fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Stiri

Viktor Orban: intre a fi “lacheul lui Putin” si a asigura Ungariei securitatea energetica

Spagatul pe care Viktor Orban il face intre Est si Vest a determinat Ungaria sa aiba o politica externa de izolare. Pe plan intern, tactica lui Orban a functionat, iar Fidesz a castigat o majoritate de doua treimi in alegerile din aprilie.

In Ungaria, la fel ca si in Marea Britanie, cuvintele anti-Bruxelles sunt seducatoare si aducatoare de voturi. Premierul maghiar a avut o puternica retorica anti-UE incepand cu anul 2010. In martie 2012, Orban si-a bucurat alegatorii linistindu-i ca Ungaria nu va ajunge niciodata o “colonie”, comparandu-i pe oficialii europeni cu ofiterii sovietici.

Suntem foarte obisnuiti cu asistenta prieteneasca nedorita, chiar daca aceasta vine din partea cuiva care poarta un costum scump sau din partea cuiva imbracat in uniforma cu trese pe umeri.

Viktor Orban a inghitit o pastila amara atunci cand familia europeana l-a ales pe federalistul Jean-Claude Juncker in fruntea Comisiei Europene. Premierul maghiar si cel britanic au fost singurii care s-au opus numirii fostului premier al Luxemburgului. Diplomatia de izolare a lui Orban a fost un adevarat succes, in Ungaria. Ostilitatea crescanda fata de Uniunea Europeana s-a reflectat la alegerile europarlamentare din luna mai, atunci cand partidele eurosceptice au primit un suport popular insemnat.

Opozitia Ungariei la votul de investitura al lui Jean-Claude Juncker pentru functia de presedinte al Comisiei Europene nu a fost nimic personal, ci doar procedural. Cel putin, asa spune unul dintre purtatorii de cuvant ai guvernului Orban.

Focul incrucisat intre Ungaria si Uniunea Europeana este si astazi in derulare. Uniunea Europeana s-a opus legilor maghiare privind Banca Centrala, sistemul judiciar si mass-media. Orban, la randul sau, s-a opus oricarei modificari legislative care ar ingradi suveranitatea Ungariei. Spre exemplu, Orban nu isi doreste o politica fiscala comuna, la nivelul intregii Uniuni Europene. Pe de alta parte, desi infiereaza Uniunea Europeana, Orban nu se supara atunci cand primeste fonduri europene in valoare de 3,5 miliarde de euro pe an, pana in 2020. Bravada si mandria nationala se pare ca mai palesc atunci cand este vorba de bani.

Continuand, Orban a avut un cuvant de spus impotriva si atunci cand s-a pus problema sanctiunilor pe care Uniunea Europeana le-a impus Rusiei ca urmare a conflictului din Ucraina. Premierul Ungariei a respins orice fel de alte sanctiuni punitive, considerand ca asemenea masuri ar fi impotriva intereselor Europei si, evident, ale Ungariei.

Solidaritatea fata de Ucraina trebuie sa fie manifestata de o asa natura incat sa nu ne punem in pericol furnizarea cu energie electrica a tarii noastre. Nu vrem sa ajungem in situatia in care furnizarea cu gaze a Ungariei depinde de situatia actuala din Ucraina.

In scandalul interceptarilor “Waitergate” din Polonia, acolo unde a fost descoperita o activitate intensa a serviciilor secrete rusesti, Orban a fost etichetat de politicienii polonezi ca fiind “lacheul lui Putin”, dar Ungaria face parte din grupul tarilor europene care sunt dependente extraordinar de mult de gazul rusesc. De-aceea, Orban a sustinut pana in panzele albe proiectul South Stream, cu toate ca institutiile europene au considerat ca acest proiect contravine legislatiei comunitare.

Cei care sunt impotriva South Stream isi doresc sa ne ia dreptul de a ne asigura furnizarea de gaze fara sa ne ofere si alternative la acest proiect

Viktor Orban a fost acuzat ca priveste cu admiratie spre Est la tipul de stat controlat ca pe vremea Uniunii Sovietice. Guvernul a accelerat comertul cu Rusia, China, Kazakhstan si Azerbaijan iar in martie, Ungaria a primit de la Rusia un imprumut de 10 miliarde de euro pentru modernizarea centralei nucleare Paks. Acordul s-a semnat dupa indelungi negocieri in spatele usilor inchise iar opozitia maghiara a cerut Comisiei Europene sa investigheze acest accord pentru a vedea daca contravine sau nu legislatiei europene.

Revenind la South Stream, acest proiect a fost batut in cuie cu mult inainte sa izbucneasca razboiul din Ucraina. Jumatate din exporturile Gazpromului spre Europa, cam vreo suta de miliarde de metri cubi, alimenteaza Uniunea Europeana prin Ucraina. Daca UE nu va solutiona acest conflict al gazului pana la toamna, Europa Centrala va avea parte de o iarna “fierbinte” pentru a treia oara in ultimii ani, dupa criza gazului din 2006 si din 2009.

Viktor Orban incearca sa obtina maximum manevrand intre Bruxelles si Rusia. Orban are nevoie atat de banii care vin din Uniunea Europeana, nu vrea sa paraseasca Uniunea dar incearca sa mentina o poarta larg deschisa spre Rusia.

Related posts

Poate Grecia să își redreseze economia? Ce spune FMI

Adelina Miron

COP25 marchează începutul unui an definitoriu pentru combaterea schimbărilor climatice

Adelina Miron

Companiile de armament înregistrează creșteri de ordinul miliardelor pe măsură ce Europa construiește noi ziduri

Adelina Miron

Vor adânci alegerile parlamentare din noiembrie impasul politic? Spania se confruntă cu a patra rundă de alegeri în patru ani

Adelina Miron

Patru miniștri de externe ai UE solicită discuții de aderare cu Macedonia de Nord și Albania

Adelina Miron

România vrea să-și reafirme susținerea pro-europeană la alegerile prezidențiale

Vlad Epurescu

9 comments

avatar
Streltov July 23, 2014 at 2:59 pm

Orban, prin politicile urmate a reusit sa scoata tara din criza fara ajutorul FMI, Banca Mondiala si UE. Politica lui nu a fost pe placul marelui capital si a acelor politiceni a caror interese sunt legate de acest capital. Ungaria in decursul istoriei a manifestat un comportament corect fata de partenerii lor, nu a tradat aliantele si nu a obtinut avantaje pe un comportament slugarnic si luingusitor. Nu a intors spatele partenerilor cu care a avut perioade in care au colaborat, in conditiide avantaj reciproc. Atunci cand a simtit ca este subjugat de proprii politiceni adusi la putere de forte externe poporul a avut curajul sa se rasvateasca si sa obtina o libertate acceptabila. In prezent cu toate masurile luate de guvern, investitorii straini investescv in aceasta tara sume importante si tehnologii de varf.

Reply
avatar
Flash July 23, 2014 at 6:38 pm

Fara suparare, dar investitiile straine in Ungaria au scazut, iar Romania a depasit Ungaria la acest capitol. Pe de alta parte, Orban a dat dovada de ipocrizie cand a afirmat ca “Cei care sunt impotriva South Stream isi doresc sa ne ia dreptul de a ne asigura furnizarea de gaze fara sa ne ofere si alternative la acest proiect”. Datorita unuia ca Orban si fostul prim-ministru italian, Berlusconi, proiectul Nabucco a esuat. Alternative erau, proiectul Nabucco fiind un proiect initiat inaintea South Stream-ului. Si degeaba manifesti un comportament corect fata de un partener care doreste sa depinzi energetic de el. Din punctul meu asta nu se numeste parteneriat. Ca exista alte promisiuni pe care Rusia le-a facut Ungariei cu privire la un vis mai vechi a acesteia, este cu totul si cu totul o alta poveste…o poveste ce seamana mai degraba a complot, iar asta nu-i onoreaza.

Reply
avatar
KILLUMINATTI August 6, 2014 at 10:28 am

Investitiile straine nu ridica o tara decat daca se fac intre egali. Ceea ce ridica o tara e capitalul autohton, mai ales cel mic si mijlociu dezvoltat pe scara larga. Pana acum investitiile straine in Romania au insemnat in special bani scosi din tara mai multi decat adusi, raptul de resurse, transformarea localnicilor in muncitori platiti la nivelul de subzistenta, monopoluri, transformarea tarii in piata de desfacere nepretentioasa pentru marfuri straine de cea mai pr0asta calitate si chiar nocive in unele domenii, de pilda cel alimentar.

Reply
avatar
Ionut July 28, 2014 at 3:21 pm

Corect. Bien spus.
Oar faptul ca iei bani IMPRUMUT de la UE nu inseamna ca trebuie sa fi lacheul lor si sa nu iti exprimi opinia.
dar se vede ca autorul articolului este obisnuit cu “disciplina de partid in stil PCR”.

Bravo Orban.. In Romania ramine de vazut – daca Johanis va devi si el o sluga a la boc si basescu.

ponta e cu 2 fete.. latra pe fata si pupa minusitele pe la spate..
dar cine stie – a avut curajul sa spuna NU la FMI care vroia sa ingroape si mai adinc Romania..

intre sluga strainilor sau sluga oligarhilor autohtoni cred ca e preferabil sluga oligarholor autohtoni . ca macar banii ramin in tara .. iar strainiii sint mult mai perversi si mai ascunsi .. ajungi tara de slugi cat ai zice peste..

din punctuk asta de vedere Ungaria este mult in fata Romaniei .. dar din pacate nu are resurse si este o tara mica… si odata ce string surubul stapinii europeni se simte puternic in economie..

dar alternativa este sa devii o natiune de sclavi care peste 20 de ani nu va mai avea nici o sansa …

Reply
avatar
dan July 23, 2014 at 11:17 pm

D-LE STRELTOV. Pai, ce mai asteptati? Plecati d-le in Ungaria, ca acolo curge lapte cu miere! Iar cat priveste Ungaria in decursul istoriei…..hm , nu vreau sa te jignesc ca poate ai doar 14 ani si ai apucat sa citesti doar Sandra Brown.

Reply
avatar
Ionut July 28, 2014 at 3:27 pm

si banuiesc ca tu ai fi citit istoria adevarata ?
sau dormi cu manualul de istorie al lui ceausescu/iliescu sub cap si visezi la maretele realizari ale romanilor ?
regula este simpla – cei care detin un teritoriu contorverstat creeaza o istorie care sa doevdeasca faptul ca au drepturi asupra teritoriului respectiv.

deci in mod LOGIC este evident ca pt o tara mica si ciuntita ca ungaria ca i s-au furat teritorii – pna la urma au pierdut razboiul..

Si romanii au pierdut basarabia ca o mic apedeapsa.. daca era transilbania linga rusia nu-ti fa griji ca o anexau pe aia.. asa fiind in west nu i-au interesat ..

istoria este facuta de invingatori.. deci NICIODATA sa nu crezi ceea ce spune iningatorul

Reply
avatar
KILLUMINATTI August 6, 2014 at 10:20 am

Ceea ce nu e deloc bun ci foarte nociv in politicile lui Orban si il va duce probabil la esec la un moment dat e tendinta spre autocratie, in rest e un exemplu de urmat si pentru alte tari, inclusiv Romania.

Reply
avatar
timea August 16, 2014 at 6:51 pm

Am scris și cu alte ocazii, V.Orban nu este nici prietenul nici lacheul lui Putin. Menține relațiile cu Rusia că are nevoie de gaz rusesc și extinderea centralei nucleare de la Paks se face tot cu rușii, deoarece a fost construită cu tehnologia lor și este firesc să apeleze tot la ei. Este criticat de occident că nu se conformează întocmai directivelor venite de la UE și CE.Orban nu a fost de acord ca Banca Centrală a Ungariei să servească interesele băncilor străine care s-au înmulțit după ’89 ca ciupercile după ploaie și au folosit comisioane pa care în țara lor de origine nu și-au permis.De aici a ieșit un scandal mare dar Orban a fost ferm.Unele au plecat vînzînd partea lor statului ungar care la rîndul său le-a naționalizat.Așa profitul rămîne în țară .Așa a făcut și cu firmele străine de prestatii de servicii,care ridicau anual prețul la gaz ,curent și alte utilități.După ce multe dintre ele au plecat diferența de la prețul real și cel folosit de aceste firme ia dat posibilitatea de reduce prețului pentru populație. De ce trebuie ca firme precum ENEL .E.On sau altele să fie distribuitori la noi ? Noi nu putem face aceste lucruri ?Pe vremea comuniștilor am putut furniza orice ,iar după ’89 nu mai sîntem în stare ? Acestă ”privatizare” impusă de afară este o nouă formă de colonizare.Au venit ,ne-au luat petrolu,vor să ia și aurul,să exploateze gaze de șis la noi ,să scoată gazul din țară și noi să rămînem cu mediul distrus,cu oamenii care numai pot rămîne pe pămîntul lor,sînt alungați cu mascații și amendați. Acesta este viitorul care ne așeaptă cu Ponta ,care dacă ar fi făcut măcar jumătate din cît a făcut Orban,acum nu eram în recesiune.

Reply
avatar
timea August 16, 2014 at 6:51 pm

Am scris și cu alte ocazii, V.Orban nu este nici prietenul nici lacheul lui Putin. Menține relațiile cu Rusia că are nevoie de gaz rusesc și extinderea centralei nucleare de la Paks se face tot cu rușii, deoarece a fost construită cu tehnologia lor și este firesc să apeleze tot la ei. Este criticat de occident că nu se conformează întocmai directivelor venite de la UE și CE.Orban nu a fost de acord ca Banca Centrală a Ungariei să servească interesele băncilor străine care s-au înmulțit după ’89 ca ciupercile după ploaie și au folosit comisioane pa care în țara lor de origine nu și-au permis.De aici a ieșit un scandal mare dar Orban a fost ferm.Unele au plecat vînzînd partea lor statului ungar care la rîndul său le-a naționalizat.Așa profitul rămîne în țară .Așa a făcut și cu firmele străine de prestatii de servicii,care ridicau anual prețul la gaz ,curent și alte utilități.După ce multe dintre ele au plecat diferența de la prețul real și cel folosit de aceste firme ia dat posibilitatea de reduce prețului pentru populație. De ce trebuie ca firme precum ENEL .E.On sau altele să fie distribuitori la noi ? Noi nu putem face aceste lucruri ?Pe vremea comuniștilor am putut furniza orice ,iar după ’89 nu mai sîntem în stare ? Acestă ”privatizare” impusă de afară este o nouă formă de colonizare.Au venit ,ne-au luat petrolu,vor să ia și aurul,să exploateze gaze de șis la noi ,să scoată gazul din țară și noi să rămînem cu mediul distrus,cu oamenii care numai pot rămîne pe pămîntul lor,sînt alungați cu mascații și amendați. Acesta este viitorul care ne așeaptă cu Ponta ,care dacă ar fi făcut măcar jumătate din cît a făcut Orban,acum nu eram în recesiune.

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia