fbpx
europolitics
Stiri

Lectiile pe care FMI-ul nu le va invata niciodata: de ce FMI-ul putea sa evite sa se faca de ras in cazul Greciei

Economia zonei euro va ramane si mai mult in spatele economiei americane daca nu va exista un efort concertat de a creste cererea de consum prin cresterea cheltuielilor guvernamentale si prin scaderea taxelor. Avertismentul vine din partea FMI-ului care ii mai sugereaza zonei euro sa aduca mai multa flexibilitate pietei muncii si sa scape de bancile cu credite neperformante. Dar, in ultimele sase decenii, FMI-ul a invatat sase lectii importante despre cum trebuie sa fie gestionata o criza a datoriilor suverane. Desi afirma ca situatia din Grecia ramane volatila si inca exista riscul unei contagiuni, FMI-ul si-a ignorat in cazul Atenei toate cele acumulate.

 

Lectia 1

Atunci cand se ajunge in situatia ca un ajutor financiar sa fie absolut necesar, atunci acesta ar trebui sa fie acordat o data si pentru totdeauna. FMI-ul a invatat aceasta lectie in 1997, atunci cand un ajutor financiar inadecvat acordat Coreei de Sud a generat o a doua runda de negocieri. In Grecia, problema a fost mult mai grava. Cele 86 de miliarde de euro care acum sunt pe masa negocierilor trebuie sa fie acordate dupa ce Grecia a mai primit in 2010 un ajutor financiar de 110 miliarde de euro si 130 de miliarde de euro in 2012.

FMI-ul, de unul singur, are multe constrangeri atunci cand se avanta la masa negiocierilor. Capacitatea de a imprumuta este limitata la multiplul contributiei la Fond al tarii imprumutate. Marimea imprumuturilor acordate Greciei sunt cea mai mare din istorie. Guvernele zonei euro, pe de alta parte, nu au constrangeri de acest gen si sunt libere sa puna in practica orice program financiar care este considerat a fi sustenabil.

 

Lectia 2

In anii ’80, bancile au acordat imprumuturi neperformante catre guvernele Americii Latine. FMI-ul a intervenit si a preluat acele imprumuturi in bilanturile sale. In Grecia, imprumuturile neperformante acordate de bancile franceze si germane au fost transferate in contul statului grec, transferand aceasta expunere si toate riscurile nu numai asupra platitorilor de taxe europeni, dar si in curtea FMI-ului. Fondul nu a invatat din lectia Americii Latine ca nu trebuie sa salveze bancile.

 

Lectia 3

FMI-ul nu a invatat ca austeritatea poate genera un cer vicios. Asta s-a intamplat in Grecia… Reducerea cheltuielilor guvernamentale genereaza contractarea economiei mai mult decat ar fi facut-o in mod normal. Intrucat FMI-ul acorda imprumuturi pe termen scurt, Fondul a ignorat efectele austeritatii si a preferat sa ia in calcul doar proiectiile de crestere economica ce implicau posibilitatea Greciei de a-si achita datoriile. Intre timp, ceilalti membri ai zonei euro, cautand sa justifice de ce vor sa se implice mai putin financiar in cazul Greciei, au gasit convenabil sa arate cu degetul spre impactul fatal al austeritatii.

 

Lectia 4

FMI-ul a uitat ca reformele, de regula, sunt implementate de guverne atunci cand sunt foarte concentrate si putine la numar. Atunci cand o tara cere asistenta financiara, creditorii sunt foarte tentati sa insiste pe un numar foarte mare de reforme. Un guvern care conduce o tara in plina criza financiara se va chinui sa adopte cererile creditorilor. In Grecia, FMI-ul si partenerii sai europeni i-au cerut guvernului de la Atena nu numai sa isi reduca cheltuielile, dar si sa reformeze sistemul de impozitare, pensiile, sistemul judiciar si piata fortei de munca. In plus, nici cele mai urgente masuri nu isi vor arata efectele pe termen scurt. In schimb, imprumuturile acordate de FMI sunt pe termen scurt!

 

Lectia 5

Reformele pot avea succes numai daca Guvernul acelei tari este angajat total sa le duca la indeplinire. De regula, conditiile care sunt impuse din afara sunt mai degraba respinse. In cazul Greciei, considerentele politicii interne au determinat guvernele europene sa transforme Atena intr-un spectacol de circ. FMI-ul trebuia sa demonstreze, la randul sau, aceeasi duritate pe care a aratat-o in cazul Braziliei, al Indoneziei sau al Zambiei. Chiar daca era contraproductiv, FMI-ul nu putea sa ii acorde Greciei un tratament preferential.

 

Lectia 6

FMI-ul a inchis ochii din nou atunci cand a trebuit sa ajute financiar o tara care nu este in controlul monedei sale nationale. Fondul a invatat aceasta lectie pe seama Argentinei si a Africii de Vest pentru ca aceste tari nu au putut sa apeleze la arma principala care este folosita intr-o criza: devalorizarea monedei. FMI-ul a esuat in Grecia, Portugalia, Irlanda si in Spania neluand in calcul cat de oportuna este interventia sa in zona euro.

Related posts

În Germania, urmează o negociere politică de o mare importanță pentru Europa

Adelina Miron

Macron are ambițiile ascensiunii către un rol global. Cum vrea Franța să sfideze jocul american și să preia poziția fruntașă în diplomație

Adelina Miron

Grupul de la Vișegrad se mobilizează pentru integrarea Balcanilor în Uniunea Europeană

Adelina Miron

Klaus Iohannis, primele declarații: „Voi fi un președinte total implicat! Vreau o nouă majoritate!”

Vlad Epurescu

Ce urmărește Turcia prin invazia din nordul Siriei, problema kurdă și care sunt probabilitățile implicării NATO în acest conflict

Adelina Miron

Sfârșitul prieteniei germano-americane. Cele două țări renunță la alianța de durată, dar Trump nu este singurul motiv

Adelina Miron

Leave a Comment