fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Zona Euro

Calculele gresite ale lui Putin: cine achita, de fapt, nota de plata pentru restrictiile la exportul de alimente din Uniunea Europeana

Reactia Rusiei la sanctiunile impuse de Uniunea Europeana a fost un embargou pentru tot ceea ce inseamna import european de fructe, legume si alte produse alimentare. Povestea este interesanta si, dupa cateva saptamani, se poate trage o concluzie. Pe cine a afectat cel mai mult aceste sanctiuni, pe Uniunea Europeana sau sa Rusia?

Uniunea Europeana si-a activat o plasa de urgenta si a anuntat ca ii va sustine pe producatorii de fructe si legume cu un buget estimat la 125 de milioane de euro. Masurile UE se vor extinde catre retragerea de pe piata a fructelor si legumelor precum si oferirea de compensatii pentru recoltele care nu au mai fost exportate.

Masura impusa de rusi este un non-sens intrucat de beneficiile comertului se bucura importatorii, nu neaparat exportatorii. Sigur, exportatorii se aleg cu bani de pe urma importurilor, insa, in acest caz, importatorii se alegeau cu alimente!

Problemele pentru europenii din Uniune sunt altele. Desi s-a mentionat cuvantul solidaritate, nu exista un mecanism de compensare pentru tarile care au suferit masurile punitive ale Rusiei. Vor fi foarte greu de gasit si fondurile aditionale pentru a achita compensatiile, tinand cont de economia europeana. Sigur, aceste probleme nu ii va impiedica pe liderii europeni afectate de embargoul rusesc sa ceara ajutorul financiar intrucat, pentru ei, este singura strategie politica viabila.

Rusii sustin ca UE ar putea sa piarda 12 miliarde de euro din cauza interdictiei pe importul de alimente in Rusia. Pe de alta parte, aceasta estimare nu este chiar conforma cu realitatea, intrucat nu se iau in considerare decat daunele directe cauzate de embargo. Fermierii nu isi pot vinde productia in Rusia, nu isi vor putea achita creditele bancare, furnizorii si angajatii. Tarile afectate, grupurile comerciale si uniunile agricole vor cauta compensatii in interiorul Uniunii Europene, cerandu-si drepturile la Bruxelles.

Problemele produse de aceste interdictii exportatorilor nu reprezinta cantitatea totala a valorii productiei pe care nu o pot vinde in Rusia. Este diferenta dintre valoarea ei si cea ce ar putea sa obtina din vanzarea acestei productii in alta parte. Este exact ceea ce UE compenseaza, cu cei 125 de milioane de euro.

Concluzia este urmatoarea: Rusia a impus un embargo in valoare de 12 miliarde de euro pe importuri. Prejudiciul exportatorilor pare sa fie doar de 125 de milioane de euro. Pentru consumatorii rusi, acestia achita intreaga nota de plata de 12 miliarde de euro. Cat despre falimentarea UE prin aceste compensatii, in contextul unui buget pe agricultura in valoare de 50 de miliarde de euro, teoria rusilor a continut o mare eroare. Practic, Rusia le-a impus europenilor un embargo ale carui efecte negative s-au rasfrant asupra rusilor de 100 de ori mai rau decat au avut de suportat europenii.

Related posts

Cadoul de final de mandat al lui Mario Draghi: BCE reduce ratele dobânzilor și relansează programul de cumpărare de obligațiuni

Adelina Miron

Christine Lagarde anunță o schimbare importantă la Banca Centrală Europeană care îi privește pe toți contribuabilii europeni

Adelina Miron

Angela Merkel și finalul Epocii de Aur pentru economia germană. Ce ar însemna pentru Cancelar intrarea economiei în recesiune

Vlad Epurescu

Se află Germania pe drumul către recesiune?

Vlad Epurescu

Se gripează zona euro?

Vlad Epurescu

O lecție pentru România: cum și-a refăcut Grecia cel mai periculos drum național cu bani europeni

Vlad Epurescu

17 comments

avatar
Pisti August 20, 2014 at 6:11 am

Nu reusesc sa inteleg…
Europenii nu pot vinde, deci raman cu marfa si fara bani.
Din impozitele europenilor, ce se puteau folosi pentru alte nevoi, se vor plati indemnizatii fermierilor ce au pierdut si inca mai pierd bani. Deci pierdem inca odata.
Mai pierd si transportatorii care ar fi facut bani daca ar fi avut marfa de carat, asa ca si ei vor cere compensatii. Tot din impozitele noastre, ce puteau fi folosite mai intelept, nu aruncati pe geam fiindca biden, obama si bibi jidanu’ s-au suparat pe rusi si au vrut sa arate ce usor sunt de comandat clica de corupti incompetenti ce azi conduc UE.
Mai pierd si exportatorii, fiindca nu fermierul ar vinde marfa direct, mai dam si acolo bani.
Apoi vin si bancile, ca nu pot recupera banii imprumutati naivilor agricultori…
Pana acum Europa “castiga” detasat.

Acum sa vedem ce si cum cu rusii.
Ei au nevoie de mancare. UE le vindea, nu le facea cadou. Insa UE, la ordinul americanilor, si-a umflat muschii de carton si a decis sa “pedepseasca” Rusia pentru exact ceea ce fac europenii si americanii: destabilizarea Ucrainei.
Probabil credeau ei ca sunt singurii fermieri in lume… Si s-au ars bine de tot, fiindca, aceiasi bani pe care rusii l-ar fi dat europenilor, il vor plati altora, care nu sunt slugile neconditionate a americanilor… Si uite asa nu vor muri de foame!

Mai interesant e ca daca le va merge bine cu noii furnizori, ar putea decide mentinerea in sah a productorilor europeni…

Alt lucru interesant este ca in timp ce “liderii europeni si americani” trimit arme si bani in Ucraina, rusii au trimis mancare si ajutoare pentru cei prinsi in razboiul fratricid provocat de “civilizatia occidentala”.
Probabil, ca o lovitura de imagine era mai bine sa cumpere UE excesul de marfa de la fermieri si sa-l faca cadou Ucrainei, ca ajutor… Insa acum e tarziu, nu fiindca nu e nevoie, ci fiindca rusii au aratat ucrainienilor deja, cine e prieten si cine e inamic…

Alta stire ce nu prea apara in presa libera e despre presiunea care se exercita de “liderii” UE asupra tarilor sudamericane, sa nu vanda rusilor, fiindca, in viziunea tulbure a lor, nu e corect sa profite de bresa produsa. Cred ca si ei ar fi la fel de domni si nu ar profita de o eventuala situatie similare, favorabila UE si defavorabila sudamericanilor.
Mi-a placur raspunsul scurt si la obiect al presedintelui Ecuadorului: “nu suntem lacheii europenilor sau a americii, ca sa ne spuna ei cu cine sa facem comert sau cu cine nu!”

Macar pe jumatate atat de ar fi favorabili europenilor, acesti lachei “lideri europeni”… Insa am fost iarasi vanduti pe bani marunti, in folosul personal al lor…

Reply
avatar
Calin August 20, 2014 at 8:27 am

E relativ simplu
Nu are nimeni pe masa alimente de 12 mld Eu ca sa redirecționeze către Rusia peste noapte, pentru asta e nevoie de acorduri înțelegeri etc.
Nu o fi Ecuadorul lacheul nimănui, dar să-mi indice de unde va lua o astfel de cantitate de produse.
Atunci ce se va întâmpla, că să redirecționezi piețe de astfel de valori peste noapte este imposibil, sudamericanii își vor completa stocurile de export de la vestici prin diferite filiere, UE compensând niște pierderi, fermierii vor da sub preț, ceilalți fiind bucuroși că scot niște bani din tranzacții, și uite așa se vor reechilibra lucrurile.

Reply
avatar
Pisti August 20, 2014 at 2:48 pm

Nu o vor face singuri, idea e de a nu fii atat de orbi si/sau prosti incat sa-si faca singuri rau, doar sa le fie pe plac altora, cum o fac europenii.
Cele 12 miliarde in alimente, se aduna din Brazilia, China, Argentina, Malaezia… Etc

Reply
avatar
george August 20, 2014 at 8:54 am

Esti in eroare amice … cum adica europenii nu pot vinde? De ce sa nu poata vinde? Cum rusii pot lua de la altii (de ex.turcia) europenii pot vinde in alta parte ex Japonia, China, Sua Canada.

Reply
avatar
Pisti August 20, 2014 at 9:26 pm

Ai auzit de raspunsul sua cand Polonia le-a oferit merele ramase la ei?
Crezi tu ca sua se va oferi sa destabilizeze propria piata pentru europeni? Visezi frumos…

Reply
avatar
munteanul August 20, 2014 at 8:57 am

“in Ucraina, rusii au trimis mancare si ajutoare pentru cei prinsi in razboiul fratricid provocat de “civilizatia occidentala”. Cu aceste “ajutoare”a fost doborat avionul malaezian, MIG-urile si elicopterele ucrainiene…

Reply
avatar
Pisti August 20, 2014 at 9:28 pm

De cand au ajuns cutiile negre la Londra, nu s-a mai auzit nimic despre acel zbor… o fi vreun motiv anume?

Reply
avatar
ionut August 20, 2014 at 9:01 am

Gata Postacov, lasa supararea. A scazut cotatia petrolului la mai putin de $100/baril, asa ca toate calculele astea sunt nimic fata de pierderile pe care o sa le aiba maica-ta rusie. Sper numai sa ramana cat mai mult pretul jos. In 2 ani, rassia o sa falimenteze a doua oara.

Reply
avatar
Pisti August 21, 2014 at 5:22 am

Chiar crezi ca arabii voi pierde si ei o gramada de bani, in astia doi ani ce spui, doar ca sa le faca pe plac americanilor?
Sau americanii au economie asa de buna incat sa mentina pretul asa de scazut doar ca sa “moara de foame rusii”?
De unde va adunati cunostintele de economie? De unde va informati cu copilarii, stiu…

Reply
avatar
Pishicheru August 22, 2014 at 8:17 pm

PISTI, din comentariul tau rezulta ca esti doar un prorus antenist si varanist care incearca sa manipuleze! De ce ?

-“Europenii nu pot vinde, deci raman cu marfa si fara bani.”! Vezi ,prima minciuna! Raman si cu marfa si cu banii ( ajutor de la UE 120 mil. de euro)
-“Mai pierd si transportatorii care ar fi facut bani daca ar fi avut marfa de carat, asa ca si ei vor cere compensatii.” ! A doua minciuna! Cand ai vazut tu vreodata compensatii la transportatori ca nu au ce transporta? Esti dus tata!
-“Mai pierd si exportatorii, fiindca nu fermierul ar vinde marfa direct, mai dam si acolo bani” A treia minciuna manipulatoare varanista! Da, pierd exportatorii, dar de cand subventioneaza statul exportatorii! Ai vazut? Scurt, ai mintit pentru ca esti prorus si esti pesedist varanist! Concluzia? Pierd rusii produsele europene

Acum hai la rusi

-” Si s-au ars bine de tot, fiindca, aceiasi bani pe care rusii l-ar fi dat europenilor, il vor plati altora, care nu sunt slugile neconditionate a americanilor… Si uite asa nu vor muri de foame!” Pai vezi tu tocmai asta-i! Cine produce ceea ce are europa si SUA incat sa-si hraneasca propriul popor si sa mai si exporte? Africa, Coreea de Nord, Afganistan , China, India? Sau daca vrei, aia sunt de muritori de foame, ar trebui sa importe ei, dar n-au bani de asa ceva, deci rusia ar trebui sa le dea gratis

Dar despre “ajutoarele” trimise de rusi esti chiar hilar! Camioanele verificate erau goale iar astea de-acum nu are voie nimeni sa le controleze! De ce? Ca sa bati tu campii cu “ajutoarele” rusilor!

Reply
avatar
nmnicu August 20, 2014 at 8:35 am

De ce nu o spui direct? Hai sa iesim din UE si sa intram in uniunea EuroAsiatica,nu ar mai fi fost nevoie de atatea argumente si am fi stiut macar despre ce este vorba!!!!

Reply
avatar
Pisti August 20, 2014 at 2:52 pm

Am fost unul din marii iluzionati cu schimbarea in bine a Romaniei inainte sa ne inghita UE. Acum nu sunt doar deceptionat, ci dezgustat total.

Totusi, doar de dragul imaginatiei, crezi ca ar putea fi mai rau in afara UE? Norvegia, Islanda, Turcia… Sunt in afara. Norvegia, Elvetia si Islanda REFUZA sa se lase inghitite de UE si nu vor nici cealalta uniune, care iti provoaca panica…

Nu inteleg punctul tau…

Reply
avatar
PIONTA August 20, 2014 at 4:37 pm

Norvegia, Islanda, Turcia… Sunt in afara. Norvegia, Elvetia si Islanda REFUZA sa se lase inghitite de UE si nu vor nici cealalta uniune, care iti provoaca panica…………………….A FOST ROMANIA VREODATA, LA FEL DE DEZVOLTATA ECONOMIC PRECUM NORVEGIA,ISLANDA,TURCIA,ELVETIA?JOS UE ! ASTA E PROPAGANDA IEFTINA, DE SORGINTE COMUNISTO-ILIESCIANA….NU NE VINDEM TARA…..O FURAM NOI, INTRE NOI ,PE BUCATI.

Reply
avatar
Ionescu August 20, 2014 at 6:22 pm

Ba Pisti, tu esti rus cu numele deghizat, ca vad ca-i cam pupi pe picioare pe rusi.
Adio imperiu si jefuirea statelor socialiste, rusii isi pot da foc, poate asa mai au o sansa.
Sunt terminati, ei si adoratorii lor care ii pupa in fund.
Rusine.

Reply
avatar
Pisti August 20, 2014 at 9:20 pm

Urmand logica ta, tu esti american? Sau evreu?
Sunteti prea putin copti daca mergem pe faimosul slogan “cu noi sau impotriva noastra”.

Reply
avatar
Economist August 24, 2014 at 12:12 pm

@Nimicu: De ce trebuie sa intram undeva daca iesim din UE? Sufletul tau de sluga are neaparata nevoie de un stapan?

Reply
avatar
crocos August 20, 2014 at 6:28 pm

suntem departe de adevarul adevarat….nmic nu este ce pare si am un simplu argument pt aceasta situatie: zborul mh17 doborit in ucraina s-a mai auzit ceva de el?…voi credeti ca rusii nu au stiut ce s-a petrecut in realitate cu el ?…dica stiu americanii de la mii de kilometri distanta ce s-a intimplat si nu stiu rusii la granita lor intr-o zona de conflict atent monitaorizata despre ce este vorba acolo sau ce s-a intimplat cu adevarat?…au zis ceva rusii ca o reactie rapida si cu dovezi incontestabile despre ce a fost vorba mai ales stiindu-se reactia internationala ?..eu nu am vazut decit lucruri vagi si fara argumente si de-o parte si de alta de parca au fost intelesi si de atunci nimic…fratilor ce ma sperie cel mai mult nu este ceea ce pare a fi adica rusii contra americanilor pe teritoriul ucrainei,ar fi destul de simplu, ci o intelegere ascunsa cu scopuri obscure care nu vor fi scoase la lumina niciodata…ceea ce se intimpla in ucraina este o balarie pt ochii muritorului de rand si pt manipulare…restul il vom vedea in ziua Z cind americanii si rusii la intelegere vor declansa sau nu ceea ce si-au propus…iar daca se va mai auzi ceva de mh17 vreodata va fi ceva ambiguu si fara nici o concluzie reala…am ferma convingere ca ce se petrece acolo dincolo de jocul mediatic sfideaza orice logica…singurul raspuns este timpul…el va decide.

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia