fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Stiri

Cine este in spatele SIIL si cine profita cel mai mult de pe urma Califatului Islamic

SIIL, temuta grupare terorista jihadista, a fost finantata ani de-a randul de donatori bogati din Kuweit, Qatar si Arabia Saudita, tari prietene ale Statelor Unite. Insa marele castigator al haosului provocat de SIIL in Irak este Bashar al-Assad, presedintele Siriei. SUA cauta acum sa il cucereasca pe Assad in postura de aliat pentru a pune capat nebuniei provocata de SIIL. Iar lui Assad ii place.

 

 

Cum au pus umarul aliatii SUA din Golful Persic la dezvoltarea SIIL

Moderatia si stabilitatea sunt doua notiuni straine zonei Golfului Persic. Aparitia celor din SIIL a fost privita cu oarece curiozitate de opinia publica din Vest. Dupa decapitarea jurnalistului american, SIIL este acronimul care se afla pe buzele tuturor.

Grupul extremist, care pune in pericol existenta statului Irak, s-a dezvoltat cu ajutorul elitei de donatori bogati din regiunea Golfului Persic. In cazul Kuweitului, putem vorbi despre ironia sortii. SIIL s-a unit cu ce a mai ramas din regimul condus odata de Saddam Hussein. In 1990, SUA a atacat Irakul pentru a elibera Kuweitul din ghearele dictatorului irakian. Acum, Kuweit ii ajuta pe succesorii lui Saddam sa distruga Golful Persic.

Bogatii Kuweitului, Qatar-ului si ai Arabiei Saudite, avand aprobarea tacita a regimurilor care conduc aceste state, au spalat bani alimentand conturile celor din SIIL dar si ale altor grupari extremiste, precum al-Nusrah Front, bransa siriana a Al-Qaeda. O alta motivatie, in afara de spalarea de bani, a fost si o obligatie morala de a-i proteja pe sunitii care erau persecutati de atrocitatile regimului Assad. Multi dintre acesti finantatori nu au privit cu ochi buni opozitia moderata impusa de americani si careia Vestul a refuzat sa ii furnizeze arme.

Sunitii din SIIL duc o lupta crancena si necontenita impotriva oricarei forte siite in cadrul conflictului sectarian. Donatorii din Kuweit, in special, au profitat de legislatia precara din domeniul financiar si au directionat sute de milioane de dolari pentru a sustine brigazi rebele siriene.

 

siria1

 

Peisajul sumbru din Siria

Pe masura ce SIIL, aceasta grupare jihadista care s-a rupt de Al Qaeda anul trecut, devine din ce in ce mai puternica, pe atat acest lucru este mai devastator pentru opozitia din Siria, care acum se lupta pe doua fronturi. Cei din opozitie se lupta atat cu SIIL cat si cu fortele lui Assad, sunt depasiti numeric si nu beneficiaza de arsenalul militar de care are parte SIIL, de exemplu.

Razboiul din Siria a inceput ca o miscare pasnica pentru o schimbare politica inainte ca guvernul sa recurga la represalii violente. Razboiul a devenit din ce in ce mai complex pe masura ce jihadisti din intreaga lume au poposit in Siria.

Rebelii care doreau sa il alunge pe Assad s-au bucurat, initial, de prezenta SIIL in Siria, dar abuzurile sistematice si dorinta nebuna de a domina totul au facut ca Opozitia siriana sa se razvrateasca impotriva SIIL. Acum, moderatii islamisti lupta atat impotriva regimului cat si impotriva SIIL, in acelasi timp.

 

siria2

 

Ce legaturi sunt intre Assad si SIIL si de ce are de castigat dictatorul sirian pentru ca Irakul este in criza

Se spune ca Bashar al-Assad este cel care a pus decisiv umarul la crearea acestui grup jihadist. In mai, 2011, Assad i-a eliberat din Sednaya, cea mai temuta inchisoare din Siria, pe liderii fondatori ai gruparii. Assad i-a lasat pe cei din SIIL timp de trei ani sa incubeze in Siria pentru a forta mana SUA sa aleaga una dintre cele doua tabere din razboiul sirian.

Assad a schimbat cursul revolutiei siriene si a impins tara spre un razboi sectarian, nu inspre reforme. I-a amestecat pe activisti cu extremisti si a inchis ochii atunci cand luptatorii straini jihadisti au amenintat stabilitatea in regiune. Motivatia era ca SIIL trebuie sa il ajute pe Assad sa supravietuiasca. Ajutat de Iran, Assad voia sa croiasca acest conflict ca pe o problema sectariana, in care americanii trebuie sa aleaga intre o putere militara si intre niste suniti extremisti.

Iar jocul lui Assad este de-a dreptul diabolic. Pentru a arata ca este binevoitor a fi un partener de incredere pentru americani, Assad a inceput sa bombardeze Raqqa, capitala de facto a Statului Islamic.

Practic, el arata ca este dispus sa distruga semintele terorismului pe care chiar el le-a semanat pentru a distruge orice urma de reforma care putea schimba cursul tarii. Miscarea jihadistilor din Irak a pus pe jar Vestul, dar Damascul vede acest lucru ca pe o oportunitate sa isi legitimeze batalia impotriva rebelilor si sa isi promoveze razboiul sangeros ca o lupta pentru supravietuire impotriva terorii.

Opozitia, atat cea inarmata cat si cea pasnica, a fost catalogata de Assad ca promotoare a terorismului. Pentru Assad, ofensiva sunita din Irak si care a conchis cu asa-zisa proclamare a Statului Islamic a fost sansa de a demonstra ca retorica sa are un fundament. In Siria, militantii SIIL au inceput sa atace armata siriana cu ferocitate, preluand controlul asupra a trei baze militare din nord-estul tarii. Inclusiv simpatizantii guvernului Assad au inceput sa isi puna intrebari de ce Siria i-a lasat pe rebelii din SIIL sa isi construiasca ditamai baza la Raqqa. Poate si acesta este inca un motiv pentru care orasul a inceput sa fie bombardat la ordinul lui Assad.

Folosindu-se de presiunea militantilor si a sustinatorilor guvernului sirian, Assad a inceput sa ia in calcul o confruntare directa intre fortele armate si SIIL. Este o batalie care nu parea sa fie prioritatea de top a guvernului. Obiectivul criminal al lui Assad a dat roade. Astazi, fortele armate siriene se apropie de Aleppo, unul dintre cele mai mari orase ale tarii si ultima fortareata a revolutionarilor. Assad a amenintat inca din 2011 ca guvernul sau a fost un bastion ramas in fata extremismului islamist. Trei ani de crime sangeroase pe motive false se transforma, acum, in samburi de adevar.

 

ap503613843899

Cum si-a castigat Assad respectul SUA si se foloseste de SIIL ca sa se alieze cu Vestul pentru a se reabilita, dar a elimina si Opozitia

Acum un an, Assad lansa un atac devastator cu arme chimice impotriva propriului sau popor. Astazi, la un an de la atac, Assad este cel care a avut cel mai mult de castigat. Comunitatea internationala fusese luata pe nepregatite. Barack Obama nu a dorit sa atace Siria si a aruncat responsabilitatea pedepsirii lui Assad Congresului american.

Pentru ca a incalcat Conventia Armelor Chimice, Assad, la sugestia lui Kerry, a predat tot arsenalul de arme chimice. Supravegheat de Moscova, Assad a renuntat la cele 1200 de agenti chimici fara ca SUA sa lanseze nici macar o racheta. Barack Obama a evitat multa vreme sa fie atras in razboiul civil din Siria. Dar chiar si consilierii sai i-au demonstrat ca SIIL trebuie sa fie atacat din Siria pentru a putea fi infrant. Dupa ce sunitii extremisti au inceput sa fie din ce in ce mai ofensivi, guvernul sirian a ordonat sa fie bombardate fortificatiile cheie ale SIIL. Regimul Assad vrea, in acest fel, sa isi recastige legitimitatea in fata liderilor mondiali care doreau sa il elimine din fruntea Siriei.

In timp ce fortele lui Assad escaladeaza luptele cu SIIL, SUA a dezvoltat atacuri aeriene de-a lungul frontierei cu Irak. Alaturi de Natiunile Unite care au sanctionat SIIL, Assad crede ca atat SUA cat si Europa sunt dispuse sa priveasca prin ochii lui acest conflict. Oficialii din Vest au respins aceasta teorie.

Pe de alta parte, timpul este de partea guvernului de la Damasc intrucat Assad si-a securizat partea de teritoriu vitala si acum asteapta sa vada Siria cum se chinuie iar liderii din Vest cum se dau de ceasul mortii pentru a ajunge la concluzia ca singurul sprijin in aceasta nebunie este Assad! Aceasta in conditiile in care administratia SUA s-a concentrat, pana acum, sa intareasca fortele de securitate irakiene si fortele opozitiei moderate din Siria. Deocamdata, peste 162.000 de oameni si-au pierdut viata in cei trei ani de razboi civil sirian.

Related posts

Tinde să devină irelevantă relația transatlantică? SUA și Uniunea Europeană, la un punct de cotitură

Adelina Miron

Companiile de armament înregistrează creșteri de ordinul miliardelor pe măsură ce Europa construiește noi ziduri

Adelina Miron

Primul candidat la prezidențiale care își îndeamnă alegătorii, după primul tur, cu cine să voteze dintre Iohannis și Dăncilă în turul doi

Europolitics.ro

Ungaria și Rusia, prietenie din interes. Ce vor Viktor Orban și Vladimir Putin unul de la altul

Adelina Miron

EXCLUSIV Adina Vălean: „Guvernul unei țări, așa cum este cel al României, știe de foarte mulți ani că nu există un viitor al cărbunelui!”

Vlad Epurescu

Cele mai tăcute alegeri prezidențiale: nicio dezbatere, nicio temă de campanie. Momentele marcante ale alegerilor post-decembriste

Europolitics.ro

11 comments

avatar
Pisti August 23, 2014 at 3:17 am

youtu.be/xdXQHEXOwCE

Reply
avatar
Pisti August 23, 2014 at 3:29 am

Inusi Isaac Asimov s-ar rusina ca niciun roman SF al sau nu ajunge la nivelul minciunilor si prostiilor inventate in acest articol.

Reply
avatar
Gore August 23, 2014 at 6:52 am

Corect !!!!

Reply
avatar
someone August 25, 2014 at 8:49 am

SIIL nici macar nu sunt arabi si nici nu stiu limba araba sunt trimisi de americani pentru a mentine insecuritatea in zona ca sa poata exploata petrolul pe gratis, restu doar manipulare

Reply
avatar
Gore August 25, 2014 at 9:01 am

Basme de adormit copiii!!! Cine credeti voi ca o sa creada teoria asta . Nici dreq. Pai voi credeti ca Assad este bucuros ca tara’i varzà,doar ca sa fie el “bàgat in seamà de marele licurici”??? Unde si-a bàgat sat@nistii de americani coada,Irak,Egipt,Libia,Tunisia,ptr. vezi doamne,implementarea democratiei,s-a ales praful si pulberea.Au deschis,daca vreti,o cutie a Pandorei musulmanà.Adica vesnica disputà dintre siiti si suniti,care doar regimurile cvasi-socialiste din tarile mai sus mentionate,le puteau strunii

Reply
avatar
mihai August 25, 2014 at 9:42 am

Nu stiu cine este autorul materialului! Voiam s-ai spun ca e conceput logic mincinos si provocator.
Sa ma explic!
Articolul incepe cu o prezumtie: “Se spune ca Bashar al-Assad este cel care a pus decisiv umarul la crearea acestui grup jihadist”
dupa care se trece la acuzatii directe. Cu alte cuvinte, birfa, pe care nu o cred! este recunoscuta de autor ca realitate! Fals domnilor
Acum trecind peste asta sa aruncam o privire peste orient! Tot occidentul, analfabet in zona orientului, s-a bucurat de “primavara Araba”. Oare serviciile secrete nu stiau foarte bine ca la populatii care traiesc in triburi termenul de democratie nu exista?? Israelul a avertizat atunci! nu va bucurati! dupa dictatori vin islamistii radicali.
Americanii stiau foarte bine , din experienta, ca e mai bine sa sustii un “dictator moderat”, decit niste radicali incontrolabili. In acest fel Al Assad ramine un argument serios pentru stoparea nebuniei SIIL. Ramine ca si marile democratii, Marea Britanie in primul rind, sa-si faca ordine intre extremistii ei.
este foarte clar ca trebuie sustinuti kurzii si sirienii!
Chiar doresc sa aflu cine e in spatele materialului!

Reply
avatar
watcher August 25, 2014 at 10:11 am

Toate miscarile si conflictele armate din Orientul Apropiat, Orientul Mijlociu si Nordul Africii a fost si este rezultatul ‘razboiului rece’ in care, ambele tabere aflate de o parte si de alta a baricadei(cortina de fier) si-a folosit toate ticalosiile posibile si imposibile de as extinde influenta pe intreaga planeta. Dupa 1989-’92 cand a avut loc prabusirea imperiului bolshevic si a satelitilor sai, in zonele amintite mai sus, considerate pana atunci, ‘zone de tari NEALINIATE’, deci, de nicio parte a “baricadei”… Dupa 1992(avandu-l la “Casa Bianca”(casa alba) pe Bill Clinton(foarte iubit, pe toata vremea mandatelor,in zonele amintite mai sus) si la Kremlin, pe”Mr.Votka”-B. Elsin… deci, dupa 1992, in zonele amintite mai sus, au actionat ‘foarte liber’, o puzderie de servicii secrete, incepand cu cele din respectivele zone(instruiti de catre cei aflati de o parte sau de alta a baricadei), dar nelipsindu-le “profesorii” la fatza locului, cei din fostele sfere de influenta… Cu ce se ocupau respectivii? In principal cu propaganda si indoctrinarea religioasa(conform directivelor ‘revolutiei islamice’ promovata inca din 1979 in Iran, preluata in mod tacit in zonele amintite mai sus da extinsa pana in Estul Asiei-Indonezia, Malaezia, Tailanda ,etc.), la un nivel niciodata atins pana atunci (pana in anii de dupa prabusirea cortinei de fier ,Est-Vest). Urmare a acestei situatii, avand in vedere ca, cei care au pus la cale “revolutia islamica”, au avut in calcul uriasa bogatie de hidrocarburi pe care erau/sunt asezate zonele amintite mai sus. Asa ca, cele spuse de autor in acest articol, nu sunt decat rezultatul unor politici total gresite din parte occidentului(in special a politicienilo europeni) care platesc si vor plati f. scump prin cetatenii lor, nota de plata a ticalosiilor profitorilor din respectiva situatie create. America este la peste 7000 de km de respectivele zone. Europa are… “in the back yard”(in spatele casei”) respectiva, teribila situatie… cu sute de milioane de saraci, analfabeti jndoctrinati religios si cu indivizi multi-miliardari ctransfera zilnic in propriile conturi(catre occident), bogatiile naturale(epuizabile) ale respectivelor zone.Cetatenii europeni platesc si vor plati cel mai scump petrol(benzina si motorina) din lume!… pret dublu fatza de petrolul platit de cetatenii americani, in timp ce salariul mediu(media pe toata Uniunea Europeana) este la jumatatea celui din SUA…

Reply
avatar
Frustratu August 25, 2014 at 2:56 pm

Minciuni… amestecate cau cate un adevar pe ici pe colo, ca sa para plauzibile!
SUA au inarmat si antrenat ISIS timp de aproape 3 ani la o baza din Iordania. Nu ma credeti? Cautati pe Google “US trained ISIS terrorists in Jordan”, cititi, ganditi si trageti singuri concluziile.

Reply
avatar
sadam hussein August 25, 2014 at 8:29 pm

Tu esti dintre cei care cred orice articol vad pe internet? Stai sa scriu si eu unul despre tine, poate te duci sa te internezi dupa ce-l citesti si te apuci sa crezi fiecare cuvant de acolo…

Reply
avatar
totedati August 26, 2014 at 1:30 am

nimeni … teoretic ar profita licuriciul că iar are motive să se agite|bage în seamă prin zonă în jurul iranului cu grămadă de tehnică militară în funcțiune la capacitate maximă … în plus se mai distruge o zonă importantă de producție a petrolului, la fel ca în libia, ceea ce pentru licurici e de bine din moment ce nu mai depinde de petrol și a luat-o pe panta gazului natural ca principală resursă energetică … nici rușii nu au de ce să plîngă prea mult că prețul petrolului stă sus și pentru ei nu doar pentru licurici … dar doar idioții de genul celor care îl sfătuiau pe reagan să umfle pînzele jihadului islamic în afganistan și pakistan contra urss-ului pot pretinde că e vreun cîștig real într-o astfel de prostie … păi dacă tragi linie după 25 de ani licuriciul iese net în pierdere!

assad e adevărat că a lăsat-o mai moale cu aripa hard a luptătorilor pentru democrație și s-a aruncat puternic peste ăia mai pufoși … ăia pașnici, cum zice articolul! hahaha! ar fi fost o imensă prostie să nu speculeze situația în favoarea sa!

însă cum au subliniat și alții aici a pretinde că assad i-a înarmat și el e creierul siil nu e decît dovada unui imens cinism mergînd pînă la prostie cruntă! păi nu zicea licuriciul că dă arme la ăia pufoși și moderați!? ce garanții ar putea avea cineva normal la cap într-o zonă de război civil că armele ajung doar la cei pufoși și democrați!? NICI UNA! dar în loc să se oprească, să recunoască faptul că a greșit, dovada cea mai bună e în libia unde n-avem nici un assad și tot la război civil au ajuns ăia pufoși și democrați pe care ia sprijinit licuriciul să îl dea jos pe gaddafi, persistă în greșeală și continuă să livreze arme pufoșilor! e, o să le iasă pe nas armele alea la fel ca în afganistan!

da, assad profită enorm din cauza tembelismului jihadului islamic sponsorizat de saudiți pe toată planeta în lupta sa geostrategică contra iranului! că doar asta a tot spus, băi idioților mă dați jos pe mine și în locul meu vin unii care chiar că vă iubesc de numa-numa!

dacă nici acum, în al doisprezecelea ceas, occidentul și licuriciul nu se rup de saudiți și munții de petrodolari cu care le parfumează capacitatea de a judeca e game-over pentru ei! dacă nici acum nu vor să priceapă jocul extrem de perfid al musulmanilor pentru care nu contează cîte vieți de musulmani trebuie sacrificate pentru a asigura victoria jihadului nu va mai fi o altă ocazie de a schimba cursul istoriei!

un singur dumnezeu! o singură națiune|califat! o singură limbă|carte sfîntă, coranul! ăsta e rostul măcelului aparent inuman și rațional al musulmanilor contra musulmanilor! ca să creezi o nouă națiune vechile națiuni, triburi, secte, limbi șamd trebuie să dispară!

cînd saudiții și iranul, adică sunniții și șiiții, se vor pupa în piața independenței devenind pretini pentru a șterge de pe fața pămîntului israelul va fi prea tîrziu pentru occident și licurici să mai încerce scuipatul contra uraganului de sub flamura verde a profetului mohammed! bombele nucleare sau armele chimice si bacteriologice vor fi inutile pentru că va trebui să le arunce nu doar în orientul mijlociu ci și în europa și sua! și oricum pentru un adevărat musulman nu va conta cîți musulmani vor muri! milioane … miliarde … cum ziceau creștinii în primele secole? în sîngele martirilor e puterea creștinilor!

au cam uitat creștinii cum au cucerit lumea! musulmanii n-au uitat!

Reply
avatar
delia September 9, 2014 at 8:59 am

intotdeauna unde este petrol resurse naturale, miroase si a razboi.

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia