numai pentru a-si duce idealul la bun sfarsit.

Atunci cand a implinit 56 de ani, Hitler era o carpa. Aproape paralizat si cu parul incaruntit, Hitler nici nu mai era in stare nici macar sa scrie. Goring si Himmler au incercat sa ii faca o vizita pentru a-l convinge sa incheie o pace cu americanii, in ideea ca acestia, bucurosi de sprijinul armatei germane, ar intoarce armele impotriva rusilor. Era o utopie, intrucat rusii ocupasera Berlinul aproape in totalitate.

 

Momentul cand Bormann preia controlul buncarului

Intrevederea nu a mai avut loc, iar Goring i-a trimis lui Hitler o scrisoare in care ii cerea sa il mandateze a negocia capitularea Germaniei. Bormann o intercepteaza si il convinge pe Hitler sa-l acuze pe Goring de inalta tradare. Practic, Bormann preia controlul buncarului mortii.

Hitler si Eva Braun se sinucid. Bormann nu rateaza ocazia si i-a purtat in brate cadavrul pentru a o ingropa el insusi. Faza este de o ironie groteasca, intrucat Bormann nu o suporta pe Eva Braun, iar aceasta intodeauna l-a considerat un pericol. Soferul lui Hitler s-a luptat insa a-i lua cadavrul din bratele lui Bormann pentru a nu-l lasa sa isi duca la bun sfarsit opera. I-a salutat apoi pe cei doi cu bratul intins si, apoi, a trecut la treaba.

 

Evadarea din buncar

Bormann trebuia acum sa evadeze din buncar. Timp de 16 ore a refuzat sa deschida testamentul si sa anunte moartea lui Hitler, pentru a calcula exact posibilitatile evadarii sale. Goebels si sotia isi otravesc copiii, apoi se sinucid si ei. Bormann era pe cont propriu.

El trebuia sa ajunga la amiralul Donitz care se afla la Holstein pentru a-l anunta ca el este succesorul Fuhrerului. Nu putea insa sa scape din buncar, asa ca anuntul mortii lui Hitler a fost facut la radio.

Bormann si cei ramasi in buncar intocmesc un plan de evadare. Prin tunelurile subterane sapate pe sub Berlin, trebuiau sa ajunga la statia de metrou Wilhemplatz. De-acolo, parcurgand liniile de cale ferata subterane, ar fi ajuns la statia de metrou Friedrichstrasse. Acolo vor iesi la suprafata si, alaturi de luptatorii Cancelariei vor incerca sa ajunga pe celalalt mal al raului Spree, de unde si-ar fi croit drum printre liniile rusesti.

Bormann nu a aparut niciodata in fata Tribunalului de la Nurenberg. In 1998, ramasitele a ceea ce se crede ca ar fi ale lui Bormann, au fost gasite intr-un santier. Misterul disparitiei lui Bormann nu a fost elucidat nici macar astazi in totalitate. Atunci cand ramasitele au fost gasite, ele erau acoperite de zgura rosie. Berlinul este construit pe un strat nisipos auriu, asa ca se presupune ca cineva ar fi pus acolo ramasitele si, ca, de fapt, Bormann ar fi murit in America de Sud. Multe marturii si indicii in acest sens stau in picioare.

Bormann si acolitii sai ajung la Friedrichstrasse. Ies la suprafata iar peisajul este unul de cosmar. Nu mai ramasese piatra pe piatra in Berlin. Panica ii cuprinde pe fugari. Este fiecare pentru el. Unii se intorc inapoi in statia de metrou pentru a o lua pe alt drum. Bormann si fugarii care l-au urmat au pornit-o spre podul care trece peste raul Spree, dar acolo ii asteptau rusii. Ca din senin, apar trei tancuri germane, de tip Tiger, cu care acestia au incercat sa sparga barajul rusilor.

Trecand peste pod, unul din tancuri in care se afla Bormann a fost lovit de un obuz. Multi au crezut ca Bormann ar fi murit in urma impactului. Si, de-aici incepe legenda.

 

Legenda mortii lui Bormann

Erich Kempka, unul dintre cei care au stat langa Bormann in tancul lovit de obuz, a marturisit in timpul audierilor de la Nurenberg ca obuzul l-a lovit direct pe Bormann si ca un alt grup de soldati SS i-ar fi scos afara din tanc. Numai ca el nu avea cum sa isi dea seama, intrucat, in urma impactului cu obuzul, a orbit temporar.

De fapt, Bormann lesinase. Cand si-a revenit, a fugit cat a putut de tare in directia Banhof, de-a lungul caii ferate. Este raportata acum “a doua moarte” a lui Bormann: trupul sau ar fi fost gasit sub un pod la Invalidenstrasse. Dar povestea a fost inventata de Axmann la procesul de la Nurenberg, pentru a opri cautarile.

Bormann se pare ca s-ar fi descotorosit de hainele SS si s-ar fi imbracat in civil. Mantaua SS in care avea testamentul lui Hitler a fost descoperita, ulterior, de un muncitor francez.

Povestile se intetesc in jurul lui Bormann, care ba a fost luptator prin Iran sub numele de Koliban Pasa, ba hoinar prin Australia.

Cert este ca e mai mult ca sigur ca acesta sa se fi refugiat in Alpii bavarieni si apoi sa fuga in Italia. El ar fi ajuns in Tirol si s-ar fi refugiat la o manastire dominicana. Lucrurile devin interesante. Gerda si copiii sai au fost evacuati in Tirol. Germania era complet distrusa.  Gerda insa suferea de cancer. S-a stabilit la Bolzano, acolo unde avea sa moara, nu inainte de a primi o impartasanie de la un preot catolic.

Socant, de altfel, tinand cont de anti-crestinismul sau si de modul in care si-a crescut copiii. Acestia au ajuns pe mana unui preot catolic si, apoi, infiati de diverse familii. Bormann ar fi fost ascuns de preoti si, din manastire in manastire, ar fi fost scos din Italia intr-un vapor, cu destinatia America de Sud.

Omul vazut in Paraguay, Spania, Italia sau Rusia ar putea fi doar rodul imaginatiei. Bormann poate chiar a murit in acel atac devastator de pe podul Friedrichstrasse. Dar Tribunalul de la Nurenberg l-a condamnat pe acesta la moarte, in absenta. Asta inseamna ca, in ciuda marturiilor, nimeni nu a crezut cu adevarat ca acesta ar fi murit…

Related posts

Anul în care Hitler, Trotsky, Freud și Stalin au locuit în același oraș

Adelina Miron

O poză veche de 35 de ani cu Francois Mitterand și Helmuth Kohl ne aduce aminte de valorile Uniunii Europene

Vlad Epurescu

Ziua libertății, sau când s-a prăbușit Zidul Berlinului

Europolitics.ro

Întoarcerea spiritului din 1989 pentru salvarea democrației europene de astăzi

Adelina Miron

Cum s-a ridicat Uniunea Europeană din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial și de ce contează în ecuația Brexitului

Adelina Miron

Ce ar putea învăța Boris Johnson din experiențele lui Boris Elțîn și Václav Klaus pentru situația în care se află Marea Britanie

Adelina Miron

2 comments

avatar
sfinx July 27, 2013 at 6:03 pm

uniunea europeana r trebui sa ia noi masuri impotriva discriminarii de toate felurile

Reply
avatar
VIDEO Orasul divizat: criza Berlinului din 1961, ridicarea Zidului si nebunia sovieticilor | europolitics November 10, 2013 at 1:18 pm

[…] Povesti din Al Doilea Razboi Mondial: Holocaustul uitat: masacrul de la Nanjing si drama eroului nazist John Rabe Istorie / Mort sau viu: misterul fugii lui Martin Bormann din Buncarul lui Hitler […]

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia