europolitics
Zona Euro

Viitorul politic al lui Francois Hollande depinde de acest grafic. Ce se intampla cu economia Frantei

Economia Franței a crescut în cel de-al treilea trimestru mai lent decât se aștepta, fiind afectată de problemele generate de lentoarea cheltuielilor de consum, de declinul investitiilor in mediul de afaceri si de scaderea inregistrata in sectorul turismului dupa atacurile teroriste din ultimul an.

Fata de cel de-al doilea trimestru, Franta a inregistrat in trimestrul trei o crestere economica de doar cu 0.2%. In trimestrul anterior, economia se contractase cu 0.1%. Economistii se asteptau la o crestere succesiva de 0.3%.

Atacurile teroriste de la Nisa, din 14 iulie, au lovit serios in industria turismului, exact inainte de varful sezonului. In conditiile in care cererea interna a ramas sub semnul incertitudinii, in conditiile in care efectele Brexitului inca au ramas o necunoscuta iar oscilatia lirei sterline provoaca ameteli, Franta este, in acest moment, intr-o situatie extrem de delicata. Marea Britanie este unul dintre cei mai importanti parteneri economici ai Frantei.

Consumatorii francezi, stalpul principal al cresterii economice din aceasta tara, au fost ezitanti in cel de-al treilea trimestru. Raportandu-ne la cel de-al doilea trimestru, cheltuielile gospodariilor in cel de-al treilea trimestru au inregistrat zero crestere economica. Companiile franceze au intrat, la randu-le, in acest vartej, reducandu-si investitiile cu 0.3% de la trimestru la trimestru. Schimbul net economic a smuls 0.5 puncte procentuale din cresterea economica in conditiile in care importurile au depasit exporturile.

Rezultatul slab il pune intr-o situatie dificila pe Francois Hollande, presedintele Frantei, care si-a lipit viitorul politic de un reviriment economic care sa atraga dupa sine scaderea ratei somajului. Liderul socialist a afirmat ca se va decide la finalul acestui an daca va candida in mai 2017 pentru a obtine un al doilea mandat. Michel Sapin, ministrul de Finante al Frantei, a afirmat ca acest regres al economiei franceze pun sub semnul intrebarii tinta de crestere anuala a economiei cu 1.5%.

Impactul atacurilor teroriste din Franta ce s-au rasfrans asupra turismului este unul dintre factoii care afecteaza economia, alaturi de grevele si de recolta slaba a agriculturii. Grupul hotelier francez AccorHotels a confirmat saptamana trecuta ca veniturile sale au scazut cu 30% in cel de-al treilea trimestru.

franta-pib

Related posts

Ce îi lipsește Mecanismului European de Stabilitate ca să înlocuiască FMI-ul

Vlad Epurescu

Europenii incearca sa cada de acord asupra reformarii zonei euro

Vlad Epurescu

O lecție pentru România: cum și-a refăcut Grecia cel mai periculos drum național cu bani europeni

Vlad Epurescu

Se termina era banilor ieftini? BCE anunta sfarsitul programului de relaxare cantitativa

Vlad Epurescu

Creșterea economică din zona euro a încetinit, iar 2018 va fi mai slab decât 2017

Vlad Epurescu

Se prefigureaza noua criza economica la orizont?

Vlad Epurescu

Leave a Comment