europolitics
Zona Euro

De ce economia zonei euro va stagna si nu va creste in perioada urmatoare

Indicele managerilor de achiziții, cel mai bun indicator al activității industriale, a aratat in iulie o revenire a economiei din zona euro. Optimistii s-au grabit sa afirme ca aceasta este luminita de la capatul tunelului.

steag

Dar, de ce nu este asa? PMI-ul a ridicat pretul actiunilor iar moneda euro s-a apreciat dupa multe luni in care a pierdut teren in fata dolarului. Mai multi economisti au aratat ca aceste cifre nu vor afecta deloc trendul actual si ca in trimestrul al treilea, nivelul cresterii economice va ramane aproape la fel.

Se va face, probabil, o mica revizuire si de la 0,1 va ajunge la 0,3, dar totul depinde de stabilitatea politica, investitiile companiilor si cererea de consum. Nu sunt obstacole prea mici, nu-i asa?

Problema zonei euro, care impiedica economia sa creasca. sunt masurile de austeritate impuse mai multor tari, in special celor din Sudul Europei. Fiscalitatea ridicata, somajul care a ajuns la cote alarmante si limitarea consumului prin neacordarea de credite sunt alti factori care, pe termen lung, isi pun cuvantul.

Cifrele PMI nu pot sa fie, astfel, decat o reasigurare pentru Banca Centrala Europeana ca poate sa tina in continuare dobanzile la 0,50% pana la 1 august. Se asteapta, insa, ca dobanda sa scada atunci la 0,25%, insa nu va avea mari efecte.

Sansele ca indicele PMI sa scada pe termen lung sunt destul de mari, asa cum s-a intamplat intrecut si cu alti indicatori economici. Iar daca cresterea economica este atat de insignifianta, atunci stagnarea este cuvantul care va descrie cel mai bine ce se va intampla in zona euro.

Related posts

Mizele scandalului dintre Bruxelles și Roma pe tema bugetului Italiei și asemănările cu criza din Grecia anului 2015

Vlad Epurescu

O lecție pentru România: cum și-a refăcut Grecia cel mai periculos drum național cu bani europeni

Vlad Epurescu

Creșterea economică din zona euro a încetinit, iar 2018 va fi mai slab decât 2017

Vlad Epurescu

Ce îi lipsește Mecanismului European de Stabilitate ca să înlocuiască FMI-ul

Vlad Epurescu

Se prefigureaza noua criza economica la orizont?

Vlad Epurescu

Europenii incearca sa cada de acord asupra reformarii zonei euro

Vlad Epurescu

Leave a Comment